Tempoh Berpantang Anda

Ibu-ibu, berapa lama anda berpantang selepas bersalin? Zaman sekarang ramai juga yang berpantang 2 minggu dah keluar berjalan-jalan. Mommies berapa lama?

Tempoh Berpantang Anda
36 Balas

Ikut hati nak 2 minggu je 😂 luka czer alhamdulillah seminggu dah kering elok, bab nk bergerak berjalan pun tkde masalah. Tp kena la ikut adat Melayu, terpaksa tunggu 44 hari sbb mak ayah dh membebel. Keluar selang sehari utk 2 minggu pergi klinik sampai 2-3 jam tk apa pulak, keluar nk beli barang kt mall tk sampai 30 minit habis dibebel 😂 dan ikut hati, tkde pantang makan. Tp sbb hormat kata org tua, kita ikutkan. Sy lebih kpd fakta sains yg ada explanation, bukannya "tgk dh tua nnt rasa sakit2 badan" punya orang.

kalau mak2 marah sungguh lpas pantang bwak ank ke shopping mall. sn bahaya terdedah dgn pelbagai penyakit. xslah kluar time pantang. tp ke rumah mak jelah. atau dok dlm kereta jelh klu bosan pn.. pantang tungku wajibnya mse drah tengah banyak. biasenya dh kering xpyh tungku dh. mkan je ap yg nak di makn. tp nk kurus kne ambil pemakanan yg suku2 separuh🤭

mcm sy 100 hari..husben sndiri tetapkan.. dia kata bia bdn btl2 recover..nk pula sy bersalin czer..

Bergantung.. sBb saya berpantang sendiri.. sBb suami xdak.. xDak sapa nk uruskan ank2

saya tiada pantang mkn, cuma pedas ja sya xmkn trlalu pedas, pantang 60hari

klo bersalin normal 2bulan.. czer pulak 100hari

44hari pantang makan, 100hari pantang dgn suami

44 Hari wajib 100 Hari utk makanan sejuk Dan berangin

100 ari..utk pulihkan badan..dgn izin suami

44 hari.. 100 hari pantang suami