I have an ANEMIA

how you deal with it ? My HB is 9.0 . What should i take to high up my HB ? I think i want to try drink Anmum Materna and eat kerang rebus . Is it okayh ?

59 Balas

saya memang sejak sebelum kawin lagi ada sakit talasemia. memang kalau cek darah tu hb bawah 7. tapi taktahu la kenapa sejak dah ngandung ni hb atas 11. saya makan obimin dari klinik sekali dgn acid folic saya beli kat watsons. brand appeton. pemakanan saya lebihkan pada sayuran hijau. masak sup biasa je. sis cuba la apa yg saya makan ni, sup dgn vitamin tu. mana tahu nanti hb naik. ni sekadar perkongsian. semuanya kuasa Allah. inshaAllah.

Sy pun sama. Hb sy 9.3 hari tu masa awal pregnancy sampai pitam. Tapi dari pitam tu baru sy tahu rupanya sy pregnant. Lepas tu sy cari Sangobion dekat farmasi dan amalkan 2 biji 2 kali sehari sehingga simptoms2 anaemia saya berhenti. Makan Sangobion mestilah bersama air masam macam air limau baru lebih efektif. Selepas itu dalam 2 minggu HB dah normal semula. cubalah.

Sy pon sama 9.0 minggu lepas tp sy tak makan telur dan eat protein cm ayam, daging, kerang, semua la..tak mkn telur sgt.. alhamdulillah khamis sy cek hb sy 10.3, awak try laa..plus kurma, kalau boleh sehari 3 biji..setiap ape awak makan..jarakkan sejam..now alhamdulillah sy dh mkn 1 biji zincofer, kalau tak, kena telan 2 biji..siksa gak..haha

kena betul2 pantang kopi,kafein, betul2 dptkan apa yg sesuai utk sis naikkan hb.. kalau sis boleh makan jambu batu, sy sarankan jambu batu.. wlpun ada yg ckp buah tu boleh buat org susah membuang, tapi dgn memakan buah betik boleh melawaskan.. kalau sy, sy makan jambu batu with serbuk amoi manis.. dari 10hb pergi 13hb..

Aku minum anmum gula naik tinggi Wei.. Jgn laa minum.. Menyesal minum. Nurse kk pun ckp kandungan gula die tinggi. Makan ubat kk bagi dan kene makan makanan yg boleh tambah hb. Google je mknn apa yg tambah hb. Makanan yg tambah hb tu mmg cepat naikkan hb dan aku makan obimin jugak. Klw harap makan ubat ke slow nak naik.

3y ago

akak jangan cakap begitu .lain orang lain penerimaan , sy minum anmum dari awal sampai beranak okay ja , takde gula naik pun .

minum air limau kasturi tanpa gula (vit c) dengan nasi. makan ubat iron dengan vit c. doktor kasi saya zincofer utk malam sebelum tido, pagi pagi makan iron tablet. susu saya minum petang sbb nak kasi gap. hb saya dari 9.5, alhamdulillah dah naik 12.3. rasa bertenaga sgt bila hb dah naik. boleh cuba.

Hi. The first thing to do is to find out why there is low Hb. It might be due to various reasons, so best to investigate. If it is due to iron deficiency, you can take iron supplements. If you are pregnant, breastfeeding, or trying to be pregnant, do consult your doctor.

3y ago

Taking iron supplement however can cause constipation. Terrible constipation. I had that experience. Everytime i wnt to poop, ill be crying and pray to god pls oh pls dont make me sit in the toilet for hours. I ate fruits and vege, didnt help with my problem. So go with natural remedy like consuming limau kasturi juice. Another thing you can do is to take your pregnancy supplement with orange juice.

my nurse nasihat saya hari tu kalau nak keep normal hb, buat jus limau kasturi..my sis in law pun nurse, dia pun nasihat benda yang sama..minum jus limau kasturi..alhamdulillah check up setiap bulan, hb normal 12.5

3y ago

seminggu sebelum pergi klinik,minum hari² ke

makan hati ayam, daging, jambu batu, sayur bayam dan pucuk ubi...amalkn setiap 2 minggu sbelum jumpa nurse...klu sis minum susu kasi alat 2 jam lps tu baru mkn mknn yg kasi tinggi hb...pernah kna ceramah bhgian pemakann...tu la tau😅😅

sy pon ada anemia,hb sy pernah drop sampai 9,sy pon cuba makan jambu batu,bayam merah,mcm2 juga sy cuba,tapi hb tetap low,last sekali sy cuba makan telur puyuh,alhamdulillah,hb naik banyk smpai 12.0,puan cuba la,mana tahu serasi dengan puan..