duduk rumah mak mertua...

Asslamualikum siapa yang ada masalah mcm saya?? Keluarga mak mertua saya baik je dengan saya tapi walaupun baik saya tetap tak selesa nak duduk rumah sekali dgn keluarga mertua... Yelah keluarga mertua saya anak2 dia semua lelaki. Bila kita nak mandi or nak buat apa jadi tak selesa ? saya ada bincang dengan suami tapi suami masih tak faham.. Puas saya suruh suami cari rumah sewa dia ckp nantilah natilah ? bukan saya benci ke apa tapi bila setiap hari memikir rasa sedih stress ? tak tahu nak kongsi cerita ni dekat siapa lagi... Saya pun tahu klau suami balik rumah saya dia pun tak selesa mcm tu jugak saya bila tinggal dirumah mak mertua ? nak lagi waktu suami pergi kerja saya rasa janggal je.. Tapi saya boleh pendam je semua ni.. Bila cakap suami akan cakap duduk je sini ? Say perlukan ada orang yang faham saya je sewaktu bercerita... ❤

55 Balas

Dr fadilah kamsah kate sebaik2 suami adalah suami yg sediakan rumah utk isteri dan anak2. Bukan apa, sebab bile duduk berasingan suami blh mendidik isteri tanpa campur tgn org luar, blh membentuk nilai keluarga sendiri bg kluarganya. Perempuan klu duduk rmh mertua berbeza keadaannya. Nak2 klu ada ipar lelaki, mcm adik husb sy bila balik rmh terus masuk rmh kdg sy xpakai tdung xsempat nk cri towel/tdung terasa panas muke xtau la knp, klu husb kakak2 sy klu balik rmh bg slam dorg akan tgu beberapa minit sblm masuk rmh utk kite cari something utk tutup aurat dl. Sy dah xde parents sy still pikir sy xnak berpantang rmh mertua wlpun mertua sy baik, sy menantu sulung n tgh preggy cucu sulung setelah 4thun kawen. Saya xselesa bila fil sy terlalu mesra/ramah berbanding arwah ayah, fil sy kerja waktu mlm siang sentiasa dirmh klu die keje siang, sy mungkin ok tgl berdua dgn mil. Bila mengadu kat kakak2 sy, dorg sanggup ambik cuti utk jage sy, tapi apa plak kate mil sy. Dilema juga sy ni. 😣

4y ago

ye betul sy stuju dgn komen tanpa nama ni. dari pngalaman sy ,masa berpantang kita betul2 perlukan org yg rapat dan selesa utk bantu. sng dgn kluarga sndiri dari mertua.