Nak tanya sy makan zincofer 2 biji sbb doct suruh hari kedua makan muntah je,ade x same mcm sy?

14 Balas

Awak makan yang klinik bagi ka? Macam saya dulu tak boleh makan yang klinik bagi asyik muntah so saya beli sendiri di farmasi Iberet folic kotak merah. Saya makan itu okay dengan saya. Di farmasi ada banyak brand awak boleh try yang masuk dengan awak

8mo ago

Saya masa pregnant gastric teruk saya ambik gaviscon… boleh untuk pregnant Tapi untuk awak better tanya doktor dulu macamana…

saya makan vitamin b complex tab doctor bagi dengan ferrous fumarate Dan asid folik makan 1biji sehari sekali selepas makan tapi saya sebenarnya tak boleh makan yg ferrous fumarate tu tapi doktor kata mesti saya boleh makan untuk tambah darah

Saya pun tak boleh nak tahan bau dia. Asyik nak termuntah. Tp saya try makan ubat dgn air manis campur air masak sikit. Boleh la telan. Tp lepastu kena makan snack2 sikit bg kurang bau dia

Klau awak tak boleh telan, bagi tahu nurse. Nanti nurse akan suggest tukar ke tablet iron yang lain. Memang ramai je tak boleh makan zincofer. Jadi consult dengan nurse awak. Should be okay.

8mo ago

Brp lama nk tahu okay ke x? Seminggu ?

try maltofer fol... sy pun xle mkn ubat2 yg clinic bekal kan rasa mcm nk muntah.. maltofer fol ni utk tambah darah n ade folic acid skli rasa mcm chocolate kita makan mcm gula2 je

saya tak makan zincofer saya makan asid folik ,vitamin b dan maltofer jer ook kalau tak boleh telan zincofer cuba awak try maltofer dia macam coklat gitu sebiji sehari.

saya dlu sma je mkn zincofer muntah..klau muntah baik tukar ubat lain..tnya doc or nurse tukar ubt ap..klau sy sy tukar ubt farmasi..iberet..

I pun tak boleh telan zincofer. I boleh telan iberet saja, boleh beli dekat farmasi

8mo ago

Dah cuba obimin? Zincofer tu cepat je rasa nak muntah.

Try minta tukar ke obimin sis. Sy dulu makan folic acid beli kat pharmacy pun asyik sakit je.

8mo ago

thank you awak,doct suruh sy tukar naltofer hehehe

sama...sya pun X boleh.asal mkn 30minit lps tu mesti pening & muntah

8mo ago

tulah da fobia rase nye smpai suh husband simpan x mau tgk🥲