duduk rumah mak mertua...

Asslamualikum siapa yang ada masalah mcm saya?? Keluarga mak mertua saya baik je dengan saya tapi walaupun baik saya tetap tak selesa nak duduk rumah sekali dgn keluarga mertua... Yelah keluarga mertua saya anak2 dia semua lelaki. Bila kita nak mandi or nak buat apa jadi tak selesa ? saya ada bincang dengan suami tapi suami masih tak faham.. Puas saya suruh suami cari rumah sewa dia ckp nantilah natilah ? bukan saya benci ke apa tapi bila setiap hari memikir rasa sedih stress ? tak tahu nak kongsi cerita ni dekat siapa lagi... Saya pun tahu klau suami balik rumah saya dia pun tak selesa mcm tu jugak saya bila tinggal dirumah mak mertua ? nak lagi waktu suami pergi kerja saya rasa janggal je.. Tapi saya boleh pendam je semua ni.. Bila cakap suami akan cakap duduk je sini ? Say perlukan ada orang yang faham saya je sewaktu bercerita... ❤

55 Balas

Suami sepatutnye paham kite nk jaga aurat.. Dgn adk2 ipar..sy doakn 1 hr nti Allah bukan pintu hati suami awk ye.. Sabar tu penting..klu sy di tempat awk, mmg tak selesa sgt2..stress kan.. Sy duduk Uma mak mertua, tp mak pak mertua da meninggal..sy dan suami je duduk Uma tu. Adk llki Abg da kawen.. Yg bujg keje kat kl.. Abg da ckp, klu Uma mak, ada adk2 llki duduk, dia mmg cr Uma lain, sbb nk jaga aurat saya..syukur suami ada pemikiran mcm ni.. Klu adk yg kl tu balik, Abg nk g kedai runcit pn bwk dia.. Sbb nk jaga maruah sy.. 🤲Alhamdulillah..

Sy dah setahun stay dengan makayah mentua, ada adik ipar lelaki, anak buah lelaki...ikutman memang segan sangat memula...tapi lama² biasakan diri...ikutkan nak stay rumah sendiri lagi 2 tahun rumah nak siap...semua perkara saya rasa tiada masalah, cuma nak rehat² jer lah dah biasa rumah sendiri baring depan tv..tapi ini duduk jer lama² depan tv...nak tidur lari masuk bilik...kalau time mandi biasa saya mandi time famili depan tv...ada masa kalau saya kat dapur, adik ipar elakkan diri duduk depan ruang tamu...😂

Sy pon sama macam awak sis. Suami sy suka duk rumah dia, sy suka duduk rumah sy. Tapi rumah kami dekat je, dalam 10 minit naik kereta. Sy tak kisah wlpn sy tido bilik stor 🙂bilik simpan barang2, tapi sy kisah bab bilik air. Sy segan nak keluar masuk bilik air, sy segan dengan ipar2 lelaki & rasa nak berkurung je sebab malas nak pakai tutup kepala. Tapi sy syukur dapat mertua yg baik hati & sayang sy. Semoga suami kita dibukakan pintu rezeki nak ada rumah sendiri. Aaamiinnnnnnn yaa rabbal alaminn.

Sya dah 3 tahun dduk dgn mil..sekali dgn adik ipar lelaki dan pmpuan yg suda berkeluarga(ank 1).mcm2 dah sya rasa,perna juga berselisih-faham dgn adik ipar pmpuan dan tak balik 1 mlm..sya tumpang ruma sewa kawan sbab dekat dgn tmpt kerja sya..kwn tu kwn 1 tmpt kerja juga...sya selalu ckp dgn suami nk tinggl sndiri,,tpi bila suami sebut pasal nk ada ruma sndiri,mil pula tak nak..mil ckp besar ruma ni,siap mil nk ajak lgi kakak ipar tinggl sekali kat ruma tu..allahu..Doakn sya ada rezeki rumah sendiri dan cepat2 pindah..

