Normal or blighted ovum

Hai mommies. Sy sekarang dh 7 minggu. Gmbar scan kat bawah ni ada kemungkinan blighted ovum tak? Gmbr masa scan 5 minggu 5 hari & 7 minggu. Nmpk kantung makin besar cuma janin tak nampak lagi. Saiz kantung pun tak sama dgn LMP. Setakat ni sy takde bleeding or spotting. Sakit2 perut pun takde. Sy first pregnancy. 2 tahun ttc. Mmg sgt risau dan pikir macam2 selagi tak nampak janin. DR belum diagnosed blighted ovum la. Cuma kena scan lgi 2 minggu

Normal or blighted ovum
20 Balas

sy scn 5 mngu nmpk yolk sac..pstu tnggu 2 mnggu..tbe ms 2 mnggu tu dh 7 mnggu doc ckp janin dh Ada jntung je xnmpk so tnggu lgi 2 mnggu..xde spootng or ape²..prgi scn tvs doc sah kn jtung BBY xde..Ms tu doc ckp bby 7 mnggu tpi klau ikut kiraan mnual bby dh 11 mnggu..so trpksa tnggu kntung jtuh sndri..nk xnk sy Usha utk ksi dye jtuh sndri..sy tuam perut.. alhamdulillah smnggu jtuh.. allahuakhbar sakit sgt smpai tumph drh..pngsn 4x..sb doc cuci hdup² tnpa bius😢now sy Bru kluar wad..skrg tngh berpntang..so sis kna sbr..doa yg baik²fikir yg +ve..jga kndugn baik²..

sy awal2 x scan sbb takut risau. masuk i minggu br scan, Alhamdulillah dh ada heartbeat. 11 minggu buat NT scan sbb KKIA suruh, tgk heartbeat dh xda dan janin stop membesar pada usia 8 minggu lbh. jadi bg sy, x perlu scan awal sgt buat risau jek.. dan walopon kita scan nmpk janin/heartbeat, x bererti ia akan success. mcm2 bleh berlaku dlm tempoh 12 minggu pertama. yg 0ntg kita cuba jaga emosi dn pemakanan.. yg lain, Allah tentukan. 🥰

Jangan risau sis, saya pun macam tu haritu.. saya haritu time scan 5weeks kantung ada besar dan memanjang ke bawah, tapi kantung kosong.. pastu repeat scan 7weeks alhamdulillah baby ada je tapi kecik lagi, pstu doktor repeat scan lagi 9weeks, baby dah sama size dgn weeks.. kadang2 tak nampak tu sebab kecik sangat lagi.. saya irregular period, skrng dh 12weeks 3hari… fikir positive je tau sis❤️❤️

1y ago

iyaa baik sis. sy pikir positive je . maybe kecik lagi atau perut tebal smpai tak nmpk janin 😅tu je sy pikir

Sis scan setiap minggu ke? Sbab 5w5d scan and 7w scan lagi. Biasa bila 5w5w scan dah tunggu 2-3w dlu baru repeat scan automatic nmpak janin dah. Sbab sis scan beza dlam 1 minggu je mmg kantung je membesar tu lagipula first scan sis size kantung baru 4w tu.. Jgan risau saya pun scan 7w haritu nmpak kantung size 5w5d dngan yolksac je. Saya mmg irregular period. Nnt 4/4 repeat scan selepas 3 minggu.

1y ago

DR sy yg excited nk scan 😅 Yg 5w tu DR lain. Takpe lagi 2 minggu sy akan repeat scan . harap minggu yg ke9 dh boleh nmpk janin

Lain org lain pengalaman.. saya first scan 4 weeks mmg tak nampak ape ade kantung kosong je. Tapi dr mmg ckp awal2 ni mmg selalu tak nampak janin so saya tak de la overthinking. Just act mcm biasa. Repeat scan masa 7 weeks dh nampak n dgr heartbeat. Tapi like I said, lain org lain experience. Saya sarankan mommy jgn stress sgt. Nanti effect baby.

Tolong ya sesiapa yg nampak komen ni JANGAN scan sebelum atleast 8minggu. Ya mmg ada yg dah nampak masa 5-7 minggu tapi kebanyakannya akan nampak dan dengar heartbeat pada minggu 8 ke atas. Kita tak nak korang over thinking sebab nanti effect kandungan

1y ago

Yg ni btl sgt ya. Sy jenis xsuka nak fkir bnyk2, dtg klinik masa 8w nurse buka buku pink terus then nurse tanya nak scan ke mcm mna. Sy kata alang2 la tnggu appt 12w tu sbb scan awl2 pn blm tentu nmpk apa2 lg. So masa appt 12w tu scan pertama saya, janin + heartbeat dah nampak. Dan dpt tau due LMP dan due scan tu x sama, beza cuma seminggu je laa dan dr kata normal sbb period x teratur, boleh jadi persenyawaan lmbt berlaku. Dr kata ngam la x scan awl2 tu, scan awl pn blm tentu nmpk janin sbb hal bgni blh berlaku.

sis ....jgn risau yer itu normal awal sgt² ....saya 6minggu doc scan npk kantung doc siap ckp itu normal . doc siap suruh terus kan makan folic asid ....jaga pemakanan bed rest jgn buat aktiviti lasak . Ok sis kept positif ... InshaAllah pasti ada selagi xde Kuar tanda darah

bawah 8w kebiasaanya mmg tak nampak janin lg. sbb tu doc tak diagnosed apa2 & first scan suggested selepas 8w. saiz kantung tak sama dgn lmp tu normal sbb kita taktau exact date pensenyawaan berlaku. kalau takde bleeding / spotting tunggu je lg 2 minggu

1y ago

@aliya, kalau bleeding cecepat pegi hosp sis. jgn tunggu lg. takut ancaman keguguran.

maaf sis nak tanya, apa update pregnancy sis yang ni? janin ada dalam kantung atau memang kosong ya? sebab saya mengalami benda yang sama 🥺

Sy scan 6 minggu xnampak apa2 lagi. scan 11minggu tp size baby 9minggu. tp skrg alhamdulillah dah 19week dh. Insyallah doakan yg baik2 saja.