Normal ke mcmni?

Okay i nk tnye pndapat ibu ii smua, i duk rumah mil cuti , sblum ni mmg duk rumah dgn family mil tpi Cuba elak n tgh pjj dgn suami, baru ni balik,, saya okay je hormat dgn mil sy tpi ada prkara yg sy tksuka dgn mak dia, sikap die suka sibuk dgn org lain, mcm sy urus anak, die tgur jgn SLALU dukungla, biarla ank sy, lgipun bukan sy slalu dukung die pun, dh die nngis nk biar melalak je, pstu die salahkan sy ank tknk dgn org sbb sy jarang bagi die bebas kt rumah saya, tkjumpa dgn orang, saya ni puas dh explain ada je bnde buruk die tkkkenan cara syaa jaga anak la, penat, suami sy jenis anak mak, apa yg mak die suruh mntk smua die turut, apa yg sy tahu bgthu suruh die tknk ikut kata makk lgi tahu,,, sy tktau mne satu bini ,, mmg salah sy ke??? Sy ada la ikut skit ii, tpi bab lambung ank tknk bgi trkejut tu, tu yg sy tksuka, sy tkbt tpi suami duk ikut mk die,, ank sy bru 6 bulan sis, kesiann sngt, ank sy trkejut ii,, mse ank sy 2 bulwn pun die lambung, pstu die sound kuat kata sy ni tklps ank mniarap sbbtu ank jdi tkmesra dgn org, biar ke die berdikari nnti ank susah nk mesra, die nk mention saya tuz sy sabar jela sbb sy fkir sy kt rumah org , saya ni okay je bole ikut tp tula kdg sakit hati jgkz dgn suami yg asyik skit ii mak die, mk die pun ckp mcm perli sy ni tktau buat apa ii, mcm sy ni bodo sngt tkpelajran,, sy ni ada degree berbanding dgn die,, cmne eh nk hadap prngai ml cmni ibu? #bantujawab #SeriusTanya

20 Balas

aduh..sakit hati2 dengar.. kalau sye la sye kat tmpt awak mmg menjawab part lambung anak TU no no no... tp suami sye sendiri pun xkan buat lambung TU.. anak sendiri kut.. semua tulang lembik LG.. awak boleh ckp direct kat suami awak part lambung TU... xkan xleh nak beza suami awakk.. aduhai geram nya.. anak kecik LG.nk tgu dikari lepas cmtu bile dh 1y++ dh dapat kaki.. haa mse TU nk nmpk anak kite pndai dikari mesra2.. tahun 2024 ni tahun mencabar banyak penyakit rsv hfmd Influenza.. xramah mesra pun xpe.. anak sye 2y9m..life dia duduk rumah.. nampak muke Mami dedi dia je.. ok je mesra je bile sesekali keluar bawak jmpe kawan sye.. jmpe family..g holiday...pantai ..pndai je sengih2 kat org.siap ajak org main smpai dh lupe dh kat mami dia..life dia kalau xkemane2 mmg duduk umah shj .. walau dlu org Kate.. anak duk rumah je xpndai gaul org xdikari kesian terperap .. mmg rupenye ikut umur Ade fasa dia nak melekat ngn kite walau jumpe org 1y-2y (nak Mami) .Ade fasa bile dh 2y++- 2y6m fasa xmelekat dh ngn kite .. bile jumpe orang ok je dia.. ni pengalaman sye Dan anak sye.anak sye xterperap kat rumah duduk sendirian (mgkin ni kepala jiran sye tgok anak sye terkurung).. sye buat aktiviti ngn dia.. kat TikTok Ade byk mainan toys education.. button it . dot dot sticker.. abc magnet.. Lego.. mainan fishing .. TU semua boleh wat aktiviti ngn anak hmm. sabar je laa..

Saya jenis tak pikir perasaan orang lain sangat. Saya penting kan diri sendiri. Kalau family mana2 belah buat saya sakit hati saya memang tak jumpa sampai sakit hati tu hilang. Saya bukan jenis suka gaduh. Kalau suami saya berpihak selain saya.. Saya nangis marah2 dia kata dia lebihkan family dia dri saya kenapa kahwin dengan saya 🤣 saya lembik je orang nya tapi pendirian saya teguh. Kalau saya tak suka, memang tak suka. Sampai sekarang suami tak halang pon saya kalau saya taknak balik rumah family dia. Tapi alhamdulillah mil dgn fil dua2 baik. Yang taktahan adik beradik dia 🥴 saya pernah kena maki beberapa kali memang smpai skrg tak jumpa. Masa tinggal dekat dengan family dia saya banyak nangis, duduk dgn family sendiri pon sama juga. So dah kahwin memang haram duduk rumah family or berdekatan 🤧duduk jauh lgi aman. Kesian awak stress dgn family. Pjj plak tu. Baca je pon dh serabut.

