Patut ke sy bagthu?

Sy gaduh dgn suami sy baru ii ni, sbb die suh saya balik rumah mak dia naik bas ,, dgn bawak ank kcik sy 5 bulan, mngamuk mk ayah sy ckp sy nk handle ank cmne sorg ii dgn bawak beg, ank mragam lgi, ank sy bile besar makin lasak ye prnagai, die cpat bosan bila duk dlm keta,, or bas, klu mse nwborn dlu mmg baik sbb die tido je, tpi tula mil n husb sy tkpkir pun, diorg pkir nk sy dtg kt dorg ,, sy letih sbb sy balik kje lgi dgn kelas, sy cuti msetu,, tpi tula nk husb suh amik sy, die dh demam brhari,, kami pulk tkde keta, slalu pnjam keta mknye,keta mk die rosak,, sy trasa haty bile husb sy lbihkan mak dia n suka dngr ckp kakak n mk die brbanding sy, mil sy suruh sy ckp kt driver bas behenti kt zoo negara, suh sy tnggu situ lewat mlm dgn ank,, ya allah tkpkir ke dorg, suami sy tnggu kt situ naik keta, sbb nk mudahkan keje suami sy katanya,, haih sy ni prmpuan bukan laki, tktaula dorg pkir apa hahahhahaah,, mkayah sy marah sngt surhh sy jgn layan kehendak dorg, kalau sy nak balik, biar suami sy jumpa sy kt sini or ambik sy bawak balik, or tman sy,, betul ke cara tuu??? Sy kena kata isteri drhaka sbb tkbalik mse suami sakit haih, nthla kdg sy ni kejam ke dorg kejam tgk sy bersusah bawak ank naik bas,,....sy dh makan hati dgn suami sy die suka lbihkan mknya, apa yg mk nya ckp smua betul,,, mk nye bole naik bas jumpa ayhnye mse muda dlu bwak abg ii die tkkan sy tkboleh kan?? Mungkin mil sy nak sy rasa mcm mne die dilayan oleh fil sy dlu,, haih sy tksnggup,zman skrg bahaya , sy lbih sygkan ank sy, sy mmg dh tknk beranak lpsni cukupla sorg hahah dngn keadaan cmni,, tpi sy fkir nk berpisah je, suami sy ok bgi nafkah duit bila jauh, tpi die dh silent treatment sy dri smlm, die jauhkn diri dri sy, lepak ngn kwan smpai mlm, tklyan sy abaikan sy n anak,, sy dh la jauh ngn die pjj, snggup die bt cmni, sy tkut sy mngadung lg,, klu sy mngadung cmne patut tk sy gugur??? Die dh bt keputusann nk ceraikan sy, berdosa tk klu sy gugurkan ank ni n tkbgthu die sy mngandung??#bantujawab #SeriusTanya

2 Balas

Dia dh buat keputusan? Means dh ada niat? ada lafaz tak? klau ada niat dan lafaz, talak dh jatuh. Nak kepastian rujuk mahkamah syariah. Sebab sy pun tergantung, kes suami menafikan taklik dan taknak kerjasama. padahal sy cuma nk pengesahan je, andai jatuh rujuk semula. Tetap berdegil, fam sy pulak sokong dia🥲 maaf sis,rujuk soalan last tu berdosa. Kita bleh gugurkan anak klau ia memudaratkan kesihatan badan berkaitan pyakit, tak silap sy ada sorang ustaz ceramah pasal ni. Sy tahu sis tak mampu nk handle emosi dn besarkan anak dlm masa serentak. Tapi sis ada family yg care pasal sis, tulang belakang sis.

Kalau sy dlm situasi awk pon, parent sy akn marah..bgi sy husbnd n fil awk xde common sense..bab cerai ni xberani la nk suruh cerai..bincng elok2 dlu