Fasting during ramadhan

Hi I’m 4 week pregnant, is it safe to puasa di awal kehamilan takut nutrients tak cukup for the baby. But I still larat untuk puasa no nausea or morning sickness yet so far. Let me know your thoughts? ??

27 Balas

kandungan saya masuk 18minggu...Alhamdulillah,saya masih berpuasa penuh..semlm pegi scan,berat bby ok,pergerakan jantung pun ok...ank sblm ni pun alhamdulillah,saya dpt puasa penuh sebulan....tp klu sis rasa tak larat sgt,tk payah puasa...next ganti.

Saya baru tanya doc semalam pasal ni. Dia kata kalau tak larat sebab muntah2 kena makan ubat tak mampu nak bergerak yang tu jangan puasa. Tapi kalau setakat tak larat macam orang biasa puasa, teruskan puasa

sy skrg 5 week prgnant..ank no 3..sy pose frst day je..lpas tu smpai hri ni x pose dh sbb tkt bby x dpt mmbesar sbb frst trim prlukan zat yg ckup..xde muntah cme pening je on and off..pose blh gnti sis..ank tiada gnti..

Ikot kemampuan dear.. Kalau larat teruskn tapi kalau risaukn bby terpulang.. Nanti boleh ganti puasa.. InsyaAllah Allah permudahkan semuanya.. Sye pon ni harini baru try 2nd day puasa.. Sickness teruk.. Take care awk ☺️

klu xlarat jgn paksa,bbuka je...memang nmpk kita okay tp kita xtau keadaan baby kt dlm mcm mn,posa bole ganti,nyawa xda gantinya😊 saya bbuka je klu dh pedih ulu hati n bby kurang aktif...22week 3days...

Sa prgnt 8w.. 1st trimstr bby bru nk develop.. Klu sa x brni nk puasa.. Pya lma nk pgnt.. Ttc 5yrs..1st trimester bby prlu byk zat sis utk develop.. Kita thn tp bby dlm tu belum tntu thn.. X brni ambil risiko sis..

sy bru 6w lebih.. stakat nie sy pose penuh.. tpi dlm 1 2 ari nie angin makin teruk buat rase loya n nk muntah.. pening pn makin teruk.. sy masih brthan puase tpi kadang risau jgak anak dlm perut nie..😓

first tri ni kandungan masih fragile... kalau rasa haus sgt, atau lapar, atau mual, berbuka je terus. kalo agk2 mmg kuat, terpulanglah, tgk keadaan. kdg2 ibu rasa ok, tp baby xckup zat...

Depends pd bdn masing2.. sy 32week Alhamdulillah masih berpuasa penuh.. kalau tak mampu tak payah puasa , ada rukshah kn.. sy bru lpas checkup pn Alhamdulillah ok..

Sy 14mggu..time xlrt sy bbuka tp time rsa larat sy cb pksa dri puasa smpai bbuka.tp ap2 smua ats kita, klu kte okey.truskn.tp awl khamilan risau jgk