duduk rumah mak mertua...

Asslamualikum siapa yang ada masalah mcm saya?? Keluarga mak mertua saya baik je dengan saya tapi walaupun baik saya tetap tak selesa nak duduk rumah sekali dgn keluarga mertua... Yelah keluarga mertua saya anak2 dia semua lelaki. Bila kita nak mandi or nak buat apa jadi tak selesa ? saya ada bincang dengan suami tapi suami masih tak faham.. Puas saya suruh suami cari rumah sewa dia ckp nantilah natilah ? bukan saya benci ke apa tapi bila setiap hari memikir rasa sedih stress ? tak tahu nak kongsi cerita ni dekat siapa lagi... Saya pun tahu klau suami balik rumah saya dia pun tak selesa mcm tu jugak saya bila tinggal dirumah mak mertua ? nak lagi waktu suami pergi kerja saya rasa janggal je.. Tapi saya boleh pendam je semua ni.. Bila cakap suami akan cakap duduk je sini ? Say perlukan ada orang yang faham saya je sewaktu bercerita... ❤

56 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sama la sy dh 5tahun duk rumah mertua. tk selesa. stress allah saje yg tahu. bergaduh, menangis,berdrama dh mcm2 jd selama 5 tahun ni. mak mertua dn ayh mertua baik juga tp adik2 ipar lelaki dewasa semua. tambah2 plak mak mertua ambk adik lelaki die duk sekali(pak saudara suami) umur dh 40+ tp tk keje. duk makan tido je keje. hari2 ad kt rumah ni. suami sy plk kjap keje kjp tk keje. suami sy ad masalah anxiety dn panic attack jd die tkut nk keje. sy pn tk keje sbb suami tk bg. 100% harap bapak suami yg tanggung makan minum. klau cite sini mmg tk hbis. sy prnah bergaduh bertumbuk dgn adik ipar lelaki. pasal die cakap sy hasut abg die n nk memecah belahkan keluarga die. ya allah mase tu sy tktau nk cakap ap. mcm2 die cakap kt sy. adik ipar dtg terajang sy tp tk kena. sbb sy elak. sy geram sy cakar tngan die smpai darah2. sy akn ingt semua ni smpai bila2. sekarang masih lg duk rumah mertua. tmbah2 pkp ni lg stress sbb tk boleh kemana2 n aurat 24jam kene jage sbb semua org ad kt rumah. sy duk brkurung je dlm blik. tp blik belakang sgt2 panas. malam pn terasa bahang tu. kdg terpaksa duk luar jgk sbb tk tahan panas. sy dh tk tahan duk sini. hari2 gaduh pasal nk pndah. tp lgsung tk mampu buat ap sbb tkde keje 😭, allah saje yg tahu hati ni. perasaan ni. rase ni 😭 bila la nk lepas dri semua ni. stresss sgt 😔

Baca lagi
1y ago

semoga urusan sis dipermudahkan. amin

VIP Member

wsalam dear, situasi sis sama mcm saya before saya nk kawen lg husb da ckp psal ni, tp saya lain dia nk bwk mak ayah dia dduk dgan kami, terus mcm2 dlm fkiran saya, ada satu haritu masa pg mjlis tu saya ckp dgan mak saya tanak kawen tp mak saya tanak layan saya 😂 sbb saya trlalu memikirkan hal sdmikian, last2 masa time nikah tau2 ustaz kata da sah 🤣👏🏻 mak mertua mmg baik orgnya, bnyak bntu saya, peramah rajin mcm2 lah mybe sbb org tua kan, tp mak ayah husb tak dduk skali pun dgan kami, sbb nya mak husb da lama brcerai dan skrg brsama ayah mrtua tiri, jd mereka tak dduk skali pun, husb saya ni jenis fikir tanpa dia bincang dgan org lain, saya fhm dia ada rasa tnggjwab cumanya dia tak cerita pada org tu, da saya yg jd murung bila fkir mak mrtua nk dduk skali, tp apa yg sis kata kan tu semua benar belaka, even mak ayah mrtua kita baik skali pun kita ttap jd tak selesa bila dduk brsama, lg lah sis adk ipar lelaki, saya yg prmpuan pun tak boleh nk bayang ini pulak situasi sis, sis kena slow talk dgan husb lpas tu mntak petunjuk supaya lembut kn hati husb sis, jenis saya tak pndai ckp depan dia tp klau dia g kerja saya wasap dia, kata trus terang, kdang saya kaitkan dgan bby, ksian kt bby, balik tu dia pun fhm2 lah da relax skit dia pun cuba nk pujuk saya 😅

