Ada x petua turun kan gula atau control bacaan gula bsp. (21week)

Assalamualaikum bolh x share cara turun kn gula (bsp). Lepas kene cucuk selera makan xleh kawal😂 habis bacaan xleh control.

4 Balas

sy jenis kuat mkn manis, wktu anak prtama oke jek.. wktu anak kedua taun lepas mmg sangkut gdm, down betul.. sy sgkut awal jugak time 14weeks, so mmg kena jaga makan sgguh la start dri situ.. 2hari sbelum puasa bsp sy dh kurgkan mkn nasi,stop mnis, lepastu bykkan mkn peria katak tu, sy tumis bwg ngan air jek, hirup supnya dan mkn peria..huhu.. lepas tu nk puasa sy akan mkn sbelum pkul 8mlm dan stop mkn kecuali air 0,esoknya time lepas buat bsp 1, sy mkn roti wholemeal + telur hncur + salad ,lepas 2jam buat bsp 2, sy justj mkn telur rebus + salad, lepas 2jam bsp 3, sy mnum green tea + biskut wholemeal, lepas 2jam buat bsp 4, sy mkn nasi semangkuk dgn lauk sukahati.. 😂😂😂😂 oii derita aihh.. tapi sehari2 kemudian mmg sy jaga mkn, mkn nasi tpi sikit la,bykkan sayur n buah.. smpai 2mggu kemudian nak buat bsp lagi, sy akan ulg cara atas tu, mmg trkawal bacaan..hahaaa.. alhmdullh sy gdm on diet jek smpai akhir brsalin, bby keluar sihat semuanya..hehe..

Sy gdm jgk tp kdg sy terfikir, klu control mkn control gula time nk bsp saja pun mcm tk guna kan 🤔 byk baca suggestion ke jwpn ke selalu dh nk kena bsp baru control, puasa la tk mkn manis la. Hbs bsp mkn mcm biasa. Jd sbnrnya ada ke tk gdm klu mcm ni 🤔

wslm.. kena makan sekali lpstu puasa 2 jam.. lpstu nti makan lg n puasa lg 2jam.. bgitulah sis.. minum air byk2 supaya rasa kyg yg lama

3y ago

sy pun gdm juga.. masa awal2 tahu menagis jgk sbb bacaan semua 6-7 wlopun lps 2jam makan.. doc sarankn mkan sikit n puasa.. tp sy jenis nk mgunyah.. so sy try cri supplement yg blh bantu.. sy try jus arora.. wlopun sbotol dlm 70rm, alhamdulillah serasi.. skrg bacaan gula 4 dan 5 je.. kdg2 je 6 klo makan tlebih.. hihi

Bersenam. Rajin buat kerja ringan lps mkn. Elak mknn manis.