Hb Low..

Hi mommies.. What can i do to increase my hb?

29 Balas

Saya makan iberet folic sekali dengan vitamin C masa perut kosong (awal pagi). Bila makan makanan yang tinggi zat besi macam daging merah, sayur bayam, kerang, semua tu, jangan minum susu/coklat/kopi & jangan ambik makanan dari soya macam kicap. Kalau makan epal atau kuning telur pun jarakkan masa dari makan makanan tinggi zat besi.

tengok balik cara pengambilan iron booster ibu.. 1. makan semasa perut kosong. 2 jam kemudian baru boleh sarapan. 2. kene gap 4 jam dengan susu. selebihnya, makan makanan yg tgi zat besi spt kerang, guava, bayam, hati ayam/sapi dll

sebelum ni sy mkn iberet folic..tp hb sy xnaik2. 10.5 tu je dri awal sampai la 8bln prtama...jd sy tukar mkn zincofer..alhmdulillah 28hari je mkn trus hb nomal balik jd 12 dri 10.7...try mkn iberet folic dlu..klau xsesuai tukar zincofer

5y ago

sy makan zincofer ,tpi still juga low hb 😭😭

try iberet, sebab tuh yang paling kuat. tapi ada orang tak boleh tolerate, nanti muntah2. boleh try obimin jugak. cara ambil ubat untuk tambah darah ni kena betul baru mnjadi, ambil sebelum makan, atau 2 jam lepas makan.

awal2 preg smpai la nk bersalin,sye just amal minum jus delima ma mariam je...hb cun,kencing pn xkotor...bertenage spnjng preg,pstu mudh nk brsalin,baby comel je,tkde sakit ape2 n xkne kuning...

First saya makan iberet, hb cantik 12+ lepastu continue folic acid doct bagi, tiap bulan check hb turun sampai 10.8. then saya consume semula iberet dan hb back to normal 12+ alhamdulillah

masa 30w+ HB sy pon low, sy mkn hati ayam.. Alhamdulillah skan dah 35w hope semua dipermudahkan

jambu batu..ikan bilis..bayam...makanan yg mudah n murah utk dibeli kalau ubat try maltofer...

Makan daging.. Sayur bayam.. Kerang.. Byk juga makanan yg bolehbtambah darah selain ubat

drink guava..consume iberet..also must avoid drink caffeine or anything makes hb low