Mencari jalan penyelesaian

Hi momies, ada tak yg berpengalaman mcm sy. Income husband tak cukup untuk tampung perbelanjaan nak beli brg baby. Kami baru kawin bulan 12 tahun lepas alhamdulillah skrg mengandung 6 bulan. Sy takut sgt financial skrg tgh drop and takut tak sempat nak beli brg2 baby and preparation utk bersalin nanti. Btw, husband sy buat bisnes. Sy tak salahkan dia sbb dia pun kerja keras utk dptkan income. And sy pun kerja cuma sy byk commitment kena byr. Ada siapa2 yg pernah lalui mcm sy? Kdg down sedih sgt takut apa akn jadi nanti.

10 Balas

sya dgn husband dulu pernah berfikir mcm awak juga..nak pulak masa tu sya masih blaja n ad komitmen lg..husband plak kene berhnti kerja sbb company dia kerja tu bankrup n masa tu first covid 2020...bila terlalu fikir pasal ni jd tkanan pada kmi..so kmi laki bini pon terima dgn ikhlas n redha anggap allah uji kami laki bini..bila kita ikhlas n redha dgn dugaan yg dberi insyaallah allah akan hadirkan penyelesaian buat kita..yg pnting solat kena jaga n sentiasa mohon doa pada Allah yg satu..alhamdulillah lepas 3 bulan suami tak bekerja dapat pnggilan dri tmpt keje lama dia masa dia bujang dulu..company tu call husband n minta dia kerja situ smula..company tu offer gaji tinggi dri sbelum ni..rezeki anak syukur sngt2 lau keadaan ekonomi skrg yg smakin teruk kmi tetap sntiasa bersyukur lau pon hdup dm keadaan sederhana..dua2 belah fmly bnyak sngt2 beri sokongan pada kmi ktika kmi down sblum2 ni..skrg kmi diberi lg rezeki anak kedua pulak.. stiap org tak sama rezeki..ada org bertahun2 mnanti rezeki anak sndiri..mcm2 ikhtiar still tak dpt..tp allah bg kehidupan dia mewah..ada org dpt rezeki anak yg ramai tp allah beri kehidupan dia miskin/ sderhana..my mom selalu nasihat spya jd org yg bersyukur dgn ketentuan allah n terima dgn hati yg ikhlas..ad sebab kenapa allah uji kita..myb yg tiada anak allah rasa dia belum sesuai atau layak jd ibubapa yg baik buat anak2 dia..skrg bnyk kes bunuh anak,haruan makn anak n sbgainya..tp allah beri hidup dia senang..yg ad anak allah beri ujian dri segi kewangan n kehidupan pulak..mmpu tak kita hadapinya n mmpu tak kita jaga dgn baik amanah yg dberi(anak)..klau boleh jgn mengeluh tp kita usaha cari cara utk ubah cara hidup kita..allah tak suka org mngeluh..insyaallah akan ada rezeki buat sis suami isteri..

Husband sy pun meniaga air. Biasa lah ada hari mmg tak ada untung. Sy pulak tak keje. Tp alhamdulillah sgt ada mak mertua jenis tak kedekut dgn cucu dia, hampir complete brg baby dia belanja. Kalau stroller/bb car seat & buai tu sy pakai yg lama jee adik beradik sy punya. Yg mana boleh jimat kita jimatkan. Tp tulah. Awk yg bekerja pun risau, apa lagi sy yg tk bekerja lagi risau. Doa byk2 sis 🥹

Hi mommy. Anggap ni ujian buat awak ya. Tp rezeki terbesar awak adalah anak tu. Ada duit sikit beli sikit2 barang kt shoppee yg murah2 byk dan berkualiti sama je mcm yg berjenama. Start beli sikit2 tau jgn beli trus hujung bulan nak bersalin tu. Prepare awal. Goodluck awak!

xpa sis, jgn risau sngt. Tuhan ada beri pelbagai bntuk rezeki utk kak skluarga nnti smuanya akn mmpu kakak & suami tempuhi. Bby pun akn ada bawa rezeki tak disangka² nnti tau. So jgn risau sngt k.

sama dgn Sya sis..Sya masuk 7bln byk x bli lgi..Sb saya x kje suami kje PON ambik ot orng jer. suami Sye x blh kje berat Sb die PON sakit 😊tpi mujur ada baju 2-4 helai masa abng² die baby blh pakai

Insyaallah akan ada rezeki buat sis baby dan suami ye, normal utk kita rasa risau apa yg jadi nanti, tp jgn terbawa sgt perasaan tu ye nnti mommy boleh jdi stress. percaya and berdoa pada Allah🥰

Jgn sedih. Ada la tu rezeki baby nnti. Sy pun xbeli apa2 lg brg baby sbb duit xckup. Baby dh masuk 7 bulan inshaAllah last minit pun xpe asal baby sihat je

baca al-waqiah sis stp mlm. in shaa Allah, Allah bg cukup nnti ☺️

semoga dpemudahkan segala urusan sis sehingga bersalin Aamiin.

semoga di permudahkan segalanya dan murah rezeki baby