penyakit kuning

boleh sesapa share pengalaman anak kena penyakit kuning. kini anak saya kena kuning, makin hari makin naik bacaan dia. harini hari ke ke 5, bacaan dah 280++

21 Balas

sy anak prolonged jaundice 1 bulan lebih jugalah smpai last cek 66.1 alhamdulillah..umur 3 hari dah detect kuning kat kkia bacaan 205..kena tahan wad kanak2 1 malam pakai lampu biru still xturun juga malah naik ke 236..pegi klinik kesihatan presint 9 kat putrajaya,doc cek still 236,esok nya repeat balik naik lg pegi 258..isnin cek lg baru turun ke 190..dlm masa sebulan lebih la ulang alik tp selang seli hari la...smpai kena detect tyroid bagai smpai last tu check kat hosp putrajaya(yg ni last bacaan 66.1-means kuning dah hilang dan bacaan tyroid normal) dlm nak hilangkan kuning dia tu mcm2 sy buat,minum ribena,minum susu lazz kambing,minum cincau,makan betik,lobak merah just utk bnykkan susu badan utk anak menyusu dgn lebih kerap ..n yg paling mmbantu utk turunkan kuning anak sy ialah mandian herba khas utk kuning baby suami beli kat kedai cina jual ubat..mmg sgt2 mmbantu selain full bf anak siang malam..alhamdulillah lepas juga episod tu kesian anak sy time tu berat turun naik..skg ni dah masuk 3 bulan berat dah 6 kg lebih dah alhamdulillah n susu badan pun inshaAllah mncukupi utk anak sy..ini pengalaman sy harap bole mmbantu para mummy2 di luar sana..😁😁

Kena kerap susukan baby sis. Macam anak saya, dia prolonged Jaundice. Sebab saya sendiri pun darah O. Saya baru tahu yg orang yg berdarah O possibility anak kena kuning lagi tinggi, nurse yg bagitahu sama lepas bersalin. Jadi macam2 tips saya buat sebab tak tahan tengok dia, setiap hari kena cucuk. Kiri kanan tangan dah biru kesan cucuk. Dekat tumit kaki pun, ada kesan cucuk. Tapi saya syorkan sis, kerapkan susukan baby je.

Baby skrg mudah kena kuning. Pengalaman saya 3 anak kena kuning.. yg 1st je bebas dr kuning. Ape yg saya buat ialah jgn bg baby tidur je.. setiap 2 jam bangunkan baby dan susukan.. kena kerap menyusu baru kuning cpt turun.. 1 lg.. pasang lampu yg terang. Saya diy sndiri lampu kaler biru apb bsalin.. alhamdulillah.. dlm seminggu bby x de kuning dah..

sya time bby first lpas 1 hri beranak...kna cek plk kuning bby pas tu bacaan 100 lbih smpai la naik ke 200 ratus bby kna tahan sda sbb bby kuning naik terlmpau tinggi...alhamdulilah bby kna tahan satu mlm di hospital...satu hari jak...bsok paginya kena cek lagi..syukur alhamdulilah trun jgak kuning bby dlm 23 peratuss.....

Sllu yg sy dengar kena menyusu kerap ja. Bg berak kencing kerap.. Masa ank sy kuning. Naik smpai 2 ratus lebih. Sy bg minum susu formula s26gold. Pastu ikhtiar cara kg jugak.. Bg mandy daun limau purut.. Dgn rebus daun belimbing bg mandy.. Tu pon nasib laa masa p klinik org tua2 yg bg taw petua tu. Alhamdulillah la..

Mohon jangan ikut nasihat pelik2 bg makan tu ini. Bayi tak boleh proses benda pelik2 buah pinggang dia belum kuat. Hanyalah susu badan sekerap 1-2 jam. Kuning bayi akan dibuang melalui tahi. Sekiranya dia tido kejut saja. Dia tido sbb lemah kerana jaundice.

4y ago

Susu badan paling baik. Kalau x cukup blh je formula juga

Sis try bgi dia minum anggur hitam.sis perah la anggur tu .bgi dia minum dgn sudu kecil ja.sbb sepupu sy tray bgi ank dia minum anggur hitam.alhamdulillah kuning dia turun.jgn bgi dia tido sgt.kerap susu kan dia

Sis, banyakkan bg baby susu. Nt die banyak berak kencing akan turun kuning die. Mak sy ade jugak bg mandi air kucai dgn sirap. Hehehe petua org lama2 kan. Alhamdulillah turun banyak.

Susukan dengan kerap. 2 jam sekali. Jaundice baby kuat tidur jadi kena paksa dia bangun minum susu jugak. InsyaAllah cepat turun. Saya takde amalkan petua lain haritu

4y ago

Seminggu++ gitu. Dari bacaan 290 sampai last check up 100.

Bg susu setiap 2 jam sis . X yh jemur2 kt matahari smue biarkn je jnji bg susu sbub kuning turun kt berak dia .. Sy dry ~7.7 naik 10 trun 8