konfius pengiraan week KK..

Assalam semua..sy nk tnya, knp berbeza ye pengiraan week KK dgn klnk swasta? Sy pg scan hri tu Dr ckp dh nk msuk 9w sma dgn apps yg sy guna nie...tp hri nie nk pg buat buku, nurse kk ckp sy bru 5w++ tnpa scan dya just guna cyle manual mcm tu je...sy plik...sbb klu 5w msti xkn nmpak lg kan? Tp sy pg scan swasta dh dua kli dh nmpak bby + heartbeat bby...n nurse bt appointment dtg buat buku 8/1 sbbkan dya ckp kandungan sy bru lg 5w++...sy konfius yg mne stu betul? klu ikut apps n klnk. Swasta yg sy pg sma btul je 9w++...tp hri nie pg kk nurse bgthu bru 5w++ tnpa buat scan?

konfius pengiraan week KK..
26 Balas

Tanya balik kat nurse kk utk confirmkan. Sbb saya pernah masuk hosp last few days sbbkan pergerakan anak kurang.. Dalam apps dan pengiraan nurse kk kata 31 week. Pegi kat nurse hosp, dia kata dh 36week. So saya bgtau kata kk kira baru 31 week. So dia kira balik and mmg betul baru 31 week. Even nurse kk yg sama incharge saya pon pernah salah kira.. Pengiraan manual mmg ada yg silap..

Saya pon scan swasta dulu doktor swasta cakap due 02/01/2020 tapi pergi KK due dia bagi 28/12/2019 pastu masa pergi nak bukak buku pink terlupa bawak result scan dr Swasta.Jd lps doktor KK scan dia bgi due cmtu tpi tk pasti.ttbe dia kata ikut due Dr.Swasta bagi lah..jd rse nye memang Swasta mungkin lebih tepat.

4y ago

Sy dh dua kli scam swasta...first msa thu pregnant trus pg swasta scan dh nk msuk 6w...kli ke dua scan dh msuk 9w++..pastu smlm pg kk bleh plk dya ckp bru 5w++ without scan..sy plk jd konfius..tu nurse xbg bt buku lg..dya bg appointment 8/1 bru buat buku...sy rse scan lg accurate kn...

Biasanya kiraan di KK guna manual. Dari last period kita yang first day sebelum mengandung. Semua pusat perubatan pun begitu. Jadi, Puan perlukan confirm kan semula ya dngn nurse di KK tentang scan di swasta semua tu ya. Yang penting tarikh last period tu. Jgn salah bagitahu. Risau nurse silap dgr. Tu saja. 😊

4y ago

Tu lah..sy dh bgthu smua, tnjuk detail scan dgn swasta dua kli scan, mcm xpcya jgk 5w++ sbb klu kiraan apps n klnk swasta sy dh 9w++..bby+hearybeat pn dh ada...mcm jauh sgt bezanyaa..tu nurse ckp dtg bt buku 8/1 nnti..

Seingat saya kalu swasta lebih tepat kiraan weeknya sbb depa kira pakai app masuk hari pertama last kita period terus keluar. Klu kk plk pakai menual kadang2 silap biasala pakai cara lama 😅 tp jgn rusau buku pink klu buka lmbt pon x pa mcm saya kandungan 4 bulan baru buka 😂

4y ago

Kan..sbb dr swasta dgn apps sy guna nie sma...dr swasta dh scan msa first sy thu pregnant tu dh 6w, then repeat second scan msa 9w++..dh nmpk bby+heartbeat..bila pg kk nurse ckp bru 5w++ sy jd konfius yg mne stu btul..pdhal bg trikh period tu sma dgn dr swasta😅

normal tu, awal² mmg akan bertukar date. Nanti doctor kk scan baru decide redd. sy awal² dulu 5x tukar usia kandungan. baby masuk 3 bulan baru doc decide tarikh mana yg plg betul. itupun still namanya 'estimate' kan. takde tarikh tepat, semuanya hanya jangkaan.

Kiraan manual memang tak sama dengan scan. Yang accurate nya, scan sebab dia akan ukur saiz janin. Saya kiraan manual dengan scan beza 2-3 hari je. Kiraan manual tu dia kira based on first day last period, tapi kemungkinan ovulation berlaku pada 3-4 minggu kemudian.

4y ago

Aah dh dua kli scan..sbb first thu period pn dh nk msuk 6w kndungn..then kli kedua scan dh nmpak bby+heartbeat...dr ckp dh nk msuk 9w...sma dgn kiraan apps yg sy guna nie..tp bila pg kk bg trikh period yg sma dgn dr swasta dkt nurse tu dpt usia kndungn berbeza plk..jauh plk tu bezanyaa..tu sy plik..😅

Mungkin kiraan period sis tersalah, lagi awal dr tarikh yg sis bagi.. biasenye scan dr akan sama dgn tarikh yg pesakit beri.. kalo x sama maksudnye tarikh yg diberi salah.. next time sis dtg kk tgk la apa hasil scan.. sbb sis x scan di kk lagi kan

4y ago

Sbb nurse xscan pn td, dya just bg trikh appointment bt buku 8/1 n dya kira manual je

Mungkin dia tersilap kira tu. Mcm sy haritu la gi buat buku pink tbe2 dia ckp sy 14w padahal sy baru 8w lbh. Pastu sy ckp kt dia ehh bkn baru 8w lbh ke nurse? Pastu dia tgk balik baru dia perasan yg dia slh kira 😅

Kdg2 nurse kk tersilap kira bulan sis. Macam saya hari tu baru 28w, tetiba nurse kk cakap 32 weeks. Tanjat saya, puas bertengkar. Bila belek2 balik rupanya dia kira sampai bulan oct punya. Sepatutnya kira sampai sept je.

4y ago

Tu lah..rsau jgk sy..sbb skrg just mkn folid acid je...klu pg bt buku atleast kita bleh thu kn bby kita mcm mne progress...tp nurse dh ckp dtg bt buku 8/1 lmbt lg tu..skrg pn slalu cramp perut mcm senggugut..tp xda kluar drah ke ape..tu rsau..nk slalu pg swasta duit jgk tu...dh dua kli pg scan n amek ubt dkt swasta pn dh dkt 3ratus hbs..😅

mase sy buka buku, nurse kira manual jugak...tapi beza 2 hari je ngan app ni , xpe..bila da buka buku,jmpe doktor,nnti doktor scan jugak nk tgk..buat masa skrg ni awak rehat btl2, mkn folic acid jgn lupa..😊

4y ago

skrg da 31weeks.ank 1st jugak😃..g buka buku mase 8weeks,hehe...