Sesi Tanya Pakar bersama Cik Gan Sin Yee, Pakar Diet dari Liew Klinik

Sesi Tanya Pakar kini kembali lagi khas untuk anda. Kali ini kami bawakan khas kepada anda semua seorang pakar diet iaitu Cik Gan Sin Yee dari Liew Klinik khas untuk mereka yang mempunyai persoalan mengenai diet yang sihat. Diet yang sihat untuk ibu hamil selalu menjadi persoalan setiap wanita sama ada sebelum atau sewaktu hamil. Tanyakan soalan anda berkaitan dengan topik yang bakal dibincangkan secara terus oleh pakar pada Khamis, 11 Mac jam 3 petang. *Segala persoalan di luar daripada topik tidak akan di jawab atau akan dipadam. Soalan berkemungkinan tidak akan dijawab jika melebihi waktu tetapan siaran langsung.

Sesi Tanya Pakar bersama Cik Gan Sin Yee, Pakar Diet dari Liew Klinik
101 Balas

Hi Dr. saya mengandung 23 weeks 5 days.. berat bdn sy sebelum pregnant was 80+ kg.. now dah 102 kg.. is it normal? i did detail scan and doc inform yg baby 2 weeks besar dr usianya. is that something that i need to worry? i take new obimin as i cannot telan Zincofer untuk naikkan hb i.. what happen was najis jadi hitam dan sy sangat susah membuang air besar.. sometime sy rasa nak membuang tapi susah nak keluar and it end up dgn sy alami pendarahan /luka dibahagian dubur. is it normal? Thank you dr.

3y ago

Kenaikan berat badan yang terlalu banyak sebenarnya kurang baik untuk kedua-dua anak dan ibu. Naik 20kg sebernanya sudah melebihi berat badan yabg disarankan. Cuba slow down kenaikan berat anda.

I'm in first trimester. I have no appetite eventhough im hungry. everytime i see and smell food, most of the time i'll gag and vomit. I can consume only fruit. even the smell of milk for pregnant mother makes me gag. Im worried. is there any other way for me to have all the nutrients for me and my baby? I also get the vomit resistant pil from doctor. but it doesn't help me much as it only held me from vomiting but I still have the feeling to gag.

3y ago

Morning sickness is common but it will improve when enter second trimester generally. Try to avoid smell tat make you uncomfortable, eat more when u have appetite, can be frequent melas throughout the day. Try focus more on protein food when ur appetite is better e.g. nuts, soy products, meats, chicken. You can try some vitamin b6 food also such as banana, soy beans, potato, nuts, carrot, spinach, meats, chicken.

Saya mengandung utk second baby.14 minggu.Anak pertama sudah 9tahun .Second trimester.Masih belum feel pergerakan baby sebab perut berlemak kata nurse KK.Saya ada anemia in pregnancy,rheseus(-),Umur saya 38.Rasa mual sudah tiada,tapi masih belum ada selera makan.Masa home check up nurse KK beritahu badan saya kurang protein n zat besi.Apa jenis makanan yg boleh saya ambil utk tambah selera saya n beri nutrisi pd baby.Tk doktor.

Hi miss, kandungan saya sekarang dah masuk 18 minggu dan disahkan gdm. Sekarang saya cuba kawal pemakanan saya sebab nak elakkan bacaan gula dalam darah terlalu tinggi. Saya cuma ingin bertanya untuk pesakit gdm ni samada boleh makan makanan bergoreng atau tidak? Saya juga teringin minum air kelapa sejak 1st trimester tapi disebabkan sekarang saya sangkut gdm, boleh tak saya minum air kelapa?

3y ago

owh bermakna kalau boleh saya memang kena elakkan makanan bergoreng. Terima kasih di atas nasihat dan balasan miss.

hai doktor, umur sy 43 tahun kategori berisiko. kandungan sy skrg berusia 9 minggu. alahan sy teruk selera makan tiada sampai pernah 1 hari sy tak makan langsung jd perut sy masuk angin dan muntah teruk. sy cuba makan buahan2 tp masih lg sy akan rasa lapar. adakah supplements yg boleh membantu sy? sy takut akan menjejaskan kandungan sy jika perkara ini berterusan.

3y ago

Bila ada selera nak makan, selain buah, boleh cuba makanan protein seperti susu, produk tenusu, telur, ayam, daging dan sebagainya. Biasanya, keadaan seperti ini akan bertambah baik bila masuk 2nd trimester.

Hi doktor, mengenai diet untuk ibu hamil. saya sangat bimbang kerana saya sukar untuk makan. selera bagaikan tertutup. semua yang saya hidu semuanya meloyakan. yg baik sperti sup ayam etc. saya hidu sngat meloyakan. apakah diet yang saya perlu ambil untuk menggantikan nutrient yang secukupnya? bau susu juga meloyakan saya. hanya buah buahan yang saya mampu makan.

3y ago

tq😊

Hi Dr. I'm currently 10 weeks pregnant, and over this few weeks I find it very difficult for me to drink plain water. I can only take juices which must be sweet. Lately, even this been difficult for me. I can see my skin and body are very dehydrated. Will it anyhow effect my baby? And is this normal situation during early of pregnancy?

hye dr....sy prgnnat ank kdua sekrg 24week....Masa anak first spnjg prgnant sy Tak ada prob....tapi bile ank sy d lhirkan everything ok cuma dye d sahkan ada g6pd....now dye sdah 2 year...bile umr smkin mnigkat tumbesaran dye drop...berat kurag Naik...mlut sllu jer mkn..sy dah ubah cra pmkann ikut saranan dr tapi still brat Tak Naik...apa pndpat dr ..

Hi Dr Yee, I'm pregnant 11 weeks 5days Sejak semalam hingga pagi ini Perut saya asyik meragam dan sakit, Sebab saya alami masalah tidak boleh membuang air besar (sembelit) . Dan saya terpaksa mengambil ubat Buscopan 10mg (1 tablet), ia dapat meredakan sedikit painful.. Boleh Dr suggest apa2 ubat untuk sakit perut + sembelit untuk Preggy Mom? Thanks

3y ago

Thank you Dr Yee.. ❤️

hi doc, sy preg 30w , anak pertama, minggu lepas masa scan 28w kepala baby masih kat atas , semalam g klinik cek detak jantung baby , kepala baby masih di kedudukan y sama , masih ada peluang lagi x kepala bayi turun kebawah risau sgt . selalu juga senaman , bnyk gerak semua . harap 36w nanti kepala bayi sudah turun ke pinggul .