Sesi Tanya Pakar bersama Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation.

Bersempena dengan Hari Sindrom Down Sedunia pada 21 Mac 2021, kami bawakan khas kepada anda pakar untuk anda bertanya terus secara langsung apa-apa persoalan berkaitan dengan Sindrom Down bersama dengan Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation. Ikuti perbincangan ini pada hari Ahad, 21 Mac 2021, jam 3 petang dengan topik 'Apakah itu Sindrom Down dan adakah anak Sindrom Down boleh dididik?' *NOTA : Sebarang persoalan di luar daripada topik dan masa yang ditetapkan akan dipadam atau tidak akan di jawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Angie Heng, Pengarah Urusan Kiwanis Down Syndrome Foundation.
33 Balas

During my pregnancy I was told that my baby’s nuchal translucency was high and chance for the DS or other syndromes was high. I was 27 years old and doc said there was little chance for DS or other syndrome so I did not proceed with a NIPT nor amniocentesis. But many doctors push for NIPT anyway. Why is this the case?

4y ago

From our knowledge, NIPT, Noninvasive Prenatal Testing is performed with a simple maternal blood draw. Amniocentesis is where amniotic fluid is removed by inserting a thin needle into the uterus through the mother’s abdomen for testing or treatment. Please consult your gynaecologist for more detailed information.

Hi dr, I’m currently 22 weeks. Masa checkup details scan baby ada bengkak buah pinggang. 0.7 mm. Pakar diagnose as mild hydronephrosis fetus. Pakar cakap it linked to Down Syndrome. Hydronephrosis ni sama ke dengan pyelectasis? Tq dr

Anak sy disahkan klinikal syndrome down sejak lahir pd 13.1.2021 yg lalu. Adakah normal anak sy minum susu dlm kuantiti yg sedikit pd satu2 masa. Sekarang umurnya 2 bulan 8 hari dan setiap kali minum susu cuma 60 ml sahaja.

4y ago

Puan Shariza, secara umumnya cara untuk memastikan susu adalah cukup atau tidak bergantung kepada kekerapan menukar lampin dan pemantauan terhadap penambahan berat badan bayi. Bagi bayi Sindrom Down terdapat faktor lain yang berkaitan dengan kondisi fizikal atau berkaitan dengan masalah kesihatan mungkin menyumbang kepada kurangnya jumlah penyusuan. Oleh hal yang demikian cara untuk mengenal pasti jumlah penyusuan adalah sama seperti bayi lain. Untuk memastikan dengan lebih lanjut puan boleh mendapatkan nasihat daripada pakar perubatan kanak-kanak atau pakar penyusuan laktasi yang bertauliah selain daripada melakukan penilaian kesihatan terhadap bayi puan di hospital atau pusat rawatan kesihatan.

How do i support children with down syndrome mentally, physically and emotionally? How do i make them feel like they are loved regardless of their condition?

Bolehkah Cik Angie kongsikan aktiviti yang sesuai dilakukan bersama kanak-kanak sindrom down supaya mereka boleh lebih produktif and aktif?

4y ago

Hi Cik Dayyah, aktiviti-aktiviti seperti memanjat, melompat, berlari, bergayut (pada “monkey bar’), dan sebagainya boleh membantu kanak-kanak Sindrom Down untuk menjadi lebih aktif. Oleh kerana anak-anak sindrom down adalah “hypotonia”, ia itu mempunyai tona otot yang lemah, aktiviti pergerakan motor kasar (fizikal) akan memperkuatkan tona otot mereka.

Hai, sy nak tanya macamana boleh bayi boleh jadi syndrom sejak dalam kandungan? adakah berpunca daripada pemakanan atau sebaliknya?

4y ago

terima doctor

Can I tell if a baby has down syndrome in a NT scan? What should i do afterwards? Would it be mean to get rid of it?

Hay dok,,,saya ada anak pertama,,,sekrg umur 3tahun tapi masih tak boleh jalan dan bicara,,,apakah dia syndrome

3y ago

terimaksih doc

Are there different levels of Down Syndrome? Some being less serious than others? Or is it more a personality difference?

4y ago

Down Syndrome is a chromosomal abnormality, a child with Down Syndrome has 47 chromosomes instead of the typical 46 chromosomes. Therefore, a child either has Down Syndrome or does not. However, some children with Down Syndrome are born with other health conditions eg heart problems, hearing loss, eyesight problems etc. These conditions may affect their developmental skills. Hence some children with Down Syndrome will have higher function levels and some lower function levels. Children with Down Syndrome can be educated and support from parents, family members, teachers and the public is important to help them progress.

Is it true woman over 40 who is trying conceive children has a higher chance of having a baby with down syndrome?