Bsp Pagi Tinggi ?

Mcm2 cara try, mkn nasi naik jugak, ratah lauk pun naik, kali ke3 naik jugak tu pun try mkn roti wholemeal 2 keping ja ??? Nk mkn ap lgi ni ??????

17 Balas

Tips sya buat bsp cantik. -pagi selepas bsp,bf makan whole meal 2keping dan susu farm fresh 1 cawan(jngan makan lagi smpai 2jam) -tengah hari pkul 12 makan nasi suku separuh je, banyakkan sayur kurangkan makannberminyak,ikan 1 ketui dan buah.(jangan makan smpai 2jam ) -petang pukul4 sya makan snack atau buah. -pukul 7 dinner macam makan tengah hari. Nasi sikit je banyakkan sayur, sup ke atau macam2 sayur la. Semasa sya nak bsp tak minum air yg manis atau makan manis2 just buah je. Terpulang manggo ke tembikai ke janji buah jangan berlebihan. Dan banyakkan minum air masak.sya buat macam ni bsp sya stiap 2minggu 1x cantik. 2hari sbelum bs jangan banyak makan manis..

4y ago

Hehe he...ok, tq.. I pun nak sebuk kan diri jugak la...moga2 gula tinggi😘

Pandangan saya bagi gdm on diet ni kena kawal pemakanan tu sepanjang kehamilan supaya bacaan sentiasa ok dan bukan pada hari bsp je. Kurangkan pengambilan makanan berminyak dan bergula. Kalau boleh air manis ni kurangkan. Air kosong mesti minum 2 liter sehari. Boleh makan manis tapi terkawal. Amalkan makan buah oren setiap hari. Kurma mmg elok tapi bagi yang ada gdm kena kawal makan. Bsp pertama waktu pagi tu, sehari sebelum bsp last makan pukul 10 mlm. Biasanya saya minum air kosong je pagi sebelum check bsp. Lps check baru breakfast n makan buah.

Pastikan last mkn mlm tuh kul 10mlm..paling awal nak stop mkn pun 9.30mlm...lepastuh bnykkan minum air suam..kalau stop mkn awal nnti bacaan akan tinggi jugak sbb baby lapar..sy amalkan begitu jew.. alhamdulillah result bsp sy cantik jew setiap kali cek

saya dulu pun bsp pg tinggi. sy amalkan minum air barli tanpa gula sebelum tido. esok pg buat bsp dpt result bawah 5. selain tu amal juga mkn epal hijau, air lemon panas, kacang bendi. yg ni serasi dgn bdn sy utk dpt bsp cantik.

Cara sy..sy mkn je apa2 yg ada..tp lps stgh jam mkn, sy bt exercise simple 15 minit..i.allah bsp xtinggi.. pengalaman sya, baby dlm kandungan jd kecik sbb terlalu kawal mkn..n bile dh lahir, kulit baby jd sensitif..

Sya pu gdm jgk.klu malam nak cantik .makan nasi awal lh dlm jam7 ..lepas itu makan epal hijau bnyak minum air masak jer ..insyallah bacannya 4.5 jer ..tghari plk mkn mie hun jer air kosong ..

Saya mula2 bsp pagi selalu tinggi. tapi sy amalkn minum air limau kosong tnpa gula. .mcm esok nk check bsp. .smlmnya sy mmg kawal mkn. .minum air limau. . skrng bacaan pagi cntikk bawah 5.3 .

Saya pn baru buat bsp td , result brkfst 4.7 Alhamdulillah . Sya mkn sikit sj nasi smlm , n biskut Jacob's yg empat segi tu . Tp rsau juga nie , sbb result time lunch selalunya tinggi.

Sis mkn roti saja dgn minum air putih..tahan sekejap selera nk mkn tu yg penting bsp ok x tinggi..mmg la lapar kan..tp klau x kawal jenuh plk nk ulang cek kt klinik

Pagi klu tinggi tgk kita last mkn kul berapa klu nak mkn nasi paling lmbt jam 9 sbb klu amik makanan berat2 tp lmbt tu yg jadi tinggi lmbt nk bakar gulanya