Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)

Ibu ayah dah bersedia untuk anak melangkah masuk ke sekolah? Bagaimana pula kanak-kanak istimewa seperti anak Autisme, Down Syndrome dan sebagainya? Bagaimanakah cara untuk mempersiapkan anak syurga ini untuk ke sekolah? Apakah persiapan yang ibu ayah perlu sediakan? Jom tanya pakar jemputan kali ini iaitu Puan Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Center (ABC), tentang topik mempersiapkan anak istimewa untuk melangkah ke sekolah, pada hari Khamis, 10 Februari 2022, jam 3 petang. *NOTA : Sebarang soalan diluar daripada topik dan waktu yang ditetapkan akan dipadam atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Charlene Marie Samuel, Pengarah Urusan Autism Behavioral Centre (ABC)
14 Balas

hai Puan Charlene Marie Samuel🌹 1.saya nak tanya bagaimana nak detect anak kita alami autism? 2.dari umur berapa kita boleh detect anak kita autism jika dia lahir nampak normal tapi sebenarnya ia special? 3. bagaimana kita nak jaga mereka? adakah permainan yang sesuai untuk mereka? yang boleh kita beli untuk merangsang minda mereka dalam pembelajaran? 4. dan bagaimana untuk memilih sekolah yang sesuai untuk anak yang autism? adakah dengan cara melihat fasiliti yang ada? atau sebaliknya itu sahaja soalan saya dan Terima kasih puan atas jawapan yg di beri❤️ Have a nice day😉🌹

2y ago

4. Jikalau anak puan boleh berkomunikasi, tidak ada tingah laku yang boleh menjejaskan pembelajaran, pilih sekolah yang: - ada kelas yang kecil (kurang dari 15 murid) dan ada guru bantuan atau assistant teacher yang boleh memberi bantuan lebih kepada anak2 yang memerlukan - guru yang terlatih menangani tingkah laku seperti kurang attensi, tantrum dan meltdown dan tingkah laku yang aggresif

Hai Ms Charlene☺️ 1- Apakah simptom awal autisme dan bagaimana untuk kita mengenal pasti jika anak itu seorang autisme jika mereka juga berkelakuan normal seperti anak2 lain cuma ada perkara yang dilakukan adalah berulang dengan kerap. Ini untuk dipastikan sebelum bawa mereka berjumpa pakar. 2- Adakah menyusun sesuatu permainan mengikut baris dan warna dengan teratur dan berulang juga merupakan tanda autisme? Terima kasih🥰

2y ago

Hello Ms. Imann Some tanda2 awal autisme: 1. Tidak respons kepada nama 2. Tidak mengunakan jari telunjuk untuk point kepada objek/aktiviti/mainan etc 3. Lambat bercakap ataupun tiada perkembangan speech 4. Eye contact kurang 5. Tidak boleh mengikuti arahan 6. Tingkah laku yang berulang ulang atau tidak menyukai perubahan 7. Obsesi terhadap certain mainan/objek/topic Jikalau anak berkelakuan normal, most likely they have sufficient skills untuk cope in group settings. I would recommend to jumpa pakar if a child is isolating, or always alone, unable to communicate or disruptive atau aggressive 2. Yes, this is one of the symptoms tapi a child showing this behavior does not mean he/she has autism

Hai Cik Charlene, saya ada beberapa soalan nak tanya: 1. apakah early detection of autisme? 2. adakah speech delay salah satu symptoms? 3. bagaimana kanak2 autisme bergaul disekolah? 4. apakah tanda anak autisme dibuli di sekolah? 5. adakah sukar untuk menjaga kanak- kanak khas? terima kasih

2y ago

Hi Ms. Maryam. 1. Ini adalah some of the tanda2 awal untuk autisme: - tiada respons kepada nama - eye contact minimal - speech delay ataupun tidak boleh berkomunikasi - tingkah laku yang repetitive eg: lining items up, hand flapping, tip toeing - tidak boleh mengikuti arahan - tidak bermain dengan cara yang betul eg: semua bola diatur dalam barisan lurus Vs throw/catch dengan bola 2. Ya 3. Komunikasi/speech sepatutnya diajar sebelum masuk sekolah, kebanyakan masa through intervensi awal (EIP). Generally, kalau masuk sekolah tanpa apa2 skill untuk berkomunikasi/bergaul, skill ini tidak akan tiba2 muncul ataupun develop just through memasukkan anak ke sekolah 4. Generally, apa yang kita perhatikan adalah anak mungkin: - tidak mahu ke sekolah - mengasingkan diri lebih kerap - kerap menangis/tantrum - untuk anak yang boleh berkomunikasi, mungkin akan memberi alasan untuk tidak ke sekolah 5. Tidak, as long as the family/team is trained and has support Thank you!