Baca lagi

Dr fadilah kamsah kate sebaik2 suami adalah suami yg sediakan rumah utk isteri dan anak2. Bukan apa, sebab bile duduk berasingan suami blh mendidik isteri tanpa campur tgn org luar, blh membentuk nilai keluarga sendiri bg kluarganya. Perempuan klu duduk rmh mertua berbeza keadaannya. Nak2 klu ada ipar lelaki, mcm adik husb sy bila balik rmh terus masuk rmh kdg sy xpakai tdung xsempat nk cri towel/tdung terasa panas muke xtau la knp, klu husb kakak2 sy klu balik rmh bg slam dorg akan tgu beberapa minit sblm masuk rmh utk kite cari something utk tutup aurat dl. Sy dah xde parents sy still pikir sy xnak berpantang rmh mertua wlpun mertua sy baik, sy menantu sulung n tgh preggy cucu sulung setelah 4thun kawen. Saya xselesa bila fil sy terlalu mesra/ramah berbanding arwah ayah, fil sy kerja waktu mlm siang sentiasa dirmh klu die keje siang, sy mungkin ok tgl berdua dgn mil. Bila mengadu kat kakak2 sy, dorg sanggup ambik cuti utk jage sy, tapi apa plak kate mil sy. Dilema juga sy ni. 😣

Baca lagi
2y ago

ye betul sy stuju dgn komen tanpa nama ni. dari pngalaman sy ,masa berpantang kita betul2 perlukan org yg rapat dan selesa utk bantu. sng dgn kluarga sndiri dari mertua.

Situasi saya pun duduk nga keluarga in laws nie sampai skrg, sbb sblm nie kami pjj(lain2 negeri), once sy decided berhenti keje & get pregnant, suami kata duk nga family dia dulu n kata nk cari umah sewa nanti, tp da sampai 9 bln da blm nampak nk sewa rumah lain pun..rasa kecewa n marah mmg ada la, da byk kali crying sbb stress nga masalah nie.sbb kita nk duk berdikari, bkn ape..akan timbul byk masalah cthnya segi aurat la sbb abg ipar pun ada skli..pakcik dia pun tinggal skali gak..boleh dikatakan setiap kali n sepanjang masa keluar dr bilik,mmg kena bertudung n tutup aurat..keluarga mertua nie baik jer nga sy..setakat nie, sy mampu bertahan dan bersabar, n alhamdulillah sy dpt keje kat sini n kumpul wet sendiri tuk pindah n cari rumah sendiri..perancangan sy sblm baby lahir bln nie, nk ada rumah sewa nie,tp situasi skrg mgkin sukar tuk cari rumah sbb tempoh pkp nie..harap2 sy dapat duk rumah sendiri tahun nie jugak😆

Baca lagi

Sama la sis. Mertua sy pun baik sgt, nk beli mknn luar pun mertua ingt kesukaan sy. Pernah sekali sy mengadu kt suami panas duduk kt dapur kena pakai lengan panjang dan tudung. Rupanya bapa mertua dengar terus petang tu dia pegi belikan kipas letak kt dapur 😭 Mertua manjakan sy lebih drp mak ayah sy sendiri. Tapi baik mana pun, kadang2 tak selesa sbb kena bertudung. Kt rumah masih ada abg ipar yg belum kahwin. Jd aurat mmg kena jaga. Sy faham suami belum mampu nak bayarkan sewa rumah. Jd sy cuba pujuk hati. Moga ada rezeki untuk kami duduk rumah sendiri. Nak duduk rumah parents pulak, parents sy yg xfleksibel. Ada je benda yg xkena smpai kdg2 sy menangis rasa nk keluar rumah. Beza sgt2 dgn mertua. Bila difikirkan, elok sy duduk rumah mertua supaya hubungan smua org terjaga. Korban sikit takpe la..janji xgaduh.

Baca lagi

Sama la macam sy . Abg ipar sllu tdo diruma . Sy jadik tak selesa . Pernah ajak husb pindah ,da ada ruma yg disediakan oleh mak mentua sy , tapi husband masih taknak pindah. Smpi la skrg sy da 6month pregnant , dia buat alasan nanti sy penat tggl ruma sendiri, sama jek kalau tggl ruma mak mentua, lagi penat sebenarnya. Sbb takkan kita nak duduk jek kan tak buat kerja sekurang kurangnya rumah sendiri kita ade rest time . And more privacy . Ini nak bergurau manja dgn laki pon tak slse . Walau gurau dlm bilik pasti ada yg dengar . Ni sy bertahan jek smpai bersalin and berpantang kat sini . Habis pantang mmg sy nak ajak jugak pindah, kalau tak sy akan buat jadual 2minggu rumah mak sy , 2minggu rumah mak mentua . Bia adil rasa tak selesa tu.

