Hye and Salam Ramadhan Mommies!

Im only 5 w 3 d pregnancy and im fasting today. Is it safe for me to fasting? As this month i already felt the morning sickness, dizziness, loss appetite, body weakness. Do share your experience mommies. ?

16 Balas

im now 5weeks... today im trying to fasting too... sahur just eat 1keping roti dan 1cwan ssu..tp trlupa pulak mkn folid acid.. now, prot rsa mcm pdih skit lapa..sbb sye cpt lapa.. kpla pning g dri smlm..tp sya try dlu tahan smpai tngh hri, klo x dpt brtahan tpksa brbukak gak..

5y ago

jangan tahan kalau tak mampu ok. i pun 6week alhamdulillah harini mampu. esok lusa tak tau mcm mana. u bawa bekal biskut ke kurma ke. tc mommy

Oh samalah kita 5 weeks ya. Samalah sy, lupa mkn acid folic sahur tadi 😅sy nak pergi kerja tadi pon nak taknak tapi kuatkan semangat je ni. Suami pon dah pesan kalau tak larat buka je. Ni dah siap spare air kosong dengan biskut 😅

5y ago

👌

dulu2 sy posa penuh 😂 takde la penuh 2 hari ponteng sbb lapar sgt . terus mkn . mase tu baru tahu pregnnt jugak .. tp better not . tahun ni sy tak posa . 9 week by today . posa blh ganti ank mana bulih ganti

5y ago

faridah : hee tq😍 umi: haha sy pun hari2 sahur . tp tghri minum dah 😂 mkn siap2 . mkn ubat semua .

sama la saya 5w 4d..puasa hari ni takde rasa lapar sebab saya makan kurma 3biji beserta niat..niat kuat untuk menjalankan ibadah..niat untuk keselamatan baby..insyaAllah Allah bagi kite kekuatan tu..

5y ago

Alhamdulillah, ada geng. Saya baru 4 minggu lebih. Puasa juga moga Allah bantu. Syukur tak mabuk seperti mengandung yang sebelum ini mabuk teruk langsung tak boleh makan minum selama 4 bulan. Berumahtangga kat hospital sepanjang tempoh mabuk tu

Same here. Im 8 weeks pregnant. Doctor kata ok je kalau nak puasa tapi kalau ada pening pening kepala atau nak pitam dia suggest berbuka je. Hopefully dapatla puasa penuh. Goodluck mommies.

wassalam....today 8week 1days...cuba puasa hri nie...pg td xkejut sahur...sdr2 lg 10mnt n subuh...minum susu n kurma..last2 tewas kjp td sbb ketar n mencucuk2 perut rasa😂

Xlarat jgn paksa mommy kesian baby dlm perut. Sy pun berbuka pukul 1 sbb dah xtahan kepala dah pening n perut dah mula sakit. Tc mommy.

5y ago

ok take care too 😘

Sama lah im 9 weeks. Tp alhamdulillah puasa td ok kat ofis td i tido time lunch break.. Bgn dah ok.. Cuma td sblm berbuka rasa lapar perut..

baik x paya sis sbb puasa blh ganti tp baby x blh ganti & kalo dpt ganti pun dah x sama. ni wssp dr kak ipar sy sbgai contoh

5y ago

Allahuakbar takziah ye ok2 sis tq ye

Kalau tak larat, jangan teruskan sis. Sebenarnya tu dah ada tanda-tanda bahaya tu. Pertimbangkan kesihatan baby juga okay.

5y ago

ok tq dear 😘