nk tanya

Kalau lepas pantang 44 hari kene pantang bersama dengan suami 100 hari pulak ke..ada kawan cakap macam to..tapi saya tengok mak saya..ada anak kembar tahun.. lme to..kesan suami?

35 Balas

Ada org lps 40hari da bersama. Ada yg masih trauma sebab mungkin luka dalaman masih ngilu ke tu yg tu ggu sampai 100 hari. Tp sebenarnya lps dah kering nifas tu xde masalah nak bersama. Pada saya, saya akan bincang ngan suami dulu sebab kalau kita sakit pun hubungan tu jadi tak seronok juga. Tapi xpernah la sampai 100 hari..habis2 lama pun 60 hari atau bila mental dan fizikal kita sendiri rasa cukup sedia. Apa yg penting kena ada perbincangan dan persetujuan dr suami barula kita win-win. Jangan lupa protection nanti ye. Kang kalau terbabas xpasal2 mengandung lagi..padahal anak bru nk masuk 2 bln..mnatau kalau allah nk bg rezeki kan.

5y ago

Btol haha..x smpat baik luke dlm ad bby g😂tq info sis

Pantang tu semua terpulang pada diri kita. Mmg ada yg pantang 100 hari. Ada yg lebih lg. Ikutkan kalau dah bersih nifas, kalau rasa boleh bersama, dah tak rasa trauma, silakan sis. Takde masalah. Biasanya org dulu2 suruh pantang ni sebab nak bagi elok dulu luka2 dalaman. Nak bagi rahim tu rehat dulu. Salah satunya sbg cara nak jarakkan kehamilan. Tp takde pun betul2 peraturan berapa lama nak kena pantang. Semua atas kesihatan dan kesanggupan kita sendiri sis. Sy pun 1st time pregnant. Tak tahu lagi nak berpantang selama mana. Tp suami sy jenis okay. Kalau berpantang ni dia serahkan pada sy, bila2 sy rasa bersedia, baru on.

5y ago

Haha ok sis..😂biase la mmbawang jr org ni..tnyr elok2 pn di perli haha

sbnrnya semuanya bergantung pd kita dan juga suami... nak2x org br kahwin... bunting pelamin pulak tu... jadi masing2x masih di alam honey moon lagi... sy dulu pun just 44 hr je pantang... dah bersih semua... baru on dgn suami.... yg penting lps bersalin tu sis jaga pantang yg 44 hari tu... mkn jamu... berurut bagai... sbb lps bersalin biasanya bdn kita ada sakit2x lenguh akibat meneran baby hr tu...blm lg kes tak cukup tido bila baby meragam... so, sis bincang dgn suami elok2x kalu sis rasa nk berpantang lebih dr 44 hari tu...

6mo ago

betul sis depends pada perbincangan suami isteri..isteri mmg kena bincang tentang ni ngan suami bg paham sbnrnye.. kalau kita rasa badan kita masih belum pulih sepenuhnya, duduk dan berbincang berdua, inshaallah suami paham.. ade mcm2 cara nak puaskan nafsu suami bole google 🤗

Depend pd sis...klu brsalin normal cpt ok blh je nk pantng 44 hri then aftr tu brsm husben..tp mcm sy sbb czer pntng 44 kmdian 100 hri... Husben pn faham kt mik la.ms bpe lm jnji btl2 luke czer dh ok n baik + xsakit..jnji wife n bby sht... pape pn diskus dlu ngn husben ok ke x klu drag ke 100 hri..klu dia jnis mmg make sure wife btl2 ready n ok.. dia sndri akn suruh pntang 100 hri.. bak kt husben sy kne jg dri bebaik..bdn tu nk gune lm 😅😅

sy sume ank2 pantang 44hari..hari ke 45 on gn suami. pape kne bncg sma2 gn suami.. jgn ikot org tau sis.. daya tahan kite lain2. xsme.. selalu y sy perati dr kawan2 rapat.. dorg pntang 100ari sbb dorg culas.. xpntang betul. mnum air sejuk berais dlm pantang. jd dlman mmg lmbt baik mcm tu. tp xsure la org lain mcm mne.

5y ago

Hehe ok sis..tq info..

Saya ni bukan bekas mak org..bru kahwin bunting pelamin..umo ni bru bape..x salah tnye..tnye pn bb org yg sy tnyr knpe kne pntang 100 hari dia x jawap .setakat nk commen perli2 sy x hadap ya sis...so sy tnye care baik..jawap je baik2....

Maaf ya sis..saya ni atas tanye aje..xde lebih pn..x payah la nk over sgt..klu sy x Saba pn nafsu sy..bkn sis..msing2 nfsu lain2 pe..binatang pn nafsu lain2 pe..so kesimpulannya sy dkat sini menanye sahaje.. #jawap cara elok kan boleh..

Mak mentua sy bidan kampung, dia cakap lepas bersih tu boleh bersama dah. Y pantang lama2 tu pantang makan. Sy pantang makan sampai 6 bulan. Lama kan. Huhuhuhuhu nak badan cantik balik la konon.

5y ago

Sis Cinta. Guna perancang sis. Mcm sy suntik tiap bulan, kan KKIA ada bekalkn perancang scara percuma slama 2 tahun kalau tak silap. Saya dulu suntik je sebab slalu lupa makan ubat. Sementara nak kumpul duit buat implan pula😅

Sye dgn hsbnd jns takut.. so pntang mmg lama skit la huhuu.. syukur dpt suami memahami. So kte as wife guna la kaedah lain utk happy kan suami.. gituuuu.. 😂💞

4y ago

Haa betul2.. Jenis takot.. Haha mase pregnant pon jenis takot nk bersama.. Tapi kalau rase agak lame sgt, guna kaedah lain laa asal suami lepas cukup laa.. Hahaha

Ye puan. Sebab dalaman kita belum 100% pulih lagi walau secara zahir kita tgk elok dah. Banyakkan buat research ya. Atau pegi ig eja_confinementhelper. It helps alot..