Reject botol

Assalamualaikum mommies. Tak lama lagi, saya akan masuk keja. Tapi anak saya 3 month reject 100% botol susu. Saya dh cuba botol Avent & Pigeon wideneck. Tetap reject nangis2 juga. Mommies ada idea x?

Reject botol
24 Balas

Sbnrnya sis bukan masalah botol.. tapi masalah puting botol susu tu. 2 org anak sy terus ok guna avent classic dan natural. 1 anak sy cuba byk kali tukar2 teats nya..akhirnya nak pakai MAM.. 1 lg anak sy dia pun byk kali tukar2 teats last2 nak pakai teat tomee tippee. Sy hanya pakai ring avent classic sbb dah ada bbrapa biji botol avent.. wide neck kan.. fit utk semua jenis teat yg wide neck.. so tak keluar duit byk utk beli yg siap botol.. hanya beli TEATS.

Kalau sume puting xnak gunalah shrink@sudu@cawan jelah...sy anak no 1 memang sampai ke sudah x minom botol...abes sume botol dah try...mimijumi pon dye xnak...lepas 6 bulan dye dah makan lega sikit...menyusu sampai 3 taon lebih tu pon sebab dah ade adik...now dah 4 taon stgah minom milo pon pakai botol susu...haiyaaaa...kecik2 xnak botol...dah besar nak botol pulak sebab tgok adik dye guna botol jugak...fenin...

Kalau nak berjaya bagi anak susu botol ni. Satu sja tips dia. Biarkan baby kelaparan. Nanti lapar pandai dia hisap. Mcmni la baby sy semasa sy warded hospital sbb fully bf.baby pulak tinggal dgn my mum. Mula2 dia refuse, last2 dia lapar dia hisap mak sy cakap. Sy bg pigeon wideneck. Sbb puting pigeon lembut berbanding puting susu jenama lain

anak sy pn mula mcm ni juga... msa dia 2 bln dah mcm2 botol sy beli... dr yg mula smpi la mahal ...x boleh juga... last guna botol yg dpt free gift msa beli pump... yg tu gak dia nak.... Beli mahai2 x mau nk yg free gift gak 😂... la ni msuk 3 bln sy ajar guna botol avent.... yg lain2 smpn dulu.. InshaAllah nnt2 blh guna...

Anak saya botol avent langsung tak reti guna sebab puting dia tu kecik and area botol tu besar. Then saya beli fiffy yg biasa, sekali sumbat je terus dia hisap botol. Sebab puting fiffy tu sama macam puting badan. Kalau tak leleh je susu tengok dia pakai avent. Kena try and error sebab putingkan banyak jenis.

Me to. Ank mmg tolk mcm2 dh cuba. Putg kosg lgi la tknakk. Nk start krja pun haihh Biar dia lapar pun. Ttp tnkk rnyai lgi kuat adalaa. Pening mikirnyaaa , samalaa ada sy 3bulan lebih haa.

puan dh try tuka puting botol susu yg sesuai?? cer try tukar puting..mana tahu bby nk..kadang2 sbb mslh puting pn bby leh reject juge...😉mg dpmudahkan segalanya..aamiin #TAPSupermoms

Mommy kena consistent ajar baby guna 1 jenis puting botol je kalau boleh. 1 lg kalau nak ajar baby guna botol try mintak tlg org lain yg susukan baby. Good luck 😉

Wsalam, cuba guna puting NUK yang warna kuning, anak saya pun reject botol dan saya guna macam2 botol, tapi bila guna puting ni anak saya okay

Sy guna yg anakku je. 😂 Sekali sua mulut baby, mmg dia terus hisap tanpa apa2. Mayb sebab baby sy duduk nicu seminggu kot. Deme bg susu guna cawan je😅