Mak mertua

semalam check phone suami saja nak tgok, bukak chat dengan mak mertua, dalam pantang nii mak mertua boleh cakap macam ni, dalam hati dah menyirap jee, sy jenis bukan cakap depan2 jenis pendam, kalau nak tgok cucu dia chat lah menantu tak yah lah chat anak, sebabkan rambut cucu tak lebat je dia cakap menantu malas, kau ingat letak baby oil tu boleh lebat terus ke rambut bodoh ke agak lah, siapa yg tak terasa suami pun bukan jenis nak backup isteri, lagi nak burukkan isteri depan mak dia, macam mana nak buat ea

Mak mertua
14 Balas

hmm walaupon status sis ni dah lama. tapi sy nak jugak kongsi. kisah Sy lain sikit. dulu masa pregnant, Sy mmg alahan yg teruk. muntah tak henti sampai lembik badan badan. makan je muntah, penah pitam. duduk rumah je pegi keje Pon on off kalau tak larat sgt nak berdiri Pon tak boleh. waktu tu jugak la mak mertua ni sibuk nak dtg rumah lah. kalau datang saje ziarah Sy ok. tp jenis mak mertua ni nak kte masak je memanjang. masalah nya Sy alah dgn bau minyak semua. sebelum pregnant masak ok je. jd weekend Sy&suami pegi rumah mak mertua. dia ckp kat Sy seoalah olah Sy ni buat buat je alahan tu. sedih betul rasa hati. kte ni kuatkan diri jugak pegi rumah dia weekend. sekali itu yg dia ckp. lepas bersalin, Sy pantang di rumah mak sendiri. mak mertua call Sy cuma nak tawu kos bayaran hosp Sy bersalin berapa sbb dia tny husb, husb tak cerita. then dia ckp dekat Sy, darah nifas tu nanti "ada Benda ikut". Dah laa kte ni baru lepas bersalin, letih tak habis lagi. di cakap nya yg bukan bukan buat kte stress je dah lepas 3 bulan, dia dtg ziarah rumah. tgh duduk duduk borak ramai ramai. dia boleh ungkit kisah alahan Sy sambil gelak gelak mcm kte ni saje saje. mentang laa anak dia pregnant tak de alahan. suka sgt main rebut ank Sy waktu Sy pegang. dah la tak de cakap ape ape, terus datang tarik tgn anak Sy dukung bawak masuk bilik dia. sampai kuat anak Sy menangis. tak paham betul Sy ape yg dia nak buat dekat anak Sy. bukan org lain, cucu sendiri kot terasa betul hati Sy. cerita dgn mak sendiri, mak nasihat sabar bnyk bnyk jgn ambik hati. sebak terus rasa 😭

1y ago

itu lah. Sy hari hari doa supaya satu masa nnt bila turn Sy jd ibu mertua, Sy tak layan menantu Sy seperti apa yg Sy lalui. mgkin ini ujian utk Sy. tp Sy Masih direzekikan dapat ayah mertua yg baik. dan ahli keluarga yg lain semua baik. menerima Sy sebagai ahli keluarga.

Baby oil tu lembapkan kulit baby bukan lebatkan rambut 😅.. Rambut baby tu lebat ke nipis ke depends on baka mak bapak jugak. Kalau jenis keturunan rambut nipis halus je, nak anak rambut lebat macam mana? Tepek rambut palsu lah.. Ada juga mak ayah rambut lebat tapi anak rambut halus je. Normal la baby kot. Baru lagi. Yang penting anak tu membesar sesuai ikut umur sihat walafiat kira syukur dah. Ada baby lahir2 je tak boleh nafas normal. Jantung berlubang. Paru2 sakit. Hati bengkak etc. Yang dalam pantang pun kena jaga emosi sendiri. Kita tak boleh solat tapi hati jangan ralat. Syaitan ni sentiasa cari jalan utk buat suami isteri keluarga porak peranda. Saya percaya semua ni hanyalah masalah komunikasi. Biasalah pasangan dengan keluarga mertua, orang baru. Belum kenal sebaiknya. Puan tak payah lah baca ws2 dari mertua kalau tak mampu menahan macam ni. Frankly speaking, mesti ada salah faham. Saya pun tak pasti what is your issue with family in law. Bersangka baik. Boleh bincang elok2 dengan husband. Minta husband faham kan mak dia dan puan pun kena belajar terima dan fahami keluarga mertua. Setiap orang ada flaw masing2. As a husband or wife perlu jaga aib masing masing. Kalau kita buka aib pasangan, aib kita pun terbuka juga. Apa2 pun sebelum buat sesuatu keputusan or tindakan, fikirkan secara waras jangan buat ketika dalam keadaan marah or terlalu gembira. Be wise.

sy dlu prnh rancang nk brpntang kt umah mertua sbb fkir suami dekat nk blk..lgpowm suami sndri yg mntk mak dia jga kan..tp disbbkn mak mertua duk smbang ngn jiran dia ckp mak kite pemlas nk jga ank sndri..trus xjd nk pntang situ..mse tu prgnant 6 bln..dlm hati terasa btol..dh la smbang psal mak kite..kite sbgai ank mmg trsa la...mjur mse tu suami dgr sndri mak dia ckp mcm tu...nnti klu kite cite tkut kate kite reka je...ingtkn dh hbis cite kt situ..mse kdgn 8 bln adk ipar kwen...dlm surau mse adk ipar nk nikah ad plak jiran mertua duk cite kte mak kite mlz nk jga..ank sndri xreti nk jga.mse tu mmg dduk dkt mmg dgr dia bercrita..mse tu jgk mnitik air mata..sbb dia mnmbah lg cerita..tggu je sttle nikah..mngis2 dpn laki..laki trus ajak blk..lme jgk la nk ok ngn mertua...bkn brgduh cuma xslesa mcm dlu dh..tp kes sis ni suami sndri xbackup isteri..dia tmbah2 lg ad la..bykkn sabar tgh pntg tu..rmbut nnti lame2 pnjg jgk...sy rmbut anak powm ckit wlaupun dh pkai mnyk rmbut hri2..

