Baby kuning

Bby kene kuning , check makin tinggi macam mana yekk ? Dah seminggu tapi bacaan makin tggi 12 . Anak tidur je kejut2 tak bgn mandikan pun tidur 😭

Baby kuning
29 Balas

Assalamualaikum.. Just nak share pasal jaundis.. Bacaan jaundis baby saya pada hari ke-4 ialah 22.7 ( x 17 kalau nak bacaan dlm ratus tu).. terus KK refer ke Hospital Serdang.. 1st time naik Ambulance..😭 Anak saya admit NICU 6 hari.. paling sedih, sehari sebelum raya, Doktor call tengah malam suruh datang hospital untuk sign surat in case bacaan jaundis anak cecah 410, kena tukar darah.. terduduk saya menangis depan doktor.. Lepas discharge, bacaan anak masih tinggi 13. Selang 2 hari, bacaan naik 15. Saya dah tak keruan, tak nak anak kena refer hospital balik..saya dah trauma dengar perkataan HOSPITAL tu.. 😩 Ni cara yang saya buat lepas bacaan jaundis anak naik semula: 1. Saya terpaksa beri susu formula berselang dengan susu ibu setiap 2jam. Susu formula yang saya gunakan ialah Neo Baby. Tujuannya utk kerapkan baby berak dan kencing. 2. Saya beli 2 jenis Balm Tasneem iaitu T-Rub dan Calm Time. 3. Saya minum air rebusan Kurma Cina utk banyakkan susu badan dan rawat jaundis jugak. 4. Jangan bedung baby dan waktu malam tidur dalam keadaan yang terang. Alhamdulillah, lepas 5hari bacaan jaundis anak saya menurun dari 15.1 ke 8.8..berat badan anak pun naik jd 4kg.. doktor cakap anak saya prolonged jaundis.. lupe nak cakap, anak saya lahir dgn berat 3.49kg..tp pd hari direfer ke hospital, saya terkejut dpt tahu berat anak menurun 3.19kg.. Alhamdulillah, sekarang baby dh 35hari.. setiap hari buang air besar dan kencing mesti penuh pampers. Cuba laa puan. In Sha Allah, kita ikhtiar.

Mmg kena kuat ssukan baby. Dia mmg nak tido selalu sis.. Sebab jaundice ni mcm demam tu la.. Org cakap susu ibu waktu malam paling bagus. So kerapkan susu dia, kejutkan dia utk menyusu atleast sejam)/2jam sekali supaya dia banyak kencing & berak. Saya dulu takde susu ibu yg banyak so terpaksa guna susu formula, tu pun lambat nak turun, ujung2 prolong jaundice. Kesian tgk bby kena ambik darah sebab nak check sebab dia prolong

3y ago

Kan.. Sedih giler tgk diaorg kena ambik darah kat tgn tu.. Dh la bukan sikit.. Siap mak dia yg nangis sekali..

ank prtma pon kuning dlu.smpai kna tahan ...dok dlm 4 hari...mak bawak mai sengkuang cina..bli kedai buah cina..mak ambik air dia ja......saya titik time dotr x tgok....alhamdulillah........esok cek.....menurun mendadak..sya bly balik dgan bby.....cuma kna g cek 2 hri g cm tu dh xyah p.lega..cri sengkuang cina.... ambik air dia.titik mulut ank bg dia rasa...sulam dgn air masak sikit ja.......petua tok sya

3y ago

sya bg mlm je...1 titik je

Aggressive feeding sis. Baby kuning kene bg susu every 2 hours. Kene kencing berak yg kerap. Baru bilirubin tu keluar byk. Sy anak 1st, baby tdo.. sy pn syok tdo sama n try mcm2 petua. Bg anak minum anggur hitam(jgn buat ye), mandi daun kucai,mandi air mutiara kedai sengsei la. Anak kedua ni sy buat aggressive feeding, alhamdulillah sikit sgt kuning dia and by hari ke-7 mmg da xde lgsg kuning.

bg bf kerap 1 jam 2 jam sekali is normal bb akn tdo je mlm pn kne bagi dia susu sejam sekali lebih elok pam susu pkai btl bole monitor susu intake xya risau bb sy prolonged jaundice dkt sebln lebih lama2 dia akn trun klu da bacaan 12 tu inshaallah dia akn trun2 jgk klu msih brpjgan kne refer hospital amek darah test smua..doa yg baek2 je tuk bb

baby kuning mmang macam tu sis..baby akan jadi mcm lali je..ramai org cakap gitu..ank sy lpas 2mggu bru turun kuning..mcm2 cara buat..sy bgi nmum susu kambing..tpi klaw ikot pkar pmakan diorg xkn bgi rasanya sbb pnas..try mndy dgan air kucai..pastu kerapkan mnyusu bdan..inshaa Allah ok

Dulu anak saya kena kuning sebulan . nurse and doc nasihat kerapkan bagi susu badan . baby yang kena kuning ni memang kerap tidur . doc and nurse pesan kalau boleh carikan baju yg lubang² tuk anak . pakaikan pada waktu siang. takpayh pakai barut or bedung .

ank Sy pon kuning...bacaan smpi 239..smpi kne thn msok wad...ulang alik ke klinik..tpi skg alhamdulillah kuning dh trun 153..sy kerap bgi susu..kjut bgi bgun..dn Sy mndikn ngn herba trun kuning..Sy bli kt kedai cina.. alhamdulillah serasi ngn ank sy..

Anak saya 2bulan baru kuning hilang.. smpai penat ulang alik klinik n hosp ambik darah monitor bacaan.. last2 saya malas dah pegi sebab kuning die xterlalu tinggi cuma lambat nk turun.. bykkan bagi susu badan je sis n usaha kejut baby utk nyusu..

anak saya sebulan kuning, dah berpuluh petua saya cuba. Masuk wad.last sekali biras bagi petua mandikan anak dengan air rebusan daun belimbing buluh. Hari2 mandikan sampai gondol pokok belimbing abah saya. Alhamdulillah bacaan turun sampai 5