Baby taknak tidur

Ibu ibu yang kat sini ada tak pengalaman baby dlm umur 5bulan mcm tu taknak tidur siang? Dia asyik nak bermain je? tp mata dah kuyu mengntuk/menangis kalau main lama lama. Susu kan ada lah tidur dlm 5-10 mnit je then terus taknak tidur siang. Ada apa apa tips tak mommies?

19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Cm ank sy telinga sensitive, ni fasa main hurmm.. geram je..cm smlm seharian kat luar, dia bangon tido pkol 6.30 pagi, siang tak tido pkol 10.30 malam baru dia tido..bile siang tu, kalau dia ngantuk, dia melasak sgt2 nangis..fenin kepala.. bersabar je la dgn karenah anak ni..pen jatuh pon dia boleh sedar, 8 bulan tgok tv baca subtitle je sbb takot dia bangon, penah cuba aja utk tido dlm keadaan bising mmg takkan tido..☹️

Baca lagi
3mo ago

sama macam sy sis... tlinga anak sensitif sgt..ank sy nk msuk 6 bulan.. dahle rumah sewa sy ni kcik je... kdg2 rse mcm pncuri je dgn suami,,nk ckp pon brbisik

Anak saya pon 5 bln.. pengasuh ckp memang kalo siang da kurang tido. Asyik nak main je... kalo dgn sy time weekend.. memang sy spend time main ng dia... time dia okay main sorang2.. smbil2 tu sy buat keje rmh.. at last dia tido.. alhamdulillah.. mlm tido mintk susu.. xde la berjaga.. memang kene sbr layan diorg main bg diorg letih.. memang ikut kan penat.. tp wktu ni akn blalu n kita pasti akn rindu saat ni nanti

Baca lagi

Normal.. Mmg tu fasa dorg tgh seronok nk main.. Nt da boleh merangkak semua lain pulak peel nya.. Layankn je.. Sbb akan ade mase dorg boleh tido pd waktu yg betul.. Tgh mcm ni mmg mencabar.. Kena sabar la bangun tgh mlm 2 3 lagi ajak main 😅😂

VIP Member

Sama laa mcm anak sy 5bulan juga..Siang asyik nak main je,tdo tk smpai setengah jam dh terjaga..lps tu mula laa merengek gosok2 mata 😪..Nsb baik laa malam berjaga nak susu je tu pn 2 3 kali jugk bgn..nsb baik mlm full bf

VIP Member

Macamana dengan berat dia ye sis? Anak saya since 4 bulan (last month) boleh kira sebulan tu berapa kali je tidur siang. Isnin cek berat, naik 300g je, bmi dah kat kuning sebab baby tinggi tapi berat dia aihhh

VIP Member

baby saya pun 5 bulan lebih. waktu tidur siang dia makin singkat. selalunya tengahari dah tidur tp dia still tahan mata dan ambil masa sbb dia nak main dengan kita. cuba buat dia penat biar dia gelak banyak.

Maybe sebab anak dah mula nak aktif bermain. Anak saya pun begitu juga, kene rajin ajak dia tido. Dapat tidurkan dia pagi dan petang dalam 1-2 jam pun okey.

Baby sy pula baru 2 bln.ada mslh jg tidur siang..skjp2 je dia tido.heran sy.tp bila dipangku pndai pula dia tido.letak di katil terus bangun..huhu.

VIP Member

Samalah baby sy... Masuk 4 bulan je x lama tdo siang... Sekejap2 je... Tapi mlm tdo lama... Tapi skg ni 6 bulan mlm tdo tapi terbangun2... Nk main je

Baby sy pon sama jga... Masuk 5bulan susah nk tidur.. Klo pg tu lpas mandi xnk tidur.. Baby klo dh masuk 5 bulan mmg banyak akal..