ujie, Malaysia

Supermom ❤️

About ujie

Period semasa mnyusukn baby
Nak tanye laa..kalau kita bf kn baby,period dtg mcm biasa ke tak ek?..Ke ada yg tk dtg.
Depend pd bdn msing2 rsnyw serta hormon..mcm sy period on time mcm biasa..
Saya period mcm biasa, lps 4 brsalin baru period. Ikut hormon masing2 juga, ada org setahun x period.
Pusat bayi 3bulan
Dalam semngu dua ni sy tngk pusat baby sy nmpk mcm merah2..knp ye?nak sapu ubat pape tkt melarat pulak..
Sama mcm anak sy 3bulan dlu start pusat then satu bdn. Merah2 mengelupas. Sblm ni sy gune ubat doc then sekarg dh ok cume kena bg kulit baby sentiase lembap lg2 awal bulan sebelum masuk 6keatas. So sy
..more
Jgn sapu apa2. Just bersihkn je guna air bersih.
Rebonding Rambut
Hai mommy nak tnye laa,klau still menyusu baby boleh rebonding rambut tak..Sbb ada bc yg kata tk boleh,ada yg kata bleh 😅
VIP Member
yg tak boleh colorkn rambut . rebonding lebih kurang cuci n luruskn je kan
Pill Perancang
Hai mommy2,nak tanye laa sape pernah makan pill perancang Noriday yg Kk bagi..Ada kesan pape tak..Sy bersalin czer klau boleh nak jarak kn kehamilan n klau mkn pill perncng still kena buang luar ke 🙈
..read
VIP Member
sy makan oke je , xdk mslh ap2 , alhamdulillah stkt ni xlekat lg laa hihi , walau pon terlepas ke dlm 😅
Bayi 2bulan
Hai mommy,nak tnye laa normal ke baby 2bulan asyik tido je..Means baru bngn tk smpai 1jam nk tido lg..Tapi ada hari dia tido ikot time,ada hari tido tak ikot time
Normal..
Normal sis...nti bila dh bsr skit..wktu tdo dh berkurangan..xsm mcm ms dia 2bln.. dan dh stat lasak..
Normal sis.. Time bby tdo, sis bole laa tdo skali.. Sbb mlm konfirm2 xckup tdo.huhu 😂
VIP Member
Susu tido susu tido cepat dia besar .. Mommy pun ade chance tido lama sikit .. Hihi
Normal tu..mmg akan byk tido lagi. Bangun bagi susu akan tido semula.
Perancang
Sy baru je habis pantang 44hari n brsalin scara czer..still tercari2 perancang yg mcm mne yg okay..Sbb ada baca org ckp kalau mkn pill boleh bt gemok laa,kalau pakai yg cucuk tu darah keluar smpai be
..read
Sy ritu nk mik injection prncng kuarga. Tp sbb bc byk effect klu xsesuai dgn bdn..tu xjd amik..nk2 sy ada ovarian cyst..nk mkn pil tkut jd mcm sy buat treatment awl2 kne cyst dlu xsesuai ngn bdn bleed
..more
Saya dh 4 bulan makan pill..alhamdullilah berat trun lagi ada😂😂dia tngk hormon jgk sis
Cucuk 1bulan
Nak tnye laa,baby kalau cucuk 1bulan akan demam ke tak ye?risau takt dmm jee.😥
VIP Member
Ada yang demam. Tp selalunya baby demam kalau cucuk yg 3 serangkai ke atas. Ada juga yang tak demam.. Anak2 sy tak demam lepas cucuk.
Bulan yang ke 3 rasa nya baru suntik yang boleh demam
Bersalin Czer
Nak tanye laa mommy2 yg bersalin czer mcm mne mommy2 kecik kn perut tu ek..Sy bru brsalin 15hari tk boleh laa tngk perut rsa sedih 😂😂.. #anak1st
Sy czer jgk dah 13 hari.. Perut dah banyak kempis.. Seluar masa bujang boleh pakai tp sendat sikit bhg pinggang.. 😅 Xleh pakai bengkung lagi.. Sit up x boleh jgk.. Sy jz kawal pemakanan esp nasi..
..more
Bedung
Baby baru 2minggu,takpe tak klau tak bedung,sbb dia klau bedung dia rimas n baby pulak jenis cepat berpeluh..So kesian tngk dia 😅
Saya cuma bedungkan anak saya masa guna aircond je..
Kuning Baby
Macam mane nak hilangkan kuning baby ye..Dah tak tahu nak buat mcm mne..still ada lagi..Risauu 😭
Baby dh bpe hari? Bykkan menyusukan anak.