Mak mertua dan adik ipar mmg ada yg kejam… ia secara lansung mahupun tidak lansung! Sepanjang sy mengandung kebetulan sama dengan adik ipar. Mak mertua tidak pernah tanya soalan tentang bayi ini. Tidak pernah tanya soalan “baby sihat”? Setiap kali dia call adik ipar sy dia sering bertanya perkembangan bayi adik ipar. Selalu membezakan perut sy yg kecik dgn anak nya… Bukan setakat tidak ambil kesah dan membezakan, bahkan dia dan adik ipar yg lain sering menaniayai sy secara halus, banyak sangat… emosi sy sangat2 terganggu. Sy bnyk bersedih. Dia x layak jadi nenek kepada anak sy. Sy x redho dan sy xkan maafkan semua perbuatan mereka berdua terhadap sy. Di mana keperimanusiaan manusia terhadap ibu mengandung. Sanggup menganiaya serta mendera mental dan emosi 😭 sy amat Kecewa. Kifarah Allah itu benar.. semoga mereka mendapat balasan dari Allah

Mil memang mcm tu ke sifat dia🥲 Mil sy pun mcm tu. lagi parah dia selalu duk bandingkan cara sy menjaga anak dan cara dia dulu. kadang apa dia nk buat kt anak anak boleh pula xpikirkan sy sbgi mak kandung cucu dia. tp bila sy ada je nak buat terus byk yg silap xboleh. lepastu mil dgn sil sy suka suap anak sy dgn jajan. anak sy masa tu setahun pun belum. bila sya slow2 larang mulala mil&sil sy bandingkan anak sy dgn anak org lain yg memang dihidangkan dengan sgla jajan dan makanan segera. dari anak sy nb dia suka duk kejutkan anak sy. Anak sy punya tkejut besar. masih nb tau. 😞 Rasa nak lari dr rumah ni ja😞 hati jadi makin bengkak dan makin lama mkin xbahagia dn ikhlas duk serumah dgn mil. semua serba xkena. blum masuk bab2 yg lain. 😞😞

nak taknak awak hanya mampu bersabar je sis, sbb husband pun tak bole back up awak, tapi maybe awak bole try minta tolong ipar duai ke, ayah mertua ke tegur, sbb bukan semua yg mil tegur tuh betul, mcm lambung tuh, sgt bahaya ye utk budak, lembik lagi tuh, kalau bole tunjuk video2x pasal tuh or kalau check up bawa laki sekali, so awak tanya dr. apa yg mil gtau ,tgok dr. jawab apa. bab dukung tuh, itu kan anak awak , bukan awak suruh org lain dukung pun, biar la nak bkepit, bab dia nak friendly pun nanti lama2x budak tuh akan juga kalau kena dgn cara dia.

awk. kalau isteri tak boleh go dgn mertua, husband WAJIB sediakan tempat tinggal asing. UAI ada ulas psl bende ni. At least jlnkan tanggungjwb nafkah. Dan dari situ, awk akan rasa lebih bebas, selesa. As husband dia kena consider jgk perasaan awk. Tak boleh ikut mak je, smpai wife tersiksa pun tutup mata sblh. Nasihat sy, awk kena stand up utk dr sndiri. Jgn diamkan je nnti org lg pijak kepala. Bercakap bila perlu, tegas bila perlu. Semoga dipermudahkan utk awk.

kalau sy. sy mmg tk leh ddk sebumbung dgn mil. mmg sy buat dia tu mcm org luar la. gaknya kalau terserempak tepi jalan, sy malas nk tegur haha. sy serik dia fitnah sy mcm2 siap pnggil sy betina before sy n husb kawin. sbb apa? sbb tk bgi ank dia kwin dgn sy, sbb nk anak dia jaga dia smpai tua. jadiiinyaaa. kau, kau.. aku, aku.. jgn harap nk sentuh life kami berdua. apeth lgi nk usik zuriat kitrg. tk suka kan, tk suka jgn ngaku cucu.

Klau saye jdi awak, saye xkn balik umh mil. Walaupun umh dkt. Nk balik jenguk sekali sekala sokay, tp kalau nk stay lame tu susah lah. Kalau suami g laut pon sebulan lebih pun, saya lebih rela stay umah sendiri sorang ² & balik umh mak saye. Kalau mil sllu tanye knpe xnk balik, jawab je banyak kerja umah nak buat. Skrg ni, mmg kena pikir diri sndiri berbanding jage hati orang. Sbb yang akan sakit tu kite. 🙂

3w ago

Skong sis..

cuba hantar link awarenes, ceramah ustad banyak2 kat mil tu. saya dlu ayah mertua hampir bagi anak 4month minum nescafe sbb dia kata budak dulu2 ok je. ku tempek skali lari rumah parents, xbg jumpa 1yr baru ada akal...kalini ku xbg muka da...org tua ni kadang bukan betul nau..yg bukan2. laki ni kalo dok tiak mak sampai xleh beza baik buruk, kena sedarkan dia cepat..kalo xmau blah je sis...geram aku

sy pun tgh ada isu dgn metua. dia suka perli2 saya last2 sy langsung tak pergi rmah dia. tapi husb sy klau sy mgadu psal mak dia, dia2 skali taknak ke sana klau takde sy. metua perli2 sy bab kerja, bab mgandung, bab jaga anak. dia nak anak2 sy ikut cara dia sbb anak2 dia dlu org jaga. errr , anak sy cara sy la. jauh kan diri sis, anak u cara u .