Bsp

Diet ap yg elok untuk mkn malam? Sy ratah lauk, Esk ya pukul 8 pagi cek 5.8, tgh hari ptng semua ok. Pagi je naik.

15 Balas

Ni cara sy. 😉 Malam tu awak kene makan before jam 9, maknenya pukul 9 tu da stop. Boleh minum air kosong je atau nak telan2 ubat lepas pukul 9. Lepas awak amik nasi lauk seperti biasa, minum air perahan limau nipis/ limau kasturi. Terpulang pada kesesuaian perut la. Kalau jenis tak tahan masam & pedih ulu hati just perah 2 biji limau nipis/ 4 biji limau kasturi. Lepas tu bilas dengan air kosong segelas atau dua. 😅 InshaAllah. Try lah.

Sy sllu nya 2hari sblm cek bsp sy pantang makan manis²,nasi ambil sikit je,lebih kan sayur ngn lauk tapi pasti kan yg d masak tanpa ada gula tambahan dlm masakan,sehari sblm cek bsp mlm tu last mkn pkl6.30 ptg..mlm tu byk kan mnum air kosong,tidur yg cukup penting sblm cek bsp keesokan hari nya 😊 ni cara sy laa,tk suka jgn ikut ye..cara masing² 😁😁 Lgi pun sy bukan pakar pemakanan,saja share pengalaman ❤

2y ago

blh trgkn x.. prebreakfast ambil drh sblm puasa.. prelunch predinner prebed..mcm mn ya

Sy pg tak penah tggi sbb mlm nye sy stop mkn bfore 9.30mlm...then smpai pg esok nye sy just mnum air putih..pkol 8am cucuk trus mkn breakfast ringan (biskut @ roti cicah milo kosong@ teh o) nurse ajar mcm tu..pastu pkol 10 trus cucuk the klau lapar mkn la skit lg..smpai lunch stop sblm pkol 12.. pkol 2 cucuk lg..

Sy makan sebelum jam 8 malam. Amalkan air barli kosong tiap hari secawan. Barli kosong kurangkan gula dalam darah. Sy amalkan tu. Alhamdulillah tak sampai 5 bsp bila pagi. Skrg dah bersalin. Cek alhamdulilah 4.1 tak sangkut kencing manis lepas bersalin 😊

Sis puasa malam kul brapa? Kalau sy mlm esoknya nak check bsp jam 10 mesti puasa dah. Mkn mlm awal sebelum jam 6@7. Makan nasi semangkuk jak. Selebihnya klo lapar gi bole buat oat. Tapi jam 10 mesti stop makan n minum supaya check bsp esoknya results lawa.

4y ago

Oo klu gdm on diet sis jaga makan je la.. kalau sis makan nasi pilih waktu yg sesuai la supaya x mempengaruhi bsp sis.. kalau sy makan nasi Lepas check bsp 4.30 tu. Berenti makan sebelum jam 7. Klo yg lain sy makan biskut-biskut n minum air kosong. Setakat ni 3 kali sy check bsp ress ok. Paling rendah 3.7.. paling tinggi 4.7

samalah.. tau x apa doktor pesan makan sebelum jam 7 malam... sengeh jelah..sbb kita selalu lapar.. pastu doktor ckp.. klu mlm lapar..makan biskut kosong n air susu je... tp jgn byk..cukup utk alas perut je.. tu la pesanan doktor...

Mlm tuu awk kena minum air masak separuh botol / botol kecil tuu.. Sebelum cek bhp awak minum air masak satu botol kecik tuu juga.. Saya buat jadi.. Ok alhamdulillah.. 😄 Bacaan bhp pagi saya 5.. Sy on insulin

Sama la Saye, bacaan pagi xpernah cantik...Lgi2 da nk masuk 7buln ni, saya da mula craving bukan2 hehe laparrr jeee... Redha untuk insulin next week ermm

Ratah lauk kosong sekali dengan kuah ke? Sayur2 xde? Kena ada dua2 sayur dan lauk tanpa kuah kalau xnak makan nasik. Untuk balancekan gula tu.

Klu nk result cantik waktu pagi tu...mkn malam sebelum kul 6ptg..kira dh last mkn dh tu...selebih nyer..minum fresh milk atau air kosong jer