Baca lagi

Sy plak dh baru bbrapa bulan duk umah mertua gara2 pjj. Tp sy betul dh nekad, tak tahan asyik kena blame sbb salah kecil2 yg tak kena kat mata fil. Sy pun ssh nk jaga aurat sbb dlm rmh tu ad adik ipar laki, abg ipar laki tu pun ad kdng2. Ni belum lg mikir nk besalin bln 12 nti, takkn nk sumbat brng bby dlm bilik kecik. Sy fhm laki dh cuba cari rmh sewa dkt tmpt kerja tp mmg takda sbb kwsn tu terhad perumahannya tp bila fil suh stay umah dia,hmm mmg dh kalah dh kat situ. Jadi sy korbankan simpanan sy beli je apartment sbijik. Biar kecik aslkan sy selesa, takda org nak mara sy nk buat ap. Kat sini nti sy ngn suami bleh sama2 bina family kcik kami. Sis kalau baki hantaran ad, buat depo sewa rumah or kalau ad saving extra beli je terus rumah sndiri. Mohon doakan sy jgk ya.

Baca lagi
VIP Member

sy duduk dgn mertua jgk.. giliran seminggu umah mak sndiri,seminggu umah mertua..kdg2 ade jgk rase nk duduk asing..pernah ckp kt husband jgk...die ok je,cuma ye la...kami fikir nnti org tua xde teman kt umah..sakit demam susah pulak xde sape nk jaga..umah mertua ade adik bongsu laki tp tgh study,abg ipar umah sebelah x tdo la umah ni..so tggal la mak ngan pak mertua je..klu ikutkan nafkah tmpt tggal mmg suami kne sediakan, tp fikir tolak ansur..hubungan dgn mertua terrsangat la ok..pernah jgk la seloroh nk cari umah sewa, x bg pulak😂 xde teman nk membawang katenye..die lyn sy mcm anak sndiri,lebih dari anak sndiri kot..ade mslh dgn suami ke,gaduh ke,xpernah tunjuk muka bermasalah depan dorg.masam muka dlm bilik,kuar bilik dgn muka manis..hehehe

Baca lagi
2y ago

Alhamdulillah.. Sy pun lebih kurang mcm awak.. Keluarga mertua sgt2laa ok. Rapat dgn mak mertua sampaila sy berpantang sbb gugur last year pun dia yang jaga.. Tapi, sy dpt rasa mcm ibu sy sendiri cemburu dgn hubungan rapat sy dgn keluarga mertua.. Patutnya dia bersyukurla sy dpt family mertua yg baik, terima sy seadanyaa.. Ni tak.. Sy balik rmh fmily sendiri pn kdg mcm xnk layan.. Siap ckp xpyh la balik.. Sedih plk hati ni.. Da la tgh prgnant. Hmm

Kita dalam situasi yang sama.. sy tidak tgl dengan mertua tapi sy tgl dengan adik2 suami..buat semua benda tidak selesa. Tambah2 lagi bila ada cctv. Memang tidak selesa.. sangat2 tidak selesa. Maklumla kita ni didik dari lain2 cara2.. ada yg boleh terima ada yg tidak dgn cara kita. Mcm situasi sy memang dah nampak kena cakap2 belakang.. tapi sy buat tebal mula telinga masuk kiri keluar kanan.. bila kita diam kena cakap2 kuat mara bila kita happy2 dicakap2 over. Semua benda jadi tidak betul. Sudah luah dgn suami, tapi suami cakap sy belum kenal family dorg. So, semua benda sy pendam.. kadang menangis sebab hati suda tidak tahan. Jujur, memang buat stress tgl serumah dengan ipar2 dan mentua.

Baca lagi
1y ago

benar, kita mbesar dgn pmbawaan yg berlainan. itulah y slalu sya smpaikan dgn suami sya...kenal xkenal itu bukan msalah, sbb hati telah trguris xkan tnggu hncur bru brtindak..bgtau suami sis..

VIP Member

Sama la.. Cuma kalau husband keje.. Saya masak² dgn mertua.. Sambil borak walaupun xtau borak apa... Selalunya mertua saya kongsi mcm² tips.. Sy mntak nk duk asing sbb susah sbb nak masak kena pakai tudung.. Nak makan pakai tudung...nak tgk tv kena pakai tudung.. Nk buat air kena pakai tudung.. Tp sbb husband ada msalah kewangan.. So saya terpaksa fhm masalah dia and teruskan bersabar.. Sis sabarlah.. Sy pun byk kali nngis mntak nak duk rumah sewa.. Mertua baik je.. Siap dimanjakan lagi.. Tp tulaaa... Kita nak memerintah di rumah kita sendiri dan kebebasan nak buat apa²...sabar je.. Doa byk²😊

Baca lagi
2y ago

Kan... Hehe😁