Makan zinkofer muntah balik

Assalamualaikum smua, doctor ade bagi zincofer makan sbab hb low 10.5 kandungan 17w3d, doctor suruh makan perut kosong awal pagi. Tp masalahnya lepas mkan tu ok je, tp x smpai 30 mins bila sendawa je trus kuar muntah. Ade cara tak telan zincofer tanpa muntah? Mungkin sbab rasa besi dia tu kuat sngat bila sendawa trus muntah. Huhu.

24 Balas

kalau masih tak okay, awak minta tukar ubat iron lain. mcm iberet ka, obimin pluz or new obimin ka, ferrous fumarate ka. paling sedap maltofer la. tp yg ni rasa kena beli sendiri. kk xbg

11mo ago

xsemua kk bg maltofer awak.

Sy kalau makan zincofer waktu pg memang tak jd apa lah, jd makin pening 😅 So sy makan 2 jam lepas dinner, sblm tido dgn air sunquick kosong sejuk2. Lepas makan terus tido.

sy dulu doc bg 4 vitamins tu. tapi sy xleh telan muntah . sy g swasta, doc bagi iberet. alhamdulillah okay . Cuba try iberet. kk xbg iberet. kena beli sdri kt luar

Cuba minum air oren sis. Jangan telan ubat dngn air kosong. Tapi telan ubat dengan air oren😂 benda tu berkesan untuk elak muntah

11mo ago

Saya minum dngan air sunquick dah tu sis haha. Time telan xde hal pun sbab x rasa ape. Cuma tu la lepas 20-30 min bila start sendawa tu yg punca masalah. Bila sendawa rasa besi tu kuat sngat trus on the spot muntah 🤣

Mkn sebelum tidur.. Okay xde rasa nk muntah..mkn pagi2 perut kosong auto jap lg pening kepala, rasa nak muntah 😅

mnum dgn sunquick..klau xleh mkn pg..mkn sebelum tido..tp klau x blh jgk sis inform kt misi nnt die tukar ubt lain

11mo ago

Mmg minum dngan sunquick la tu tetap muntah. Dia muntah bila kite sendawa tu sbab rasa besi 🤣 kena try mkan waktu lain la kot huhu

sy mkn zincofer mlm sblm tdo.. mnum ngn air sunquick ksong.. bancuh byk² smpn sejuk utk mkn zincofer 🤭🤭

kalau saya iberet yg tak ok.. tkpe awk bgitau dokter minta tukar ubat boleh je.. saya pun mcm tu juga

makan sebelum tido malam.. sy stiap malam sebelum tido makan.. Alhamdulillah hb xpenah turun..

saya ambil zincofer 2 jam selepas makan malam. alhamdulillah okay tak muntah