BERSAMA

Assalamualaikum... Maaf tanya soalan sensitif sikit.... bila waktu yg sesuai BERSAMA dgn suami.. Sy jd fobia bila suami ajak bersama.. Bln 2 hr tu sy pernah gugur jd sy menolak sbb usia kandungan sy baru 4week....

16 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

saya 13weeks now. sabtu lepas ada spotting sikit. padahal x bersama suami pn seminggu sebelum. tp bila jumpa doc, mmg doc pesan, elakkan bersama dlm masa terdekat. naik turun tangga pn elak jg. tp dh rumah dua tingkat, kene jglah. so pesan doc, naik turun tangga slow2 je. alhamdulillah, kami ni pjj. seminggu sekali je jumpa, tp syukur, suami paham sangat.

Baca lagi

better jangan la sis...masih awal. saya mggu lepas bersama dgn suami usia kandungan 11 weeks.. tghhari cek keluar darah.. taubat dh tak nak bersama suami. lepas pergi scan semua baru hati senang baby okey.. Doc pesan buat masa ni jangan bersama..

Masa jumpa doc, sis tak tanya doc ke? Saya pernah tanya doc pasal ni, doc cakap elakkan bersama dengan suami masa kandungan masih di bawah 12w. Kandungan masih kecik dan tak kuat. Skrg sy 32w pun masih elakkan bersama suami. Takut bleeding.

3y ago

Okey sis..tq bg info

Saya pernah tanya nurse&doc pasal ni. Kalau awal sangat kandungan, boleh hold dulu. Tapi basically boleh je bersama sebenarnya. Cuma jangan rough sangat. Tapi you ada history gugur so better hold dulu until kandungan cukup besar.

Selepas 12weeks sesuai.. tp xboleh ganas.. sbb kantung dan lekapan uri kuat dan kandungan kita time tu mengeluarkan mucus yg byk jd boleh menghindarkan dr bleeding.. tp klu klu rahim yg kuat sebulan lebih da boleh bersama..

3y ago

Kalau penah ade risiko better besabar lar.. klu mahu bersama juga mkn supliment or ubt dr nasihat doktor tuk kuatkan rahim.. n nk bersam jgn tlampau lasak

VIP Member

Sy pun nasib husband paham and dia yg takut. Cakap dh kat dia ada gaya puasa setahun 😂 lepas tu dia tambah, nt baby takdan setahun keluaq lagi baby 🤣 Ada history gugur lagi lah awal2 ni takleh bersama

Now sy 11weeks . Dr 1st dpt tau preggy 5weeks mmg xbersama . Suami pn memahami alhamdulillah . Lg pn bdn kita tgh dlm keadaan cpt letih jd xyh la bersama tkt jd penat lg 😅

Kalau pernah gugur. Better elakkan sis. Cz rahim tak kuat lagi. Tunggu dah kuat dan mintak pendapat doc yang cek kita,klu doc kata boleh. Baru boleh bersama.

Sy pernah gugur sekali...dlu mmg brsama sbb nurse ckp bleh..4thn tngu baru lekat semula..mmg xbrsama masa awl2..dia pn fhm..skng dh 5bln bru brani..

Klau bru2 klau boleh xpyh besama lagi.. Tkut jdy ap2 kt kndugan..sy pon tkut nk besama.. Nsip lah suami jenis paham.. Hehehehe