second pregnant , hb LOW

hello mummy ? what can i do to incrse my hb ?

34 Balas

Bila ambil supplement yg klinik bagi tu, minum dengan jus yg banyak vit c. Tiap kali makan pun kena ada buah atau air yang ada vit c. Or kalau nak control manis2, air masak letak lemon slice mcm orang selalu buat detox water. Hb saya naik. Waktu minum susu2 jarakkan, also terpaksa avoid caffein like choc, tea, coffee 😭

hi mommies, I pon ada masalah yang sama. stiap kali checkup, hb akn drop. Dari consume zincofer 1 biji, ke 2 biji n until iron tablet 4 biji still xnaik. makanan dh try mkn bayam merah, hati, buah delima, jambu Batu n buah-buahan lain lagi. Any suggestion x mummy sekalian. Sbb stiap kali check hb msti hampa. 😭

5y ago

kerang pon dh try mkn nur balqis, tp tetap jgk makin drop. 😔

hye, I mmg ada problem hb low, awal2 I dpt naik kan hb dgn makan jambu batu tanpa buang kulit, hati ayam, sayur bayam, iron tablet 2x sehari. since skrg da 2 kali drop, doc tukar vit, now I dpt maltofer. n skrg consume susu kurma, try mknn sunnah, n nurse ada share bole try minum air longan kering n kurma. 😊

Sy minum pati delima gulsan 2 sudu tiap kali lps makan ubat tmbah darah, mkn ubat tu dgn jus oren n mase perut kosong, dlm mase 4 hri je hb naik dr 9.0 ke 10.0. Wlaupun still low tp ade peningkatan, hrp2 next check up hb dah normal. Dlm mase yg same mkn jgk kerang, jambu batu, pegaga

Makan iberet beli dkt farmasi.. pastu jdkan makanan harian buah jambu batu.. stop minum teh , kopi dan jarakkan minum susu sekurang2nya 2 jam sebelum/ selepas ambil ubat.. kalau boleh amalkan vit c juga dia membantu utk penyerapan zat besi! 🤗

5y ago

aah sama la sy pun..

Nk hb naik cepat amal minum sunquick setiap hari.. Bile nk pg klinik lg 2 hari amal kn 2 sudu pati sunquick setiap pg.. Insya'Allah hb naik.. Sy pon amal kn..

sy pn sm dlu time prgn.low sngt2. sy mkn hati ayam.bayam.kacang kuda. so fr so good dk hjg nk bslin.drah ok.tkda mslh.dh normal

Saya makan ubat iberet tak tahan nk muntah. Doc tukar bgi ubat maltofer. Isap je rsa milo. Elok hb cepat naik.

sye pernah terkena hb low... sye amalkan jus delima yusuf taiyoob... kompem hb naik smpai 12...huhuhhh

makan jambu batu dan buah delima ... elakkan minuman yg ada caffeine... ianya berkesan dgn saya... 😉