Hai Ms Charlene, Jika anak bakal berumur 2 tahun masih belum boleh bercakap 2 patah perkataan bermakna dengan banyak. Adakah keperluan anak tersebut untuk dihantar ke playschool? Terima kasih.

2y ago

Hi Ms. Nora I would recommend untuk anak tersebut berjumpa dengan doktor pakar kanak2 untuk assessment. Yes of course, boleh hantar to play school but just to ensure anak tersebut boleh mengikuti activiti di dalam kelas. Jikalau tidak banyak manfaat, best to address the speech delay dulu though terapi

Hi miss Charlene. anak lelaki sy nak masuk 3 tahun, blh sebut perkataan tp bukan ayat. sgt aktif tp kerap tantrum kalau xdpt apa yg dia nak. sy patut refer anak sy ke pakar ke? terima kasih miss.

2y ago

Hi Ms. Rahmahtul Yes please. There is a clear speech delay as sepatutnya umur 3 tahun, sudah boleh berkomunikasi dalam ayat, have a conversation, ask and answer questions in sentences. Ini adalah pakar yang puan boleh contact untuk assessment: 1. Dr. Cindy Chan Sunway Medical Center 60374919191 ext 21620 2. Dr. Raja Juanita Regen Rehab Hospital 03-76261388

Hi Ms Charlene, betul ke kalau anak speech delay tak sesuai masuk play school macam kanak-kanak lain yang lebih advanced? Adakah speech delay mempunyai kemungkinan anak Autism?

2y ago

Hi Ms. Sharifah This really depends. Kalau anak speech delay and tak boleh ikut instructions or copy/imitate, yes school is not a suitable option as he/she lacks the prerequisite skills to thrive in playschool. If your child can do the above, even though dengan some speech delay- your child can benefit from play school Yes, ada kemungkinan speech delay is a symptom of autism- but do note speech delay is not autisme

Hi Ms Charlene, apa pilihan sekolah yg ada? Di mana legit source yg kami boleh semak? Perlukah anak saya mempunyai surat dari doktor atau sebagainya untuk pendaftaran?

2y ago

Hello Ms. Izzati Saya menasihatkan supaya anak puan terdahulu sudah mencapai skills untuk memasuki sekolah dan cemerlang. Some of the skills to achieve before enrolling in school: 1. Speech dan komunikasi 2. Boleh memberi perhatian dan menghabiskan aktiviti 3. Tiada tingkah laku yang boleh mengganggu atau menjejaskan pembelajaran 4. Boleh membaca, menulis dan mengira (untuk anak2 yang memasuki darjah 1 dan keatas) Unfortunately there is no official resources in malaysia as nothing is centralized here, even resources for parents. Dokumen yang diperlukan untuk pendaftaran, ini bergantung kepada polisi sekolah2 yang tertentu

Hi ms. Charlene, can an autism children “grow out of autism” whether through therapy and intervention or independently? Thank you.

2y ago

Yes and no. Autism is not curable but it is treatable. Many children we have supported in ABC are now independent in schools and unrecognizable from their peers as most of the communication, social and behavioral challenges have been addressed through therapy Hence in a sense; to the naked eye; these children are typical and have grown out of it.

Hi Ms Charlene, what do I need to look for when looking for a school for my special needs child? He has ADHD and delayed speech.

2y ago

Ideally this depends on your childs level of skills. We would generally recommend schools with smaller classrooms that allow for more support and attention, and ideally schools that are trained and able to individualize/tweak activities and content to suit your childs level and needs Unfortunately the public schools do not provide much accommodation for children with needs hence we tend to work alongside private and international schools

hai puan apa cara yg sesuai untuk halang ank yg suka gigit kuku tangan dan kaki. Ank saya lelaki baru berusia 3 tahun .

2y ago

saya perasan sejak dpt tau pregnant ank kedua . Ank sulong ni mula gigit kuku kaki dn tangan dia .Saya harap lepas adiknya dilahirkn tabiat dia hilang la .