mengidampedas

hai mommies . nak tnya saya bru 6 minggu 5 hri . semua benda xboleh nak telan kalau tengok pon kembang je tekak . yg boleh pon makanan pedas dan masam. adakah elok utk 1st trimester .

13 Balas

saya pun sama mcm awak. tapi saya tahu sya pregnant masa dah 7 weeks. memang tngok nasi makanan ke kembang tekak. tapi nasi tu kena paksa juga makan. kalau boleh makanan yg masam bnyak acid mcm asam atau jeruk elakkan dlu ya sbb baby kecik lagi masih fragile. sya makan buah utk hilangkan loya tekak. skrang dah 13 weeks tapi masih loya2 pening tu ada.

2y ago

sya pon mkn buah jugak tpi nasi stgh senduk ja 2x mkn shri . jnji pksa mkn jugak utk bby

Hehe, tekak kita sama,nak pedas and masam saya makan je awak, tapi tak bnyakk, sbb yang tu je lalu. Sejak puasa lagi laa, suka makan nasi kukus ayam berempah, seminggu mesti minta kat hsbnd 2/3 kali makan ,sbb kari dia pedas2, smbl belacan dia masam2. hehehe Tapi kalau pedas sngtt, tak di galakkn sis, takut cirit, nnti tak selesa kat perutt.

2y ago

betol tu je yg lalu . slain tu tgok makann mmg kembang tekak .

Hi mommy, macam saya. Skg dah masuk 11weeks, saya makan je pedas tapi depends sesetgh org. Mcm doktor saya ckp boleh mkn pedas tapi jgn selalu baby ok je bila kita makan pedas cumanya perut kita akan x selsa nnt. Sbb pedih. So dkt sini boleh je makan apa yg kita nak makan tp jgn berlebihan atau berharian 🤣

2y ago

alhamdulillah lega dgr mcmtu . tkut juga effect ke baby . sbb 1st pengalaman xbrpa nk tau lgi 😂 tq awak 🤗

Saya makan je pedas waktu 1st trimester… Kadang samyang pun saya bedal.. Tapi berpada2 lah… Cuma masuk 2nd trimester perut mcm kurang tahan sebab senang nak kena pedih ulu hati. So skrg dah kurang kan pedas. Pedas sikit2 je 😅

2y ago

samyng mmg xpenah mkn walaupun xpreggy . xthan pedas .insyaallah moga² bby dlm perut sihat dan elok ja . yg tu ja mmpu telan,klau x mmg kembang tekak ja tgok mknan

wah sama due la nnti kita sis😊Sy pun hari ni 6minggu 5hari tapi alahan Sy alhamdulillah blh makan Mcm biasa cuma xdpt Mkn dlm kuantiti yg bnyk...separuh dari nasi to je habis .. paksa jgk mmng loya tekak terus

2y ago

yeke . hjung thun la due kita 😅 sma sya pon mkn stgh senduk nsi ja jnji mkn . tpi lauk msti pedas atau msam .yg tu ja lalu telan . yg lain mmg nmpk tekak kembng dah

suka pedas jgk msa mngndung awal2 . smpi sekrg suka pedas . cuma trimester kedua ni kerap skit perut lpas mkn pedas . jd sy kurangkn

2y ago

tp jgn mkn pedas sgt tau . takut nnti awk tk selesa mcm sy awal2 aritu 🤭 pedih mat 😂

Sy pun dr mula pregnant sampai skrg mid 2nd trimester mkn je mknan pedas/masam sbb tu je sedap kat tekak tp berpada2 la

2y ago

kan . betol mcm saya laa. tgok benda lain jdi kembang tekak terus . tpi xamal kan sllu la

best nya at least boleh makan jugak..saya fikir pasal makanan je terus kembang tekak. kadang penat rasa macam ni

2y ago

tu la jdi lelah asyik pkir nk makan ke tak 😅

selagi tak mudaratkan perut makan je. kalau risau makan la portion sikit2 tp kerap

2y ago

normal tu. selera mkn kita lebih ke arah itu layankan je. asalkan boleh jgk mkn. be strong mummy

sy plak perut asyik lapar aje tp bila makan trasa nk meloya.. 😢