Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Mohd Azri, Pakar Pediatrik Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan UPM

Adakah parents risau melihat anak anda tidak bermaya dan selalu lemah? Adakah anak anda berkemungkinan boleh menghidap Anemia atau mungkin kekurangan zat besi dalam badan? Jika ya, pastikan anda ikuti dan turut serta dalam Sesi Tanya Pakar kami pada 1 Disember 2021, hari Rabu jam 3 petang bersama dengan Dr. Mohd Azri, Pakar Pediatrik Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan UPM untuk bertanya terus kepada pakar kami tentang permasalahan anda. *NOTA : Sebarang pertanyaan diluar daripada topik dan masa yang ditetapkan berkemungkinan tidak akan dijawab atau dipadam.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Mohd Azri, Pakar Pediatrik Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan UPM
36 Balas

salam dr..last week sy bwk anak g klinik utk rashes di leher dia tp dr cek tgn n kaki dr tu kate pucat sgt ni mcm kurg drh n mintk permission kami utk ambil darah baby..then sebelum ambil drh tu dr tu tekan2 perot baby n cakap hati baby pn bengkak sikit dlm 4cm..dr dh amek tp belom dpt result lgi..dr kate kurg drh mybe sbb kurg zat besi sbb baby dh start mkn tp bby xnak mkn sgt..dia lebih prefer susu..bby sy almost 7 bln..sy nak tnye kalau baby betol kurg zat besi mknn ape yg sy perlu bg n bengkak hati tu cm ne ye dr..ape yg sy perlu lakukan..

3y ago

Salam. Simptom hati bengkak dan bayi pucat perlu di siasat. Jika anaemia disebabkan kurang zat besi, hati tidak akan membengkak. Perlu lihat keputusan siasatan di mana doktor akan menghantar 'full blood picture' untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca anaemia anak.

Assalammulaikum doktor Azri. Saya mommy nora Ikin. Nk bertanya. Apakah tanda bila para ibu dan anak mengalami masalah anemia dan apakah puncanya. Adakah ianya akan mendatangkan penyakit lain. Saya amat risau bila para ibu dan anak akan kekurangan nutrien dan sumber zat yg lain. Tq doktor 😊😊

3y ago

Waalaikumsalam mommy Nora Ikin. Tanda-tanda jelas anaemia adalah kepucatan dan cepat letih atau lesu. Tanda-tanda lain adalah kerap pening atau sakit kepala. Anak juga boleh mengalami masalah kurang tumpuan, cepat meragam dan pembesaran terganggu. Jika kedua-dua ibu dan anak mengalami masalah anemia, perlu siasat sama ada kedua-dua kurang mengambil makanan yang mengandungi zat besi (dan secara tidak langsung vitamin C yang membantu penyerapan zat besi di usus) atau keluarga mempunyai penyakit keturunan yang melibatkan pengasilan sel darah merah. Sumber zat besi yang terbaik masih dari sumber makanan, namun jika perlu, doktor akan memulakan suplemen zat besi.

assalam selamat tengahari doctor azri sekiranya anak kita mmpunya anemia. ?apakah lngkah2 yg perlu kta ambil. ?dan boleh ke doctor beritahu punca2 anemia. .?dan ape yg mnyebabkn ank2 menghidap anemia selain daripada krg zat maknan .? terima kasih doctor 😊

3y ago

Hi Nurul Ashikin seikiranya anda sedang mencari formula yang sesuai untuk anak anda,Dugro Iron Aktif mengandungi gabungan unik paras besi dan vit C tertinggi, dwi protein dan 21 vitamin & mineral. Pengambilan nutrisi yang baik (dari susu dan semua kumpulan makanan lain) memastikan asas yang lebih kukuh untuk imuniti/pertahanan badan. Pek Dugro juga tinggi dengan vitamin dan mineral seperti Vitamin A, C, E D, besi & zink iaitu nutrien utama yang memainkan peranan penting untuk imuniti.PL

doktor saya nak bertanya, kalau orang dewasa ada anemia mereka digalakkan makan makanan tambah darah seperti hati lembu (saya tak pasti fakta atau mitos), tetapi boleh kah kanak-kanak juga mengambilnya? Atau ada makanan lain yang boleh diberikan?

