Fasting during ramadhan

Hi I’m 4 week pregnant, is it safe to puasa di awal kehamilan takut nutrients tak cukup for the baby. But I still larat untuk puasa no nausea or morning sickness yet so far. Let me know your thoughts? ??

27 Balas

maaf sis..sy nk share jgk kandungan kwn sy dh 33week...dia try to puasa...tp haritu dia checkup hb low bp low berat turun...dia pn ckp dia larat...tp sebenarnya baby tk ckup zat..bg bsy better tak perlu puasa...puasa boleh ganti sis boleh bayar fidyah..anak takde ganti kalau dia hilang...ntah bila allah nk bg kita rezeki lg kalau dia dh hilang...kalau tak kesian kan diri tolong kesiankan baby..kita mampu..tp dia kita taktau lah mampu ke tak bertahan kat dalam tu

Sya 21 week dri 1st puasa x dpt puasa... 1st puasa try puasa smpi pkul 5 ptg je tahan... Bdn sya mengigil berpeluh mcm nk pitam... Baby last gerak smpi 12 tgh hari je hri tu n smpi 5 ptg x rse gerakan terus sya berbuka... X sggup rsenye... Risau baby dlm perut... Lps berbuka terus die kick x henti2... Alhamdulillah mase check up puasa ke-3 dgupan jantung baby sume ok... Smpi arini x brani nk puasa... Sya nk ganti n byr fidyah je nanti...

5y ago

btter jgan puasa sis..Nnti menyesal xsudah..sy 21w jgak..Ad exprience bleeding time 12w aritu, xbrani nak amik risiko utk brpuasa..Takot sgt baby lemah..Rela utk ganti n byar fidyah..Nak puasa pon xyakin awal2 lagi hat dlam dok menari ballet bla lapa skit..😅

hi kak, yeah it safe for you to puasa, but baby still early, kalau akk takut baby x cukup nutrition or in general speaking akk risau pasal baby, then xpayah puasa. kalau nak puasa jgk then ask nasihat doktor.. sebab walaupun kita larat tpi kita xmkan.. so risau baby xde energy.. alert about the heart beat.. dia boleh jadi lemah.. for me akk better xpayah puasa.. nnti boleh bayar fidyah.😊

5y ago

agree. even saya 33 weeks pun xpuasa. sbb bila saya lapar baby kurg brgerak. puasa boleh ganti. 😇

Hi sis, sy dari 1st Ramadhan until now sy tak berani nak puasa sis. Walaupun kandungan dah masuk trimester 3. Tiap Kali sy lambat makan atau terskip masa makanan like usually memang baby akan mengeraskan badan dan kurang aktif 😭 sy risau sangat sebab ni anak first. Jangan paksa diri. As long baby dalam kandungan sihat cukup nutrisi.

5y ago

sama la..smpai harini sy tak puasa lg..risau dgn keadaan bby..takpela, kena bayar n ganti puasa skalipun 😊

Kandungan saya 8 minggu. Tapi dah start morning sickness teruk sampai x larat nak makan. Ada masa kurang selera makan. Berat pun makin turun. First puasa dah try puasa, Allah je tau lemah nye badan masa tu sampai pitam. Lepas dari tu, stop dulu dari berpuasa untuk kesihatan baby.

Kalau sis mmg okay teruskan berpuasa. Kalau bkn skrg bila lagi kita nak ambik berkat bulan ramadhan ni. Mne tau bila kita berpuasa Allah bg lagi kekuatan untuk kita & baby. Jge pemakanan, doa byk².. moga Allah mudahkn urusan kita semua. Amin ♥️

kandungan 6 bulan dah. sblum puasa lagy mmg x leh skip makan. kalau skip je mmg akan rasa nak muntah. Lapar tersangat2. 2 jam skali kne mkn. mmg x puasa la tahun ni. Biar baby sihat dkt dalam tu. kita x tahu keadaan dia kat dalam perut sbb x nampak. cukup khasiat ataw tidak. kne pentingkn bby dlu.

I tak puasa dari 1st day sbb mmg badan tak larat. Terlampau letih, menggigil and lapar dia lain mcm tak boleh tahan langsung mcm selalu. Lagipun kandungan awal trimester baru 8 minggu masa start puasa so masih awal and tgh dlm development stage ramai ckp takpe kalau tak larat puasa.

5y ago

taw xpe..Xpe, nnti pnjang umur kta ganti balik..Jnji baby shat😊

Saya 14 week, mula2 puasa 2,3 hari awal ramadhan haritu. Lepas tu g checkup kat KK, scan baby, Dr ckp baby kecik. Position baby pun meringkuk je. Dr suruh berbuka time tu jgk..masa tu pkul 3 lebih.. .kesian kat baby..anak 1st awal 30an..nanti kita ganti puasa sama2 ya mommy😊

I 8 weeks pregnant. Ramai kawan bising cakap bahaya la apa la. Bagi i, kalau larat nak puasa, just puasa je. Tapi kalau ada muntah, migrain, tak larat sangat, tak payah puasa. I pun puasa selang seli sebab ada yang kadang i tak larat sebab penat sangat.

5y ago

Ye faham. I pun takut. Kalau takut pape jadi, tak apa, tak payah puasa. Sebab takut memudaratkan baby