Risau dengan kandungan

Maaf andai soalan sy agak tak sesuai... Saya pernah keguguran pada 2018 di usia kandungan 12 weeks .. sekarang sy disahkan pregnant lagi... Pengalaman gugur sangat menakutkan sy... So now sy sangat takut untuk bersama suami... Risau baby.. so nak tanya usia kandungan berapa minggu sesuai utk bersama? Tq yg respons..

16 Balas

first trimester saya memang xbersama. org kata bahaya untuk baby. tapi kes saya, V xnak bekerjasama 😂 second trimester baru cuba2 bersama. org kata second trimester dah boleh dah. still, V saya xberapa nak bekerjasama 🤦‍♀️haduh.. third trimester.. waktu ni digalakkan bersama untuk memudahkan urusan bersalin. V dah ok, udah spotting pulak. puncanya sebab bersama dengan suami 😂😂😂😂😂 skang pantang, hamekkk berbulan kena puasa 🤣 nak bersama hati2 dan jngan kasar2 ye..

sy pon prnh gugur sis , preggy kali kdua ni.start thu pregnant 4weeks smpai 5bulan, sy bersama 2mggu skli ..lps msuk 5bulan bru smggu skli n tiap brsma mmg suami y over sikit brjaga2 n xbuang dlm .. alhamdulillah skunk dh 8 bulan lbh dh...saranan sy boleh brsama jgn ganas n elak buang dlm.n lps brsama trus basuh. .

Sy pn ada pngalaman mcm tu jgk. Mlm bersama, esknya ada bleeding pegi scan xde heartbeat dh masa tu usia kandungan 10w. Utk kandungan kedua ni mmg betul2 jaga..bila scan baby dh stabil, ada heartbeat apa smua, baru la kami berani nk bersama. Alhamdulillah dh lahir dh baby boy.

sy sebelum ni 2 kali gugur.. bila pregnant balik tak berani nk bersama tp suami dah bg hint ingat nk tggu trmstr 2 dah kuat , bila scan 20w ari tu uri bawah plk so lg tak berani nak bersama mintak suami bersabar jelah kenalah tggu uri naik.. tak berani amik risiko ..

saya pun pernah bersama masa awal trimester. lepas tu tak lama kemudian gugur. now sy tgh pregnant tapi sy tengok suami saya masih boleh relax lagi dia tak minta apa-apa😅. Dia pun takut sebenarnya . dia dah serik tengok saya masuk hospital sebab nak kne cuci

sama situasi dgn sy.. preggy ke2 ni sy stop terus bersama dgn suami, sampailah masuk tri-2 baru blh..bincang elok2 dgn suami, inshaallah smua akan baik2 je..smoga ada rezeki anak utk kita kalini♥️

by right tak ada masa yang tak sesuai. cuma kena cari posisi yg selesa dan tak menekan di abdomen. jgn kasar². melainkan jika dinasihatkan oleh diktor, baru kena puasa hubungan intim

Klau ad pgalaman camtu better xpyh dear.. sy sndr pn pernh cmtuuu.. husbd tlalu over.. tgk2 kluar darah n keguguran.. mgkin time tu rahim xbrpe nk kuatttt....

sy pernah gugur jugak and sekarang dah 20w pun masih belum pernah bersama. sy tk berani. suami pun tk berani. suami kata tggu lepas beranak nanti je lah..

Minta advice dari Doctor KK. Tp pengalaman saya yg sebelum trimester 2 ke atas bru boleh nak naughty itupun tak boleh kasar.