Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Eason Chang, Pakar Perubatan Dalaman, Pantai Hospital Laguna Merbok

Bacaan gula dalam darah tinggi? Adakah itu tanda-tanda menghidap diabetes? Adakah penyakit diabetes ini boleh berjangkit dan memudaratkan? Jom tanya semua persoalan dengan Doktor pakar jemputan kami secara terus ia itu Dr. Eason Chang, Pakar Perubatan Dalaman, Pantai Hospital Laguna Merbok pada 26 November 2021, hari Jumaat. *NOTA :Sebarang soalan diluar daripada topik dan masa yang ditetapkan mungkin akan dipadam atau tidak dijawab langsung.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Eason Chang, Pakar Perubatan Dalaman, Pantai Hospital Laguna Merbok
23 Balas

Hye Dr Eason Chang.. Sy ingin bertanya. Jika si ibu menghidapi diabetis ketika hamil, adakah bayi yang dilahirkan berpotensi untuk menghidapi diabetis ?

Hi Dr..soalan saya adalah adakah pesakit diabetes yang baru didiagnos ada peluang untuk sembuh dengan memgamalkan diet pemakanan yang sihat Dan bebas gula putih?

3y ago

Hi Puan Aimi. Adakah penghidap kencing manis boleh sembuh? Ia bergantung kepada cara pengurusan diri setelah didiagnosis menghidap diabetes. Jika anda merupakan salah seorang pesakit diabetes, amalkan gaya hidup sihat. Dan pastikan anda berjumpa dengan Dr untuk mengetahui tahap kesihatan anda secara berkala :)

Hello! I read articles that children are also prone to get diabetes. If that is the case, how do I know my child has one and what should i do afterwards?

3y ago

Hi. There's plenty you can do to help manage or prevent diabetes in children. Encourage your child to eat healthy foods, get plenty of physical activity and maintain a healthy weight. If diet and exercise aren't enough to diabetes in children, oral medication or insulin treatment may be needed. Some of the symptoms are increased thirst and frequent urination, fatigue, blurry vision, darkened areas of skin and weight loss.

Hi Doc, Sy nak tanya macam mana kita nak kesan penyakit diabetes pada kanak2 selain dari pergi checkup di hospital? Gejala awal atau simptom. Tq Doc.

3y ago

Hi Puan Imann, Diabetes Type 1 merupakan jenis diabetes yang paling kerap berlaku di kalangan kanak-kanak. Bahkan kanak-kanak yang menghidap diabetes ini tak semestinya mereka yang selalu makan makanan manis atau mempunyai berat badan berlebihan. Antara tanda awal kencing manis yang boleh dilihat pada bayi dan kanak-kanak adalah seperti berikut cepat haus, selalu lapar, sentiasa kelihatan letih dan kehilangan berat badan.

Hi Dr. Bagaimana seseorang dapat mengesan diri mengalami penyakit diabetes? Selain menguji gula dalam darah. Terima kasih.

Hi Dr! May I please ask, what needs to be taken into consideration and care if I have diabetes and I want to get pregnant?

3y ago

Hi, you need to discuss with your Dr first regarding pregnancy. Optimally diabetes should be well controlled and your medications adjusted for the pregnancy. :)

Dr, once kita tahu ada diabetes kita kena buat blood test evryday ke untuk check sugar level?

Hello doc. How can a person lead a healthier lifestyle when they found out that they are diabetic?

3y ago

Hi, if you have diabetes or prediabetes, I will likely recommend that you see a dietitian to help you develop a healthy-eating plan. The plan helps you control your blood sugar (glucose), manage your weight and control heart disease risk factors, such as high blood pressure and high blood fats. 😊

What complications will an expecting mother face when she finds out she has gestational diabetes?

3y ago

Hi, gestational diabetes may lead to complications such as premature birth, stillbirth, high blood pressure, large babies (macrosomia).

Mengapa ada sesetengah ibu hamil yang ada kencing manis perlu ambil insulin? Apa fungsi insulin?

3y ago

Hi, insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas dan berfungsi untuk menghantar gula ke dalam sel bagi memberikan tenaga pada tubuh. Kekurangan insulin atau rintangan insulin menyebabkan glukosa tidak dapat memasuki sel tubuh untuk memberikan tenaga. Suntikan insulin perlu diberikan kepada pesakit diabetes tertentu untuk mengawal paras glukosa darah semasa hamil. Suntikan insulin adalah langkah paling efektif untuk pelarasan halus glukosa darah dan ia tidak akan memasuki plasenta. Jadi, jangan risau kerana suntikan insulin semasa hamil adalah selamat untuk bayi dalam kandungan. :)