HB LOW

Hye Mommy , what can i do to incrse MY HB ?

29 Balas

My HB pun turun mendadak semasa 6 bulan.. after dat doctor suggest beli di farmasi jenama iberet.. makan 2x sehari.. 2jam selepas makan atau perut kosong.. hb dari 10.4 naik 12.4..

double check mcm mn cara ibu makan iron tablet. utk penyerapan maksima, iron tablet kene makan waktu perut 0 dan 2 jam kemudia baru boleh makan. jarak 4 jam baru boleh minum susu.

Kita doc suruh mkn kerang & hati lembu tp muntah.. mkn sayur hijau.. pastu doc kata makan buah ambra.. saya tgh try la ni.. nextweek jmpe doc.. harap2 HB naik..

Dulu sy makan buah jambu batu. Nurse kata boleh tambah darah. Dan last nak masuk 3 trimester tu, sy mnum minyak kelapa dara. Naik terus HB ke 15.1 😄

2y ago

ramai kata minyk kelapa sara daura tu elok ye tuk hb . sy pun bru order ni hb drop 9.7😔

kalau ubat try makan iberet, amek sebelum makan atau 2 jam lepas makan. kalau makanan, try makan buah delima, jambu batu, brokoli, kerang

consume spinach, ikan bilis will increase yr HB.. & nurse inform if consume iron..make sure have gap 1-2 hour then baru makan iron tablet

Ni Munirah ke? Mkn iberet babe.. Kita pun hb low gak...turun naik 9,10,11 tp time nak bersalin alhamdulillah 12... 😊

consume good healthy food, anchovies, broccoli,dates and don't skip your daily medicine 😀

saya ambil jus mama Mariam.... alhamduillah lepas Saya ambil HB Saya ok... sampai Saya bersalin

5y ago

cuba la sis... saya detect hb rendah awal pregnancy dlm 2 bulan lebih... 4 bulan pregnant hb saya dah ok

try mamariam , that product is really effective .