Bersama Suami Sebelum Habis Pantang 44 hari

Hi maaf soalan agak 18+. Saya bersalin czer. 3 minggu mcmtu darah nifas dh kering. Suami mintak ringan2 sbb xtahan. Tapi saya pulak yg xtahan nak ringan2 je. Saya nak bersama. Tapi takpe ke? Mcm mana org boleh pantang bersama suami 100 hari 😭 Ni 44 hari pun xsmpai. Kami bersama slow2 jela sbb luka czer xbaik betul lagi. Ada saya baca org kata kalau nifas dh kering boleh je bersama suami ikut bila masing2 sedia. Tapi tulah nak tahu ada effect sampingan ke apa2 ke kalau bersama sebelum 44 hari? Mohon jgn kecam 😭

8 Balas

Saya dah 2bulan czer. Suami ok je. Cuma saya je la rasa rindu nak manja dengan suami. Tapi selalu tak jadi manja, bila nak bermanja jeee baby uwekkkk hahaha. Alhamdulillah. Nasib baik jugak ada baby. Bagi kita pakai otak lebih sikit 🤣 apa2 pun sebelum nak bersama tu better pakai protection la. Sebab baru sangat2 lepas bersalin kan. Risau sangkut, dah la czer 😣😣😣

czer x de mslh pun sis..tapi apa² pun ats bdn kite masing².dna masih baru lagi sis kene protect la.lagipun czer.sy yg normal ni pun walaupun da abis pantang nafsu nak bersama tu kurang.maybe bdn terlalu penat.anak 1st sy pantang 100 hari.anak 2nd ni pun pantang 100 hari jgk.nak x nak suami kene fhm & bagi kerjasama. Alhamdulillah suami sy ok je.

Saya pun czer, belum cukup 44 hari lagi dah bersama.. luka dah takda rasa apa2.. mcm saya plan nak amik pil perancang je so saya dah makan siap2 lepas 3-4 makan baru bersama sbb takut jugak awal.. dr kk suggest ada gab 7 makan baru bersama tapi saya kesian kat suami

5mo ago

Pil tu berkesan selepas 7 hari makan.

apa2 pon terpulang lah pada awk , badan awak, yg menanggung sakitnya awak. yang tak sakit pon awak. terlampau banyak persepsi pasal benda ni. nak ulas akan jd panjang dan x berkesudahan.

Selalu 6 minggu dah ok, sis nilai sendiri diri sis. Kalau sakit tak perlu lah ye. Elok pakai protection, kita tak nak sesal di kemudian hari.

sebaiknya tgu period dtg dulu. sbb risiko terbabas sgt tinggi, hormon tgh subur bila lps bsalin.

5mo ago

Sllunya period akn dtg brp bulan lps czer ??

Hai sis.. sis bersama suami tu dalam masa yg sama ada guna apa2 protection ke?

4mo ago

Takda protection cuma buang luar

Huhu saya belum 44hri pun dh ringan2 tp mmg tak tahan🫠