betul tu, sbb tu selesa mak sndiri jaga bpantang, cara tak sama, lps tu ada certain part yg kita bole trma bole go ada part lagi yg xbole, yela tak smua pntang larang nak kena ikt, tgk keadaan anak sndiri jgk, klau anak selesa tak kena bendung knapa paksa, lagi2 anak yg baru lahir, imun badan diorg bkn nya kuat, bulu2 kucing smua tu bole ganggu kesihatan, paru2, tp ada certain org tak alert bnda cmtu, klau anak sakit sapa ssh, kta jgk kan, so bpantang ikt keselesaan masing2 jak lah xsmua nk kena ikt, jgn paksa paksa apalagi klau ada kaitan dgn baby..

1y ago

hmm tulah sebab cucu belah lelaki cucu pertama, suami macam pertikaikan sebab cucu belah mrtua dia dah cucu ke 3, macam jakun cucu lah lebih kurang 🥲 tapi yg terseksa isteri, sebab sebelum bersalin lagi family dia selalu dtg kadng2 tu naik rimas lahh,

sy dulu lg lah . tgh pantang ank sulung hari ke 6 . dia dtg rumah mak sy sbb sy pantang rumah mak sy . dia ckp dpn2 "hmm laki jugak . dia nk cucu pmpuan . lpasni bg la dia pmpuan plak" sy terus ckp kt suami . igt aku mngandung ni bleh pilih nk laki ke pmpuan. klo dia nk sgt pmpuan suh la dia branak lg. mlut mntua sy mmg mnyakitkan hati .. lpastu tiap taun nk sy dgn suami braya rumah dia je .. dulu ye sy pendam. skrg syg direct terus . suami sy pun fhm prngai sy dah. sy balik rumah mntua sy tu 2_3 Kali je dlm stahun . pdn muka dia x dpt terus tgk cucu

3mo ago

weyyy geram nya. biaq p laa laki ke perempuan. anak kita dia kalut apaa. janji sihat sudah laa. nak perempuan je nak buat pertandingan ratu cantik ke ape.

kalau suami tak backup bini, sapa yg nk tlong backup ? laki lain ? saya pon bukan jenis ckap depan kalau benda ni jd. tp saya simple je kalau saya tak suka, tak berkenan saya jauhkan. so saya jauhkan anak saya dgn mak mertua untuk tunjuk yg saya tak suka benda yg dia buat. kalau suami pertikaikan, baru saya sentuh apa yg suami buat/cakap dgn mak dia. yg sakit beranak awk, yg penat lelah 9 bulan pon awk so awk ada hak sepenuhnya atas anak awk.

1y ago

Sama sis. Sy awal bersalin hari tu kerap jugak rasa stress dgn mil sbb pandai2 nak atur anak sy. Sampaikan tahap saya berpantang pun disentuh. Ada ke patut mil cakap x payah pakai pad, biar jak darah nifas tu mengalir tapi kena pkai kain 2 lapis. Alasan nya supaya darah x tersumbat dek adanya pad. Sejak dari tu sy terus buat muka kalau benda yg sy x suka atau x berkenan. Lagi2 bab anak saya.

Kenapa ya selalu mak yg problem atau kuat complaint mesti dtang dari belah lelaki? Macam mak mertua saya la tiap kali bawak ziarah die bawak anak ade je tk kene dgn cara saya jaga anak. Tk boleh tidurkan anak dgn tepuk bontot anak lah. Topi kene pkai la. Selagi anak tk sedawa jgan tidurkan lah. Yang kene mesti mak mak kenapa tk tegur anak laki die sendiri eh? Yg laki pon satu tk geti tegur mak sendiri. Ei stress la

1y ago

kadng2 pening petua org lama2 nii 😮‍💨

suka baca perkongsian kat sini, masing2 ada pengalaman tp betul lah, kdg laki sndiri ssh nak backup bini, even kita ckaap bnda yg utk kbaikan anak pun still dipandang remeh, plg tak suka part anak main dgn kucing, bkn tak suka kucing, tak xkesah la diorg nak bela apa, tp jarakkan dgn bby, nnti sakit smua bkn diorg yg rasa menjaga, takcukup rehat, tak ckup tdo bagai, kita juga ba kan

6mo ago

Ye betul, anak tak sihat kang bukan suami yg jaga malam, isteri jugak kene bangun hmm

sama la sy pun dilabel malas oleh mertua sebabnya anak umur 3 bulan belum pandai meniarap. dia ingat baby 3 bulan dah boleh meniarap merangkak semua tu. stressss aku. sekarang sy kurangkan pergi rumah mertua bawak anak, kang dicakap anak sy tu malas itu malas ini.

hahaha pasal rambut je pon.. mertua sy pulak marah betul bila anak sy muntah. asyik ckp jgn bagi susu. LPS tu bila mlm asyik matikan kipas sampai basah badan Baby dgn peluh.

3mo ago

yg mertua sy pulak bising pasal air liur anak sy meleleh. suruh sy pegi check dgn doct. masalahnya doct pon kata normal budak tu nak tumbuh gigi. dia dok ckp berulang kenapa air liur dok meleleh. stress