3y ago

septutnya xblh tu sbb lbih dr 1 kelamin..nti bdosa blik dekt suami sis sbb isteri xslesa..kita pmpuan lain byk aurat nk kena jaga..pendapt saya la. 😊

Sabar ya sis. Sis kena terangkan kat suami. Kita tak boleh percaya sangat adik beradik. Lagi2 laki kan. Kita pun tak tahu benda nak jadi. Nama pun laki mesti akan bernafsu. Sebab kita nak mandi. Kita nak buat pape semua takot adik beradik perhatikan. Bincang dengan suami baik2 kata sis ni perempuan. Ada aurat, nak privacy. Kita dah kawin ni lain. Doa banyak2 sebelum bincang dengan suami. In sha allah dia akan okay. Lagi2 kalau kita ada salah faham takot yang lain masuk campur pula. Nanti kesian sis tertekan.

faham.. sy pun amik masa 5 tahun jgk la nk pjuk suami cari rumah sewa. alhamdulillah bila pregnant skali lgi. suami lembut hati nk pindah. bkn xsuka tpi xselesa. ramai2 1 rumah. pulak tu ramai lelaki. kita yg perempuan ni naik rimas jgk nk kena bertudung 24jam kan. nk lawa2 utk suami pun kang apa plak kata mil fil and ipar. xpasal kena cop buang tabiat. 😂😂😂 duk rumah sendiri even rumah sewa ni selesa. nk buat ape pun kita ngn suami je kat situ. xla janggal nk seksi or melawa.

Ya Allah sama sangat. Diaorang mmg baik tapi sy tak selesa sbb sy susah nak bangun awal. So mmg segan la. Nak duduk asing tapi suami anak bongsu, tak sampai hati nak tinggal mak dia. Padahal ada je rumah dekat2. Kita jugak yg kena sabar 😌 Kalau balik rumah mak sy suami pulak tak selesa sbb sy ramai adik beradik perempuan. Tapi mak sy tak pernah judge mana2 menantu. Mak dia pulak sy tak tahu la. Tapi sy banyak terasa hati bila mak dia lebihkan menantu yg lain 😌

4y ago

Sis, sama sangat situasi kita. Suami saya anak bongsu dan memang dia je tinggal dengan mertua, adik-beradik ipar yang lain semua dah pindah keluar lepas kahwin. So suami ada rasa tanggungjawab nak temankan parents dia. Mula-mula saya okay je. Tapi lama-lama saya start terasa hati dengan perangai mertua. Nak nak lagi saya tengah pregnant sekarang. Kami dah plan nak pindah keluar sebelum puasa, tapi sekarang musim PKP terpaksalah tunda dulu. Saya berharap PKP ni habis cepat supaya kami dapat pindah keluar. Kadang-kadang bila dah tak tahan sangat saya mampu nangis je.

sma mcm sy sis. adk beradik husb semua lelaki. mertua sy alhamdulillah sngt baik. even sy mengandung ank luar nikah mertua masi terima sy dgn baik. cuma keadaan kita bbeza. since kami baru kawin so husb nk stabil kan ekonomi dlu baru kmi akan cari umah sewa sndri semula. sis cuba bincang heart to heart dgn husb. make sure time tu husb dalam keadaan yg tenang and sis pun keadaan yg tenang. bincang tanpa emosi marah. luahkan kn ap yg berbuku dalam hati sis. in Shaa Allah husb akan faham

3y ago

biasa laa tu sis. sy pun kdg kalau husb xda kat rumah risau jugak sy. 😅

Sama sis,saya duk dgn mertua.hampir 1taun..saya sngt tkselesa walaupun mentua saya baik sngt dgn saya.yg buat tkselesanya hari2 mesti ada cucu dgn anak lakinya dtg.cucu dia tu suka buat bising gile bayangkan anak saya bru hbis pantang tkdpt tidur lena langsung waktu siang bising sini sana.sampai satu hari tu saya naik marah saya keluar saja dri rumahtu. Lepastu saya terus ajak suami saya pindah lantakla kau nk ke tknk.serabuttt aku duk rumah ko

Suami kata nantilah tapi sebenarnya dia pun mencari juga rumah sewa. Sis fikir baik jela ngn suami sis. Dia pun bnyk kena fikir. Sis jaga diri baik2 dpn mertua dan ipar2,jaga aurat semua. Sorry sy tak relate sbb ipar2 sy perempuan semua. Tp sy relate bab suami ckp nanti lah. Sbb suami sy pun suka ckp nantilah tp dia tgh struggle juga. So sy fhm suami sis. Apa2 pun bnykkan bersabar. insya Allah ada rezeki pindah/sewa rumah sendiri.