takut bersalin

Hai mommy...sy skrg 32w..masalah sy skrg sejak masok 3trimister, sy takut & risau utk bsalin..apa yg perlu sy buat ye? Sy jenis yg xtahan sakit..even terhiris masa siang ikan pun boleh mnangis..sy pernah keguguran 3x sebelum ni..jadi pkiran asyik pikir yg negatif shaja...tolong laa sy mommy2 semua...

14 Balas

hi mommy..sama mcm sy dulu..slalu pikir bersalin normal ke czer ek..boleh ke hadap sakit contraction tu semua..tp smpai masa nya, mmg nak taknak kita kena hadap jugak..smpai skrg ni tak percaya, boleh hadap sakit contraction tu..skrg sy tgh dlm pantang..yg penting, think +ve je mommy..pikir nk jumpa bby je..jgn pikir yg bkn2 sgt..😊

Sampai masa nanti bila da sakit, apa yg akan ada dlm kepala ialah nak lahirkan anak dgn selamat je..so sis jgn la fikirkan sangat sampaila tiba masanya nnt, berjuangla utk lahirkan baby tu. Pcayala lps baby lahir kita tgk je ank yg keluar dari rahim kita tu, hilang semua sakit yg kita rasa tu..🙂

5y ago

Betul tu lps tgk muke bby hilang rse sakit. Lpas tu smbung sakit balik time kne jahit 😅

Hai3.. alhamdulillah n tahniah dh 3rd trimester... Sy rs sume org rs tkt tp excited sbb baby dh nk kuar... awk kne kuat.. jgn lyn sgt tkt tu n rs sakit.. cuma kali ni je awk kne lwn ketakutan ni.. demi 1 nyawa bgelar anakmu....alah bisa tegar biasa.. 💪💪💪💪💪

Hai3. alhamdulillah n tahniah dh 3rd trimester.sy rs sume org rs tkt tp excited sbb baby dh nk kuar.awk kne kuat.jgn lyn sgt tkt tu n rs sakit.cuma kali ni je awk kne lwn ketakutan ni.demi 1 nyawa bgelar anakmu.alah bisa tegar biasa.. 💪💪💪💪💪

Kdg2 Kita takut dgn apa yg org ckp Dan bercerita Dr pengalaman.. cuma Kita kena byk positif selalu..anggap la sakit tu Tuhan nk hapuskn dosa Kita dan in sya Allah kita fikir Allah nk bg pahala yg paling byk Dan x terhingga..

Tak perlu risau dan takut la mommy, orang muda kata.. Wat lex wat peace je.. Lagi best time da nak bersalin tauu, sakit itu nikmat.. Now fokus berat badan, darah dan emosi. 😍😍

Sme la.. I since preggy 4 bln da slalu ckp kt husb takot nk beranak.. Tkot nk branak.. Smpai la skrg da 30w... Still ckp bde sme.. Tp syukur dy memahami.. Slalu cool down kan i..

Macam sy jugak la, takut tu tetap ad, tpi kena positive, mcm mna sekali pun kena tetap lalui jugak. Sakit mcm mna pun tetap ke hadap. Fikir sakit sekejap je.

Takpe.. nanti awak dah masuk 36 weeks, awak dah tak takut saya rasa. Tapi tak sabar nak dia keluar sbb penat perut berat sangat🤭

5y ago

betul tu sis dr prasaan takut tukar kpda excited x sabar tunggu baby kluar. nak tatap wajah c kecil yg d nanti2 kan 😁

Tenangkan diri..jgn fikir benda semua tuh.. Akak kena fikir si comel kat perut akak je