3y ago

Organ dalaman seperti hati lembu mempunyai kandungan zat besi yang tinggi, namun isu adalah palatability makanan tersebut. Saya masih syorkan makanan yang mempunyai zat besi yang tinggi seperti dari sumber heme: Daging, ikan, ayam dan sedikit sebanyak dari telur Dan bukan heme: Kekacang, bijirin (oat), tauhu, bayam (sayuran hijau), dried fruits, susu diperkaya zat besi (fortified).

Hi Dr Azri, Jika ibu mempunyai anemia adakah keberangkalian yang tinggi untuk anak juga mendapat anemia? Adakah tanda- tanda awal yang boleh mengesan anak mempunyai anemia? Terima kasih Dr

3y ago

Hi Mama Raudhah, kalau anda tengah mencari susu yang tinggi zat besi, boleh cuba Dugro Iron Aktif. Ia mengandungi gabungan unik paras besi dan vit C tertinggi, dwi protein dan 21 vitamin & mineral. Pengambilan nutrisi yang baik (dari susu dan semua kumpulan makanan lain) memastikan asas yang lebih kukuh untuk imuniti/pertahanan badan. Pek Dugro juga tinggi dengan vitamin dan mineral seperti Vitamin A, C, E D, besi & zink iaitu nutrien utama yang memainkan peranan penting untuk imuniti. :) Chew

Assalamualaikum doktor... skit anemia ni dari kurangnya zat besi ke ? sbb risau ank sy 4thun tp berat dia 13kg je.doktor kk ambek darah dia kata tkde ape tp kurang zat besi....tu mbuat kn sy risau...tp mkn minum dia ok

3y ago

Dugro Iron Aktif mengandungi gabungan unik paras besi dan vit C tertinggi, dwi protein dan 21 vitamin & mineral. Pengambilan nutrisi yang baik (dari susu dan semua kumpulan makanan lain) memastikan asas yang lebih kukuh untuk imuniti/pertahanan badan. Pek Dugro juga tinggi dengan vitamin dan mineral seperti Vitamin A, C, E D, besi & zink iaitu nutrien utama yang memainkan peranan penting untuk imuniti.

assalamualaikum Dr Mohd Azri saya nak tanya bagaimana cara kita nak tahu anak ada alami anemia? adakah ia menunjukkn tanda2 tertntu kepada anak? dan bagaimana cara untuk merawat nya? Terima kasih 🥰

3y ago

baikk Doktor..noted😍.. alhamdulillah.. ....terima kasih atas jawapannya.sangat2 membntu pada saya yg baru pertama kali menjadi ibu bapa..🌹

Hi doc. What are some of the common symptoms of anemia in children? And once I identify those symptoms, what should be my next step in ensuring my child grows up well?

3y ago

Hi , If you are searching for iron fortified milk, you can try Dugro Iron Aktif. It contains a unique combination of highest level of iron* and vit C, dual protein** and 21 vitamins & minerals. Good nutrition intake (from milk and all the other food groups) ensures stronger foundation for immunity/body defense. Current Dugro pack is also high in vitamins and minerals such as Vitamins A, C, E D, Iron & zinc - key nutrients that play an important role for immunity. :)PL

Assalamualaikum Dr. Sy dlm 9bulan mengandung & sepanjang mengandung ni sy mengalami masalah anemia. Adakah anak yg bakal sy lahirkan ini akan mendapat sakit yg sama?

3y ago

Waalaikumsalam. Bergantung kepada penyebab anaemia puan sewaktu mengandung - adakah disebabkan penyakit keturunan sel darah merah seperti pembawa thalassaemia atau adakah puan menghidap penyakit kronik?

In terms of food and nutrition what does Dr Azri recommend to counter or prevent this anaemia? If my child already suffers from anaemia can it be solved at home?

3y ago

Hi,If you are searching for high iron milk that have balance nutrition, you can try Dugro Iron Aktif. It contains a unique combination of highest level of iron and vit C, dual protein and 21 vitamins.PL