HB Below 10?

Ade tak momies2 dkt sini yg bile makan iron tablet atau zincofer atau Iberet lepas satu jam akn muntah balik semua yg ade dlm perut..?.Then bila makan ubat time perut kosong, mmg x boleh makan ape2 langsung, mesti akn muntah blik. Sy boleh makan maltofer sahaja.. tapi x membantu utk HB sy, doktor ckp kandungan iron rendah dlm ubat tu..

10 Balas

Sis try minum jus ma mariam...HB saya low dari 1st baby sampai sekarang. 2nd baby saya try maltofer,iberet, vita c + ubat dari kkia tapi still HB low. Now preggy yg recent ni saya cuba minum jus ma mariam n mmg berkesan.HB naik cantik🖒. Dari 8.2 naik 12..Saya bukan nye seller juz nk sharing for mommies yg ade problem dgn HB low. Skarang saya juz consume jus ma mariam dgn asid folic je.

5y ago

Sy pun mmg ade dgr jus ma mariam ni...🤗

Klau mkn zincofer lg, mkn dgn jus oren.. N pastikan perut x kosong.. Sbb zincofer, xperlu nk tahan makan sejam dia sebelum n selepas.. Cuma dlm tempoh 4jam sebelum n selepas mkn xblh ambk caffeine n susu.. Rasa susah jgk, mkn sebelum tido.. Sy mkn zincofer smpai 3biji ikut kata doktor utk naik kan hb

5y ago

InsyaAllah.. thanks ya😀

try mkn jambu batu bnyk2 sis . buat jus jambu batu pon ok . mkn kerang . buah delima . buah naga bole mmbntu naik kn hb . sy dlu ank prtama hb pon asik drop . sy xbole mkn zincofer juga . mkn ubt jenis 4biji tu . sy amal kn tu je Alhamdulillah hb ok naik smpai brsalin .

5y ago

ye same same sis 😊

Sy pon muntah kalau mkn ubt lps tu tak tdo. So td doktor kata ambil sebelum tdo dan 2 jam selepas mkn. Mcm tu. Lps mkn ubt terus tdo. Sy hb pon low x tau nk bt cm ne dah

5y ago

Kalau mcm tu sis kema bagi tahu nurse utk tuka ubat

Sy mkn iberet dgn air kosong confirm muntah n sehari xselera nk mkn. Badan lemau tp bila mnum dgn air oren ok je. Hehe da gtau nurse n doctor.. Drg kata ok je

5y ago

Welcome sis..

Kena jumpa doktor @ nurse balik bagitahu zincofer tak sesuai. Saya haritu nurse tukarkan kepada obimin. Kadang nurse bagi iberet kalau obimin pun tak sesuai

5y ago

Iberet memang kena beli dekat farmasi. Kk tak ada sediakan iberet setahu saya

Sy mkn Blackmores pregnancy multivitamin alhamdulilah dr first trimester smp skrg 37mggu, hb Sy paling rendah pun 12.8.. Yg lain semua 14..

2y ago

klau makan blackmores tu , ubat kk makan jugak ke

Doc baru bg sy try makan iberet. Dia kata ambik selepas makan. Kalau mkn masa perut kosong akan sebabkan gastrik. Sbb ubat ni kuat dosnya.

5y ago

Kan... ubat ni mmg berbau.. tapi sy telan jugak... lps ni sy try dgn jus oren pulak..thanks ya

Cuba mamariam bagus selain dr HB cantik bg tenaga lebih2 lagi bila dh nk msk trimester 3 mmg cpt letih

sy doktor suggest suruh makan sebelom tido supaya tak muntah

5y ago

X berkesan pd sy sis... satu mlm muntah.. x boleh tido😭