Tips naikkan hb

Salam mommy. Ada tips tak utk naikkan hb. Sekarang sy makan zincofer. To cek hb td 9.8 je. Sebulan lepas hb 9.5. Minuman caffien dah sebulan sy tak sentuh since nurse tak bagi sy ambil. Sy pun ada minum susu kambing jgk. Boleh share tak mommy semua. Tq

13 Balas

Sy ada masalah hb drop byk dari 14.9 jd 11.09, nurse tukar obimin ke zincofer. Sebulan sy cuba mkn zincofer naik sikit je hb sy jd 11.5 lpstu sy cuba minum jus oren sehari sekali, mkn jambu batu, tembikai and mkn 3biji kurma setiap hari. Alhamdulillah hb sy naik jd 12.8. Elakkan teh ais sbb sy rasa itu punca hb sy drop.

2y ago

klau sy amalkn mnum jus mamariam .. alhamdulillah Hb Naik n maintain je pastu bykkn mkn buah2 n sayur

awak boleh beli air peel fresh guava..tpi jgn minum byk² sgat sbb mniskn...cukup sehari 1@2 cawan..jgan minum walaupun milo...awak mkn lala..mkn ubat dgn vitaminc.. setiap hri mkn buah..mcm jambu..delima

2y ago

ok awk tq info. mgkin stiap hari sy kena amlkan buah jambu plk kot

Sy punya pun low dari 9.8 turun 9.3 then now 9.5 ubat doctor bagi semua tak boleh masuk obimin perisa coklat yg hisap tu je ok sikit. Ada tanya doctor nak mkn shaklee tapi doctor tak bagi

2y ago

oh sis mkn maltofer ye? hb naik x

sya mula² ambik 12.7..kali kedua ambik semalam 11.9 comey je misi tu kata🤗sya makan kurma,kismis,buah jambu batu..alhamdulillah HB ok?

2y ago

alhamdulillah. nanti sy cuba. harap2 naik la hb ni

Jarakkan waktu amik ubat. Seeloknya masa perut kosong. Kalau makan iron, make sure tak minum susu pada waktu yang sama

2y ago

sy mmg jarak pun 2,3 jam mcm tu

makan makanan yg seimbang. sesekali makan kerang,daging, sayur bayam. tu tinggi zat besi.

2y ago

ok sis. sy cuba ye. tq info 🌹

hi dear awak boleh amalkan jambu batu. Hb mesti cun 🫶🏽

2y ago

awak just amalkan time nak dekat pegi checkup. sy hb dari first checkup 13.1 13.5 Alhamdulillah. duk makan buah jambu tu laa. ikhtiar tgk oky 🤲🏼

mamy saya cakap kena minum jus bit.. cpt naik hb katanya

2y ago

sama2 sis

cuba makan kurma. saya punya hb dari 10 naik jadi 11.5

2y ago

in shaa Allah. sy cuba mkn tiap hari

Iron rich diet. Dan continue mkn ubt ya

2y ago

ok sis. tq ya