macam mana kalian tergerak hati untuk cek UPT?

Hai bonda2 sekalian.. just nak tanya..macam mana kalian tergerak hati untuk cek UPT? Mcm saya sebelum tau peknen sy kene gastrik yg teruk (mmg sy ada gastrik). Siap mkn ubt ulser usus 2 biji lg.. x terpikir peknen sbb ada PCOS.. bile gastrik dh makin ok tp loya tetap tak ilg.. beranikan diri cek upt.. masa cek x tgk pon.. lps celup tu terus mandi mcm biasa..dh siap mandi baru teringat.. tgk double line.. x caya g amik lg 2 upt.. terus mengalir air mata sbb setahun lebih tunggu.. Kalian plak mcm mne..jom kongsi-kongsi.

47 Balas

1st baby 2016, mase ty saye 14 suami 17 bru balik kem SPM dia kata dia pening + mual² + muntah² xvileh mkn or bau langsung kantin.. Dia suruh saye beli upt tapi saye kata xmungkin sbb blum late period.. Sekali kluar mkn dia beli jgk suruh test n +ve pregnant 3w+ 2nd baby 2019 pergi eco nmpk upt 3pcs rm2 so beli lah.. Xsangka +ve.. Esoknya beli farmasi +ve terus scan kantung 11s tapi baby saiz 8w n xde jantung,, beberapa hari lepastu gugur 3rd baby 2020 - 6m after miscarriage Mula rse muntah2 setiap kali mkn mlm @ bile suami ade dkt rumah, xlalu nk mkn.. Tapi x expect pregnant sbb saye mmg jenis angin kuat + gastrik teruk tapi sbb suami tegur ke pregnant so utk langkah berjaga2 beli upt alhamdulillah +ve 3w6d 4th baby 2022 now baru 6w ... Saye ttc gune opk @ cek kesuburan.. Mmg sejenis subur lambat tambah lg irregular period n cycle so susah nk detect.. Dr cd 10- 20 xsubur mmg xde double line.. Cd 21-23 opk terang so expect nk subur.. Cd 24 nk cek opk tapi terambil upt.. Alang2 dh buka so cek jela tapi xsangka ade line samar2 , mase tu 3w3d.. Esoknya repeat nmpk samar2 terus gune clearblue naik pregnant 1-2, esoknya upt dh terang Semua anak tau masa 3w+ n before period kecuali yg gugur sbb xperiod since 1st cucuk depo lps brsalin dlu

2y ago

untung rezeki kawin n rezeki anak awal.. umur 30 thn stop pregnent (ni klu saya lah).. umur 50 tahun anak semua dah besar.. sy jodoh lambat.. umur 31 baru kawin.. umur 32 baru dpt rezeki mengandung n inshaallah umur 33 dapat baby..

citer nya laki mesin rumput...saya kaut cam biasa.. tetapi peristiwanya seawal 6 hari sebelum period..., perut rasa senak bila cangkung lama2 ... perut cam krem ... ingatkan nak period...kita balik kepenatan cam biasa lepas angkut suma sampah2 rumput kat kilang...nak dijadikan cerita teringat lak balik je rehat la sampai esok.... bangun2 rasa krem tetap ada... asyik cek spenda ada darah x sb takot priod mai awal... tengok2 xde ... lalu tringat ada beli hcg rapid test.... saja2 esok pagi tu test ... skali klua dua line... awal suami xpercaya... maklumla dekat nak setahun kawen xde rezeki lagi... dia xnak mengharap .... bia org lain ada rezeki anak dulu katanya.... skali dia suh test lagi skali... masih 2 line ... dia xpuas ati lagi ... ha celup skali 3 .. 😂😂😂😂 nak dikatakan 3 kali sunat testnye... gitule sampai anak dia menguet joget2 skang dia masih terkejut betul x dia nak jadi bapak da... pangai laki ni kebudak2 kan sikit ... n dia pon lagi muda dari saya .. itula citernya...

2y ago

btl.. sy buat suprise kt husband.. masa die taw tu, die g ke blkg rumah pastu jerit btl ke pregnant.. nak bg 1 taman dgr agknya..

Masa sy.. sy rase senggugut sgt2.. mcm period nk kuar sgt2 dh.. tp xkuar2.. lewat 4 hari je.. sebelom ni xkesah pun sbb mmg jenis period xteratur.. puting plak sakit2.. sentuh je sakit.. pastu ngtok je.. saje laa check.. xsgka naik 2..ingt rosak.. sbb pakai eco pny.. suami dh lembek menangis ketar lutut syukur .. sy kata jgn pecaya lg.. tkut rosak.. sy mntk dia beli clear blue pny.. dia beli la utk pg esknye check.. mlm tu sy tido xlena.. bgun pukul 5..awai xtenang debor semua ada.. baru teringat ade lg yg eco 2 lg xpakai.. try test jgk.. naik 2 line jgk.. baru try clear blue tu.. ketar tangan tok leh nok kabo🤣.. skli naik pregnant.. Allahu.. mase tu baru laaa boleh terima.. Allah Maha Mendengar.. 6 tahun tunggu.. syukur.. skrg dh 27w..doakan sy & baby baik2 aje.. Alhamdulillah3

