Ibu, berapa lama anda berpantang ya?

Jom kongsikan pengalaman anda bersama kami🥰 Berapa lama ibu berpantang ya? Berapa hari waktu berpantang yang sebetulnya ya?🤔

Ibu, berapa lama anda berpantang ya?
657 Balas

saya 3bulan berpantang makan bubur campur sayur,ikan rebus,selama 3bulan tu saya tidak boleh makan yang berminyak utk minuman plk air mineral suam,susu,buah Sunquick,betik dan pisang,biskut kering tanpa krim pun.syukur Alhamdulillah Aamiin saya tidak ada... masalah sembelit kah ataupun kembung perut keadaan baby pun ok,cara berpakaian pun di titik beratkan kalau caeser tak boleh pakai yang ketat kah utk elakkan tempat ofret tidak berpeluh,gatal kh.tidur pun mesti cukup rehat supaya badan seseorang lepas bersalin tidak penat ataupun sakit.utk berpantang lain sampai anak saya umur 1 tahun pun saya elakkan makanan sejuk beku sememangnya tidak baik utk badan.apapun berpantang lah dengan tegas kerana utk umur sdh tua kita sentiasa sehat.ingat jangan ambik makanan berlebihan tetapi ambillah makanan alkadar utk memberi kita tenaga.

anak pertama dulu memang ikut berpantang makan dan aktiviti selama 44hari. anak kedua saya berpantang selama 44hari di hospital oleh sebab anak dijangkiti meningitis. anak ketiga dah xsempat berpantang, hanya dapat rehat selama 7hari dan melakulan tugas rumah seperti biasa oleh sebab anak2 lain masih kecil dan masih memerlukan perhatian daripada ibunya.

x bpantang sngat..lepas 4 hari bsalin discharge pastu tiap hari ulang alik hosp tgok anak..dah byak gerak..siap singgah mall lepas balik tgok anak 🤭 balik rumah pon buat jugak kerja rumah mana yg mampu..lepas tu sambung dduk ward dgan anak smpai anak discharge..makan x bpantang mana..tapi x beria lah makan huhu berpada pada

3y ago

sma mcm saya.. dah ulang alik jga anak.. x berpantang mana jawabnya.. x bertungku x berurut

Syaa harini baru 22 hari.. Makanan mcm biasa saya ambik just tolak makanan pedas, ayam, telur sbb saya gatal bila makan. Buat kerja rumah, masak nak pantang 44 hari. pantang bersama n angkat berat nak pantang 100 hari sebab saya 3rd degree tear. Jadi mcm takutt sikit 😅

Tak pantang. Sebabkan 7 hari rehat di hospital, hari ke 2-3 jalan dah ok. lepas discharge tiap hari follow up kk. so banyak berjalan so lagi cepat sihat. luka jahitan pun cepat sembuh walaupun tak pantang makanan. tapi makan beragak la hihi

4y ago

hehe betul. hujung tu min setuju sangat. makan kena berjaga. hebat mommy 💪💕

Anak 1st pantang 100hari.. ank 2nd sempat 44hari je.. sbb dah kalut urus anak 1st on9 class.. time covid pulak tu.. pantang panggil CL pn just 14hari.. selebih nya pantang makan sendiri je la..pandai2 la jaga diri dlm pada buat2 kerja rmh , masak, urus baby & lain2.

44 hari berpantang suami & tiap2 hari mandi air akar kayu 100 hari berpantang makanan Setahun berapantang ais ✌🏻🙂 Saya tak rasa terbeban & buat badan saya lagi cergas 🙂✌🏻

rehat tanpa buat sebarang kerja 14 hari. lepas tu rehat bila mlm saja, siang gerakkan badan buat kerja2 ringan. bab makanan takda la nak pantang teruk2, just follow diet suku-suku separuh tu je... Pantang angkat barang berat je biar lama terus takpe.

44hari berpantang d kg ruma mak..tak adanya bertungku,berurut..mkn nasi,sayur dan ikan..masak rebus2 jer..habis pantang mkn berpada2 juga..kurang minum/mkn sejuk dan lada

🤔🤔🤔 enth lh...sy try n erro je...klau bpatang makan cuma dlm 2 minggu je...minuman berais rsanya 1 bulan lpas bsalin sy dh minum...dgn suami 100 ary...