Nak cepat kan proses keguguran

Sy hamil 9w...ari ni pg scan utk cnfirm kn sama ada janin sy mnjadi atau x sbb 2 mggu lps pg scan doc ckp hnya ada kantung shaja...td pg bru cnfirm doc ckp bby x mnjadi..tp skrg drah kluar skit2 je tu pn lps sy lap dgn kain bru ada cecair coklat tu lkat pd kain...soalan sy mcm mn sy nk buat,atau mknan apa yg prlu sy mkn utk cpt kan drah tu kluar semua??

16 Balas

Sy pernah gugur last year bulan 12. Kantung sy kosong pd 8weeks, before g kk, banyak lendir2 coklat keluar sampai sy kerap pakai pantyliner.. then pegi kk, doc kk suruh refer hosp untuk masuk camera dari vagina. Bila check dkt hosp tu, baby ada tp kecik sgt2. Size baby tak normal. Balik je hospital dlm tghari, ptg nk maghrib sakit senggugut kuat sgt. Org ckp tu sakit contraction.. then sampai je emergency hospital, ketul2 darah keluar. If gugur ni, mmg dia jatuh sendiri sis.

biarkn darah tu kluar dlu..klau dh byk mcm period mknanya dia otw akn turun nnti..saya lepas drah dh trun cm period 2 hri cm tu sya mnum air zam2 dgn niat klau xmnjd n bukn rezeki saya mnx dia kluaq hbis..lepas mnum kul 8 kul 10 lbh dia trun sndri dh..cuma da drah2 beku je dktr cuci sikit...

mcm saya dulu mak mertua ikhtiar bagi minum air rebusan sireh. sebelum minum tu sakit perut sangat2. lepas minum terus tak rasa sakit.. atas izin Nya jugak la kot..lagi satu saya banyak kan berjalan.. pastu dia keluar sendiri.. semoga dipermudahkan urusan ya sis 😊

Teringat kt doktor pakar yg rawat sy masa sy keguguran. Smpai ke saat2 akhir dia pesan suruh positif sbb mungkin bby ada je lg...lama dia cari heartbeat bby tp xjumpa. Tp still, dia pesan doa byk2 semoga bby jadi.

Pengalaman sy minum susu kambing yg asli. Saya minum jenama mikkae. Keluar semua alhamdulillah. Pernah suggest pd kawan jg dan selepas 3 hari minum susu kambing tu, dia keluar semua juga so tak perlu D&C.

sy penah try makan nenas.. sbb sy baby tkde hbeat.. lebih kurang mcm sis juga kot 9-10 weeks mcmtu. tp mkn nenas pun tkde apa..last2 g hospital ikut date yg dr bg je.. huhu

Sy baru keguguran 4 bulan yg lepas kandungan 10 minggu.. sblm2 tu scan mmang nmpk kantung saja.. tkde janin.. mse keguguran, doc kata ada janin.. tersekat kat laluan..

Saya gugur masa 11weeks. Bleading 7 hari dia keluar sendiri. Masa first bleading tu dr ada bg ubat kuat rahim. Masa scan dr cakap takda heartbeat.

biar je jatuh sendiri dulu, mna la nak tau tersalah kira hari subur ke, scan tak detact betul2 ke.. kot tiba2 menjadi..

saya tahun lepas pun gugur ,sbb kndungan xmnjdi .. saya biarkan turun sendiri je kat rumah sis ,, baru g hosp ..