Bacaan BSP tinggi

Assalamualaikum/hi mommies. Ni first pregnancy sy. Nk mintak pandangan tentang bacaan gula. Bacaan BSP saya dibuat setiap 2 minggu. Sesi selepas breakfast atau lunch mesti lebih dari 6.7 walaupun saya cuma makan sekeping roti kosong & air kosong. Ada petua tak utk sy kawal gula secara semulajadi?

7 Balas

Siapa ada gdm ni hati kena kental bab2 pemakanan ni,klau tak memang tak dapat nak tolong 🤭🤭 Yg mana ada gdm mesti ada jumpa dietician kan, follow je apa dietician bagitau or boleh follow apa yg kementerian kesihatan nasihatkan bab pemakanan. Kena tengok, klau kita mkn menu yg tu wlaupun sikit tapi result masih tinggi @ atas pagar org kata, maknanya memang badan kita tak dapat proses mknan tu dgn baik jadi tukar menu lain. Mknan berminyak pun mempengaruhi jugak. Klau nurse tmpat sy penah kata ni penyakit org kaya ni 😂😂 sbab diet kita akan lebih kepada western ( grill/rebus/sayur/salad/buah)

Sy gdm on d/c, dah jumpa Dietitian.. Katanya xperlu tukar ke beras terpilih atau roti wholemeal, sebaliknya kawal kuantiti nasi atau roti putih yg diambil dan mesti ambil bsama sayuran bg mngawal kadar glucose dlm darah kita. Utk ibu gdm, buah mesti diambil slpas mkn nasi atau roti bsama sayur, krn serat dlm buah xdpt mngurgkn kadar glucose buah tersebut. Buah yg tiggi glucose ialah pisang, mangga, tembikai dan durian. Sekian tq🤣

Make sure stop mkn 2 jam tiap kli sblm g buat bsp..lps mkn tu,,sy akn minom air lemon(tanpa gula) pastu,spnjg 2 jam tgu tu,,rajin2 la buat kje..biar kua peluh sikit2..byk kn minom air masak..sy biasa pagi mkn roti/bskut 2 kpg dgn susu sgr..tgari nasi putih ngn telur goreng je,utk mlm kdg sy cuma mkn buah jee.. Alhamdulillah..stkt ni spnjg buat bsp semua bcaan cantikk jee

Sy start puasa mnum manis pkul3ptg last mkn pkul6ptg...pg buat bsp pkul8(5.0) lpas buat bsp sy mkn roti ngn air susu pkul11(5.1)sy mkn nasi separuh senduk mkn kacang bendi rebus air masak suam,pkul3(6.0) mnum susu mkn roti pkul8(4.4) sy mkn kurma ngn air suam jgk

Saya gdm on diet juga sis Mkn kawal pn mmg naik juga😅 Saya mmg bykkan minum air masak leps tu skrg saya minum air peria+ epal hijau dibland Alhamdulilah terkawal dengan bantuan air jus natural buatan sendiri😊

Saya pn diet control tp waktu pg sya x mkn cuma minum air putih ja.lepas tu baru saya mkn makanan ringan

Sy try up status sis ea hrp ada. Yg nmpk feed ni n blh share 😉✌pnglmn....