2y ago

hahaha.. org laki dia mmg over dr org pompuan.. kite xtunjuk sgt.. ahaha

Sy mula2 tekak rasa loya nak muntah. Tapi belum lps due period lg. tapi 2 bulan sbelum tahu pregnant cycle period 27 hari je. Masuk bulan ke 3 dah lbh pulak 27hari. Tak period. Cek upt negatif. Selang brapa hari rase senggugut. Igt nak period la ni. Tapi tak period juga. Lepas tu badan asyik letih lain macam. Sebab kan nk fly jauh buat juga upt. Alhamdulillah positif. Sebelum ni 2 kali gugur. Ttc 12 tahun. Bila dah positif takut juga. Takut gugur lg mcm sebelum ni. Jadi mcm fobia. Tapi gugur 2 kali sebelum ni baby mmg tak menjadi. Scan nampak kantung je. Kali ni Alhamdulillah bila scan nampak baby dan dengar heart beat. Ya Allah bersyukur sgt2. Setelah 12 tahun baru dpt dengar jantung anak 🥲

2y ago

Nasib tak buat dnc kan. Kalau tak memang menangis.

saya ada pcos ,sebelum ni priod okay cuma lepas vksin 3bulan xperiod, ingt prgnt tapi tak, selepas tu priod dtg mcm biasa setiap bulan, smpai lah bulan ni, sy pelik sbb dah 8/2 period tak mai2 lagi, tp tk trpkir pon prgnnt..cuma jerawat sy byk tmbuh kt muka dan bdn..sy pon kuatkn hati test upt, tpi tk nk tgok sebab konon tk nak kecewa mcm sebelumnya...tapi belum sempt tk tgok line t trus naik ! sy mmg tk percaya smpai mngiss bersyukur sbb sy ttc 1 tahun..sy tk puas ht ,tgh hr sy buat lgi tp guna upt lain, ttp dua line ,alhamdulilah...doakan sy dan bby sihat ,sbb pi scan hr tu xnmpk ap ap lgi..kene repeat dlm 2mggu lgi

2y ago

kita sama ada PCOS.. klu baru mmg x nmpk..tunggu 7 or 8w nanti nampak..

Lambat period 5 hari, tp ada tanda2 sakit boobs, sakit pinggang, sengugut, brownish discharge, and rasa perut panas. Dh byk kali pakai pad sbb rasa basah, ingat period rupanya tak. Then saje2 check. Tak fikir apa2 pun. Sekali betul positive. Buat test sekali pagi, then esok paginya buat sekali lg. Tengahari tu baru bgtahu suami 😂. Terus dia keluar pergi beli jenama lain pulak. Test, dan betul2 positive. Esoknya terus pergi klinik utk confirmkn pregnancy. Doctor scan, dah 5weeks ❤️. Sekarang sy dh 37weeks. Baby dh engage and Dr ckp bila2 masa je boleh lahir. Doakan sy ya.

Sy masa tu dah lewat period 3days..tp tak check pun upt sbb sllu period xteratur. Puting sakit sangat2 smpai pgg sikit pun boleh buat marah semua org😂 lepastu pg farmasi utk beli pil turun darah period sbb selalu kena bagi tu je tiap kali ke klinik sbb period tak teratur. 3 hari dh makan pil tu bru tergerak hati nak check upt tp check naik satu line sbb tk tunggu terus buang. Lepastu mula tak puas hati pergi beli clearblue dapat pregnant 2-3weeks🥺 masa 9w pg scan dah nampak baby dgn jantung degup2. Kesian baby sbb mak nye pg makan pil turun darah period. Harini dah 26weeks

2y ago

slmt x ada pape.. sy plak makan ubt ulser usus sbb igt kene gastrik.. biasanya sy mmg x mkn tp gastrik kali ni dkt 2 minggu tanggung sakit..tu yg makan juga.. slmt baby x ada pape..

masa tu baru 2 bulan nikah, period lewat seminggu and dalam tempoh seminggu tu tiap hari senggugut tapi darah tk keluar2. then mintak husband beli upt, check and tengok2 positif. sebulan sebelum tu pon dah pernah check sebab period delay jugak 9 hari, tapi negatif. maybe sebab masa tu makan pil perancang, tak ready lagi nak ada anak masa tu. tapi sebab tengok husband macam sedih masa first upt tu, terus stop makan pil perancang and track waktu subur betul2. now dah 36w4d, tengah tunggu masa nak meletop je. rezeki paling bermakna dalam hidup.

saya demam , memang tak sedap badan, sampai kan bibir terkopek² , muntah tuh yang tersekat kat tekak tak keluar , ingatkan gastrik sebab ibu saya dia tolong urutkan belakang badan dia kata masuk angin ni tak makan , haha , lepastuh selang berapa harituh breast saya sakit memang sensitif lah kalau tersentuh sikit pun saya rasa nak check upt sebab badan memang rasa lain lemah je macam malas tau , sekali check double linee 🥰 tak percaya ingatkan upt rosak , siap buat 4kali upt , but still result sama 😅 alhamdulillah now dah 37weeks hehe 🌹

sy tak henti2 masuk tandas buang air besar .. pinggang rasa tak selesa semua . petang mandi saje cek tapi tak nampak pon double line time tu , so sy redha je la . upt tu dekat toilet lupa nak buang pahtu suami balik keje mandi , die bagitahu dua line la yangg .. esok pagi2 bangun test lagi alhamdulillah dua line tapi samar2 , due minggu lepastu baru cek balik alhamdulillah dua line pekat , sekarang da masuk 8w , ni kandungan yang ketiga . dua kali da gugur .. doakan kalini sy dan kandungan baik2 saja ya ..

2y ago

aamiin..jgn buat keje berat2