konfius pengiraan week KK..

Assalam semua..sy nk tnya, knp berbeza ye pengiraan week KK dgn klnk swasta? Sy pg scan hri tu Dr ckp dh nk msuk 9w sma dgn apps yg sy guna nie...tp hri nie nk pg buat buku, nurse kk ckp sy bru 5w++ tnpa scan dya just guna cyle manual mcm tu je...sy plik...sbb klu 5w msti xkn nmpak lg kan? Tp sy pg scan swasta dh dua kli dh nmpak bby + heartbeat bby...n nurse bt appointment dtg buat buku 8/1 sbbkan dya ckp kandungan sy bru lg 5w++...sy konfius yg mne stu betul? klu ikut apps n klnk. Swasta yg sy pg sma btul je 9w++...tp hri nie pg kk nurse bgthu bru 5w++ tnpa buat scan?

konfius pengiraan week KK..
26 Balas

Ada bg tgk scan tu dkt nurse?sya 6w dah buka buku..tu pun nurse ckp awal sgt..x blh nk cnfrmkn janin dlm or luar rahim..sekali sya bg tgk scan..ah terus kena bg buka buku😂😂😂

4y ago

Ada bg...dya mcm xpcya..sbb dya ckp klu kira period sy tu sptutnya 5w++...tp bila pg swasta scan bby dh nmpak heartbeat bby pn dh ada...n dr swasta pn bgthu dh 9w++...sma mcm apps nie kiraan..tp sy xfham bila pg kk dya ckp 5w++..jd dya bg trikh appointment 8/1 bru bukak buku...haha..lambt lg tuu..

awak kena bagitahu nurse betul² last period pertama awak bila..takut dia salah kira.kalau dia xscan pon,dia xrefer ke awak punya scan tu?x ke pelik kalau beza sgt minggunya.

4y ago

Sy dh bgthu nurse trikh last period sy...pastu bila dya tgk tu dya ckp 5w++ sy plik..sbb klu minggu mcm tu confirm xkn nmpak bby lg kan? Sy pg scan swasta dh nmpak+ heartbeat bby lg dh nmpak...😅..pastu dya ckp xpe awk dtg bt bbuku 8/1 nnti...

Nurse salah kire tu.. sbb sy punya sama dgn apa yg nurse kt tmpat sy kire, pergi scan d swasta pon sama.. so mksudnya nurse yg sis berurusan tu yg salah kira..

Biasa cmtu..hri tu nurse pn salah kira sy punye weeks 2 kali dieorg salah kire..then last weeks dieorg btol kn balik..sbb dieorg kire manual kdg slah tgk

4y ago

Betul tu...senang bila ada app ni kak

Aikhh..sy pye pengiraan d kk dan swasta sm je sis.termasuk kiraan weeks di apps.sm je.sis date 1st last period tu bile?da 1st tau.bkn date last abis period

4y ago

Myb nurse slh kira tu.xp tggu scan d kk x pun sis tnjuk pic scan d swasta dkt nurse

Mgkn dia kira based on last period sis. Nnt mesti dia suruh scan lg sekali kat swasta pastu dia akan tukar tarikh due date kite kt buku pink tu (re-edd).

4y ago

Kalau dah scan biasanya doc akan tetapkan edd mengikut result scan. Dari scan doc blh tahu umur kandungan. Saya scan kali pertama doc blm tentukan edd lg. Nanti scan kali kedua mungkin baru doc akan buat keputusan. Masa saya buat scan tu baru 12 weeks ikut kiraan nurse. Biasa ada dua tarikh edd tu

Mungkin nurse tu salah kira. Sy dulu pun nurse salah kira. Sepatutnya 12weeks tapi nurse tulis 7weeks. Sy tanya, baru nurse perasan dia salah kira.

4y ago

Pergi semula kk tu dan bawa details scan kat swasta tu.. sbb kalau tunggu bln 1 date yg nurse bagi tu kandungan dh besar..

Brritahu nurse kk yg awak pergi tu ckp dgn dia awak ada check dkat klinin swasta doktor ckp usia kandungan awak dah 9week...

4y ago

Oh sya duk johor...

Mungkin nurse kk tuh terlepas pndang tarikh last period sis kot..terslah kira ke..sis bgthu ke tarikh last period bila??

4y ago

Hummm pelik juga..selalu kalau nurse kat tmpat sy guna cycle card tuh tak slah plak..musykil rasa..sptutnya dh bleh buka buku sbb dh scan doctor..

Saya pun pernah alami.. nurse salah kira la tu.. xpe la.. lama² nanti ok la tu pingaraan dia..😁