Sekadar nak tau

Mamy2 kat dlam ni masuk week brpa baru blh mkan tanpa mual and muntah? Pastu alahan tu dia akan tiba2 hilang or slowly hilang? Saya dah 14w tp setiap kali mkan masi muntah balik. Makan berselera je ok je tp tu la nak kena hadap muntah tu lepas mkan 🤣 mungkin sbab angin tolak smpai kluar balik kot.

25 Balas

setiap orang lain ii alahan dia, macam saya dari awal pregnancy sampai sekarang nak masuk 28w pun still alahan nasi... asal makan ja muntah balik tapi saya ganti dengan sumber karbo yang lain macam roti and mula ii pun rasa pelik jugak sebab saya pun first mom tapi lepas banyak bertanya dengan nurse/doc and membaca dekat Google berkaitan alahan so saya dapat info yang benda ni normal ja ikut ketahanan badan

mcm sy setiap kali preg. start alahan 5w akan beransur hilang ketika 16w. lps pada tu ya Allah nikmatnya boleh mkn. nanti kalau perut awk masuk angin, sapu ubat dkt bawah lutut, betis dan sampai buku lali. urut dlm 10min in Shaa Allah angin akan keluar dan perut pun selesa.

masuk 2nd trimester slow2 hilang. saya masa tu 5 bulan. lepas tu bila awal 3rd teimester datang balik mabuk. dalm sebulan juga. lepastu masuk 8bulan selera makan datang balik. and asyik lapar je. tapi tetap tak boleh makan banyak sekaligus. saya makan sikit2 tapi kerap.

depends pd org jugk. mcm sya masuk 18w baru berselera itu pon x leh makan nasi 2x 😅 selalu mkn nasi tengh hri je mlm makn mee ke sbb tekak x leh terima.. skrg alhamdulillah masuk 23w baru berselera penuh sampai berat naik 4kg nurse pon terkejut 😂

Klw sya first tu shja dlm sebuln lebh lah, ad munth" tpi kejp jk dlm seminggu lebih ad mual" and munth, selera mkan langsung xda dya x terima stu mknan pun syedih hahaha tpi sekrng alhamdulillah okey sudh

sy nk masok 6 bln bru hilang mual muntah tu berat sokmo turun bila da masuk 6 bln bru la berat naik heheh tapi hujung2 ni tetibe berat makin naik mendadak da sekali seminggu Kene pegi klinik 😅

Saya second trimester baru alahan slow2 hilang alhamdulillah heaven rasa sbb makan je sampai berat naik mendadak, masuk third trimester dtg balik mual2 tu tapi tak seteruk first trimester

16w genap bru sy blh mkn nasi 😅 x muntah cuma xblh trima nasi je.. mmg brt turun byk sgt mse tu.. skrg da dlm wad.. tgh menikmati lauk hspital yg x bpe nk sedapp 😂

sya awal prgnt tu jrg muntah.. rasa mual n selera hilang je.. tp ttp mkn la... masuk 4 bln selera dh oke.. tp hb smpi. skng dh 5 bln lbh masa bawah 10 lagiii...

saya sekarang masok 6 bulan bila tetap rasa meloya bila nk mkn...pagi tadi makan habis keluar balik 😔 lagi2 bila makan makanan yg kita masak