My HB low what should i take to make my HB ok.

My HB low what should i take to make my HB ok, and what food good for my baby.

84 Balas

Actualy smua makann slagi masih boleh d makan, makan je. X perlu pun pantang sgt. Sy masa prggy xde pun pantang² makan. Paling suka makan durian dan coklat masa prggy baby kedua. Tp ikut badan masing² lah.. Kalau x kuat jngn ikut mcm sy.. Hahaha. Pil, sy makan obimin je. Hb snetiasa cntik spnjang prggy. Awal² prggy je ada merah, masa tu sy makan pil kkia bg. Tp xleh telan. Smpai smnggu x makan pa² pil. Akhirnya beli obimin je. Alhamdulillah sesuai ngn sy.

Amalkn sunnah food superfood. Kurma,madu InShaaAllah membantu. Selain tu jaga diet harian. Mkn byk sayur hijau spt bayam or brokoli. Buah seperti jambu batu. Sy pun hb low. Amalkn juga pemakanan sihat mcm tu, supplement pun ambil untuk bantu naikkan hb. Alhamdulillah...dari 9 naik jadi 11.5. Zincofer pihak klinik bagi pun sy consume,just jarakkan masa pengambilan dgn supplement xboleh ambil serentak.

Oren and jambu batu, makan dua kali sehari. Sebiji tiap buah. Lps tu prenatal vitamin tu minum dgn jus oren. Confirm akn naik. Sy mkn semua mknan sunnah. Kurma, madu, safron, pati delima and etc. Tp x cukup utk naikkan or maintain hb. Tp paras gula and tekanan darah terjaga elok. Bila sy add buah n minum supp dgn jus oren, hb baru ok. Paras hb maintain 12.

Hb saya bln lepas 11.3.. Masa buka buku pink 13.2.. Misi marah sbb hb drop kan.. Start dari tu saya tukar maltofer sbb zincofer buat saya muntah dan badan jdi lesu.. Saya start mkn jambu batu + ikan bilis goreng ranggup2 + susu kurma pon minum jugak.. Smlm saya gi check up utk bln ni alhamdulillah hb saya naik balik 13.0 🤗 Misi pon terkejut 🤭

4y ago

Saya minum susu kurma hat kotak ja ritu..

On my 27 weeks pregnant my hb drop from 11.9 to 10.4.. then I try consume shaklee pregnancy set.. Alhamdulillah hb xpernah drop lagi sampailah hari ni.. naik je n terus maintain.. but my last hb before deliver was 16, quite shocking.. but semuanya still ok

Take iron tablet together with vitamin C. Or you can just take obimin or maltofer instead. Any food are good for your baby especially that contains calcium, magnesium, vitamin D, omega. It helps in baby growth. Avoid fast food.

rajin makan buah delima . mmng leceh nak mkn buah tu 😂😂 lepas tu amalkan kurma susu untuk tenaga . bnykkan makan kekacang. sya dlu ambil meltaofer memang KK bagi . ubat lain2 mmng xsentuh sbb makan je muntah pening ...

take ur iron booster provided by Dr.. do consume it right. - take it while ur tummy is empty and avoid to take it with milk (atleast gap for 4 hours). if not, the iron absorption process might not in its maximum.

Boleh makan ubat iton tu sekali dengan air sunquick without sugar ye.. sye amal kan mcm tu.. then banyak mkn jambu batu.. hari2 saya ambil jambu batu.. kena banyak try n error sis.. guwd luck 😘

Yg mudah... Jambu batu shj pun dh ok mkn hari2 Susu kurma farm fresh se/ 2 kotak kecil sehari Kurma ajwa (mahal sikit ler) Jus delima olive house ( sedap)