cara makan ubat zincofer

hi mommies, nak tanya takpe ke kalau kita terus makan zincofer selepas makan, tak tunggu 2 jam dulu/ tunggu perut kosong. ada side effect tak? sebab saya kalau makan zincofer masa perut kosong/2 jam selepas makan nanti muntah balik sebab kalau sendawa nanti bau darah 🀒🀒

3 Balas

By right salah cara awak makan tu. Ubat tu tak dapat bertindak secara optimum. Let's say, next checkup awak hb awak tak naik juga so dah tahu punca nya kenapa. Sebab cara makan ubat salah. Tapi kalau hb awak okay, awak boleh teruskan cara ni. Setiap ibu mengandung tak sama tau. Okay untuk orang lain, tak semestinya okay untuk kita. Kena try and error.

Hi. Untuk saya & cara saya, saya selalu makan zincofer selepas makan & saya tak tunggu 2 jam pun. Kalau saya terlewat makan ubat pun selepas dari waktu makan, lepas makan zincofer tu saya terus cari apaΒ² biskut untuk makan bagi hilang rasa/bau besi tu. So far hb saya okay setiap kali check up ;)

7mo ago

Awak boleh cuba & try and error mana yang sesuai dengan diri awak ya. ApaΒ² pun tanya Doktor/Nurse ya. Semoga everything went smooth for you :)

Hai sis, awak kena jaga cara pemakanan segala ubat. Sebab keberkesanan ubat tu datangnya dari cara kita makan ubat tu juga. Jadi sis, saya sarankan makan sebelum tidur. Lepas makan terus tidur. Kalau tak menjadi juga, you kena bgtau nurse untuk tukar ubat