anak angkat

Asslammualaikum semua.. sy nak tanya , sy ada dapat seorg anak agkat ni..tp status anak agkat ini anak luar nikah (isterinya sudah bersama dgn org lain)tp dia ada suami.. dan suami die bole terima anak itu. Die dpt kembar..disebabkan sy menolong mereka utk tidak gugurkan dan terima dgn ikhlas..die juga memberi seorg ank die kepada sy kerana sy juga belul mempunyai anak sudah 5 tahun perkhawinan.. jadi sy nak tanya..kalau sy ambik anak itu..nama bapaknya sy perlu letakkan nama suami sy atau suami die.. tp kalau suami die,anak itu anak luar nikah isterinya dengan org lain.. tlg bantu sy dekat mana harus sy cari jawapan

19 Balas

Ok semua.. terima kasih semua , baiklah InsyaAllah sy akan ke pejabat agama dan jpn seperti yg semua bagitahu..

ank xsah taraf wlaupun dh kwen ngn bapak budak tu tetap kene berbin tau binti kn abdullah

Nasabkan dgn name Abdullah atau 99 nama Allah..

Banyakkan membaca ye

Ber bin atau ber binti kan "Abdullah" sbb dia tetap anak luar nikah.

Tak boleh dinasabkan pada bapa kandung sebab luar nikah, dan tak boleh dinasabkan ke bapa angkat. Bin/binti kan dia dengan nama Abdullah/Abdul (99 nama Allah) Kalau tak sure boleh rujuk pejabat agama.

Sis kna rujuk dgn org yg lbh arif..sbb law ank tu pmpuan ssh nnti bab wali..

Xberani nk kate,rase baik tnye pejabat agama la sis...semoga dipermudahkan urusan...

Better refer pejabat agama. Kalau tanya kat sini sis tak akan dapat jawapan yg tepat tentang hukum status anak ni sis.