AWAL KEHAMILAN

Hai semua, sy nak tnya 4 hari lepas sy ad buat UPT Test n results dy samar2, tpy sy dah ke klinik utk confirmation, alhamdulillah mmg sy pregnant n slesai scan smua, doc ad bgthu yg kandungan sy msih awl lagi, cume sy nak tnye wajar ke klau awl kandungan (1-2weeks) kantung baby msih belum nmpak.. doc minta sy repeat scan another 1 week, mohon respon dri smua, ini first pregnancy sy dah 7thn ttc 😭

21 Balas

Sy faham perasaan sis tp sy mohon tlg jaga emosi sis.. memandangkan result upt dh comfirm, sis teruskan ambil folic acid smp kandungan 12w. 1-2w tu baru proses nak implantation sis, scan mmg xleh tgk apa, nmpk dinding rahim tebal ja. Buka buku pink di kk terdekat bila masuk kandungan 8-12w nt. Scan awal² ni amat tidak digalakkan sebab xmaw isu mcm ni dan ganggu fikiran ibu dan effect pd kandungan kita nt sis.. Selagi xda sakit/pendarahan, sis jaga diri baik² dan repeat scan selepas kandungan masuk 8w ke atas nt ya..

1y ago

baik faham.. terima kasih ya ats nasihat nya

normal awak. 1-2w bersamaan 4w. boleh nmpk dinding rahim baru menebal. dan doctor mmg akan minta kita repeat scan semula. mmg tu kita tak digalakkan utk scan awal. sbb akan buat kita risau dn fikir mcm2 awak. nak nampak kantung dlm 6-7w boleh nmpk. nak nampak janin & dengar heartbeat baby pula around 8-9w keatas. selagi xde spotting & bleeding inn shaa allah kandungan awak okay. makan asid folid. jgn buat kerja berat2 okay

1y ago

insyaAllah aamiin 😊❤️

InsyaAllah baby ok tu, kalau kandungan baru 5-6minggu memang kadang2 susah nak nampak kantung tu, tambah2 lagi kalau mesin scan tu model lama😅 Skrg ni awak makan je folic acid, rajinkan minum susu, supaya baby cpt membesar dgn sihat 💪🏻 banyakkan makan sayur dan buah2an juga tau. Take care, semoga segala urusan awk & baby dipermudahkan 🤲🏻🥰 sy juga baru pregnant selepas 10thn🤍

1y ago

alhamdulillah.. syukur terima ksih sis uzainah

hai sis ..wajar sbb masih awal lg kandungan sis ..sy pun ttc 7thn sis,sy dapat tau pregnant time 5weeks pergi scan baru nampak kantungg sis ..insyaAllah nanti sis repeat lg scan tau tnggu 5weeks keatas ke ..jgn stress2 tau sis ,jgn buat kerja berat,jaga makan ..jgn lupa mkn folid acid tau sis ,sy doakan urusan awk dan beby dipermudahkan ❤❤

1y ago

hai sis, owh mcm tu ye..baik, terima ksih sis ats nasihat dan doanya, insyaAllah moga smuanya baik2 saja 😊

normal sis..saya semalam 6weeks baru nampak kantung.... saya pon sebelum ni ttc 6tahun nak masuk 7tahun 😊😊 insyaallah tak ada apa2 tu..sis banyak kan rehat dan jangan stress...

1y ago

yeke sis.. alhmdulillah.. tahniah ye sis.. insyaAllah sy akn bykkan berehat.. trime ksih ats nasihat nya ❤️😊

sangat2 normal. terlalu kecil lg. sebab tu tak digalakkan utk scan bawah 8w. kalau doc dah sah kan +ve, tak perlu risau. nanti kandungan sis dah 8w+ baru pergi repeat scan.

1y ago

owh alhamdulillah.. sy btul2 risau

wajar sis, sy 8week baru nmpk kantung je, 10week baru la nmpk janin & heart beat bby.. masih terlalu awal tu, yg pasti jaga diri jgn buat kerja berat, jaga makan 🫰🏻

1y ago

baik awk, terima kasih 😊

Alhamdulillah tahniah sis..jaga diri and kandungan elok²..semoga Allah permudahkan segala urusan sis Dan baby...doakan sy jugak dpt berita gembira mcm ni...🥰

1y ago

alhamdulillah terima kasih sis ats doanya , insyaAllah smoga 1 hari nnti ad berita baik utk sis.. aamiin 🥰

alhamdulillah tahniah sis,biasanya 6 week ke atas bru nmpk kantung ☺️ jaga diri & kandungan ye semoga dipermudahkan urusan sis brsalin nnty,amin..

1y ago

sama2 ❤️

Wajar sangat, benda kecik ni ambik masa baru nampak besar sikit. Wajar jgk kena repeat scan Kalau scan first belum nampak kantung.

1y ago

mcm tu ya.. baik2.. trime ksih ya 😊